Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTORIJSKA POSETA TIRANI

Vučić: Kosovo je Srbija! (FOTO i VIDEO)

Autor: Agencije | 27.05.2015 - 11:10:00h | Komentara: 5

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas oko 11 sati u Tiranu, u dvodnevnu posetu Albaniji, prvu jednog srpskog premijera u istoriji, i to u trenutku delikatnih odnosa dve zemlje, ali i u svetlu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj i Beograda i Tirane.

Srpskog premijera na aerodromu je dočekao zamenik premijera Niko Peljesi.

Vučić je, uoči posete, tokom koje će se sastati sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom i drugim najvišim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, to će doprineti celokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Premijer Srbije je više puta istakao da stabilnost na Balkanu znači i da Srbija ne može da prihvati ideju "velike Albanije".

Vučić u Tirani Foto: Tanjug / Hektor Puština 27.5.

Foto: Tanjug / Hektor Puština

"Srbija želi dobre odnose i bolju komunikaciju sa Albanijom, razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju puteva i pruga, povezivanje Srbije sa Albanijom auto-putem Niš-Priština-Tirana", najavio je premijer.

"Srbija takođe želi uspostavljanje modernih železnica sa Skadrom i Tiranom, bolju ekonomsku saradnju jer smatra da će povezivanje poslovnih ljudi, ali i privrednih komora doneti dobro i jednima i drugima", dodao je premijer.

Vučić u Tirani Foto: Tanjug / Hektor Puština 27.5.

Foto: Tanjug / Hektor Puština

Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Aleksandra Vučića i Edija Rame, ali je reč o prvoj u istoriji poseti jednog predsednika Vlade Srbije albanskoj prestonici.


Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.


Nakon toga usledlili su razgovori dve delegacije, a potom su se dvojica premijera obratili novinarima.

"Ponosan sam što sam prvi srpski premijer koji je posetio Albaniju. Želimo dobre odnose sa Albanijom. Mi Kosovo smatramo svojom teritorijom dok Albanija smatra da je Kosovo nezavisno", istakao je i ovom prilikom premijer Vučić.

Prema njegovim rečima saradnja u ekonomskom delu je u interesu obe države.

"Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

"Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo", rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

Prvi dan posete premijer Vučić završiće se susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Vučić u Tirani Foto: Tanjug / Hektor Puština 27.5.

Foto: Tanjug / Hektor Puština

Tokom drugog dana posete predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemaci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.


Rama je to rekao u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, naročito u vreme leta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

On je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama.

"Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja", rekao je albanski premijer.


Sa premijerom Vučićem u Tiranu doputovala je i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučićeva poseta Tirani je u medijima već označena kao istorijska, a prate je bezbednosne mere podignute na najviši stepen.

Kontrola se obavlja sa kopna i iz vazduha, uz učeće prupadnika svih bezbednosnih slubi.

Premijer Albanije Edi Rama ponovo je danas u Tirani incident sa dronom na fudbalskoj utakmici u Beogradu tumačio kao alu, a predsednik Vlade Srbije Aleksansdar Vučić ponovio da se sa zastavom "velike Albanije" nije šaliti i da je to bila provokacija koja se, bez sumnje, loše odrazila na odnose dve države.
Premijer Vučić je rekao da je incident sa dronom u Beogradu pre šest meseci bio politički organizovan, a da zastava "velike Albanije" za Srbiju predstavlja politički incident.

Rama: Da ste vi nama poslali dron ne bismo se ljutili!

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, albanskim premijerom Edijom Ramom, Vučić je rekao da se taj incident bez svake sumnje "vrlo loše odrazio" na odnose dveju država.


"Znam ime. Gospodin se zove Ismail, ne znam mu prezime. Radi se o osobi koja je došla iz Italije tri-četiri dana pre utakmice", rekao je Vučić.

Odgovarajući na komentar srpskog premijera o dronu i zastavi "velike Albanije", Rama je rekao da "velika Albanija" za Albance nije ni vizija, ni projekat, niti program.


Ne ostavlja, kaže, utisak na Albance kada se pojavi u bilo kom obliku i mestu, kao što je to bio slučaj u Beogoradu.


"Da smo videli zastavu 'velike Srbije' smejali bismo se kao i čitav narod i ne bismo je ozbiljno shvatili", rekao je Rama istakavši da veruje da su obe strane izvukle pouku iz tog događaja.


Premijer Albanije Edi Rama je rekao da ne shvata zbog čega se Srbi ljute toliko u vezi sa tim.


"Velika Albanija nije ni naša vizija ni naš program. Ne razumem zbog čega se Srbija toliko ljuti u vezi te zastave na meču. Mi se ne bismo ljutili", rekao je Rama.


"To je bila politička poruka. Ne možete doneti zastavu Velike Albanije čisto radi šale", rekao je Vučić.


Rama je zaključio da je taj incident prevaziđen ovom uzvratnom posetom premijera Srbije, koja, rekao je, predstavlja znak zajedničke dobre volje da se ide napred i uverenja da, bez obzira na nesaglasja i nepodudaranja, imamo neograničenu mogućnost za uzajmno prijateljstvo.

 

Vučić na svim naslovnim stranama albanskih novina 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je na naslovnim stranama svih dnevnih listova u Tirani, a albanski Obzerver ističe da su organizacija njegove posete i program sačinjeni po ugledu na nedavnu posetu pape Franje.
List ćip ( Shqip) piše da je reč o "uzvratnoj utakmici", a Legalizmet pita "šta se krije iza današnjeg sastanka Vučića i Rame?".


Mnogi listovi u prvi plan ističu mere obezbeđenja, a list Tema precizira da će Vučićevu posetu obezbeđivati 1.500 policajaca, kao i da će na raspolaganju službama bezbednosti biti vojni helikopteri.

Vučić u Tirani Foto: Tanjug / Hektor Puština 27.5.

Foto: Tanjug / Hektor Puština

Albanski list Dita se na naslovnoj strani, pored karikature Aleksandra Vučića i Edija Rame sa dronom, pita i zato je Vučić odustao od nacionalističke retorike pred posetu Albaniji.


Dnevni list Mapo prenosi da je cela Tirana blokirana zbog posete srpskog premijera.


I ostali dnevni listovi, poput Kohe ditore, posetu najavljuju komentarom da je čitava Tirana blokirana.


Portali Balkan veb i Top čenel objavljuju da je policija zatvorila sva mala preduzeća na putu od aerodroma do Tirane.


Albanska Gazeta 55 najavljuje posetu srpskog predsednika vlade naslovom "Vučićeva poseta, titovska verzija potčinjavanja Albanije"

Vučić razgovarao sa Nišanijem

Premijer Vučić razgovarao je danas u Tirani i sa predsednikom Albanije Bujarijem Nišanijem i tom prilikom istakao da dve zemlje treba da budu stub stabilnosti kako bi obezbedile trajni mir i ekonomski prosperitet regionu.


Vučić i Nišani razgovarali su o odnosima dveju zemalja, saradnji u oblasti infrastrukture, ekonomije i bezbednosti. Nišani je poželeo dobrodošlicu srpskom premijeru i pozdravio napore da se uspostave prijateljski odnosi dveju zemalja.


- Ova poseta je važna za prijateljstvo i razumevanje između naših naroda, istakao je Nišani, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Albanski predsednik je dodao da Srbija i Albanija imaju tešku prošlost, ali da nisu jedine dve zemlje u Evropi sa teretom prošlosti.
- U Evropi ima još takvih primera i zato je važno raditi na razvoju regionalnih odnosa i podržavati projekte regionalne saradnje, izjavio je predsednik Nišani.

Lakša procedura za dobijanje srpskog državljanstva

Premijer Vučić je obećao danas podršku Vlade Srbije za poboljšanje socijalnog stanja srpskoj manjini u Albaniji i olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

U saopštenju se precizira da je premijer prvi dan posete Tirani završio susretom sa predstavnicima Udruženja Srba u Albaniji sa kojima je razgovarao o potrebi očuvanja identiteta, kao i podršci projektima za razvoj verskog i kulturnog identiteta srpskog naroda.
Vučić je istakao neophodnost boljeg povezivanja predstavnika srpske zajednice sa maticom, kao i olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva, nevedeno je u saopštenju vlade.

Poslednji komentari
  • Sasa Vreme: 27.05.2015 13:01h

    Nisam nikad bio za Vucica, ali mislim da je ovo pametno sto radi, osim ako se iza ovoga ne krije nesto sto ne znamo.. Nadam se pomirenju dve drzave.. Ratovi i mrznja nisu nam potrebni. Imamo mi i mnogo gore eprijatelje od Albanaca.

  • Vo Nguyen Giap Vreme: 27.05.2015 14:35h

    Kakvo pomirenje? Srbija nije bila u ratu sa Albanijom. Gubi se vreme u nekakvim, jalovim "razgovorima" sa marionetama EU, SAD i NATO. Rama provocira i preti, u skladu sa uputstvima "Velikog brata". Zbog izjava, koje se na sličan način kvalifikuju, Šešelj je sedeo u Hagu 13 godina. Ne može jedno međunarodno pravo, da važi za države NATO, a drugo za ostale zemlje. To je put u svetsku katastrofu. Briselski sporazum je potpun državno-politički promašaj. Bolje bi bilo da je AV otišao u Bukurešt. Premijer Rumunije najavljuje priznanje KiM, jer kako kaže: "Srbija i Kosovo uspešno pregovaraju". Veoma, veoma loše. Ko sebe unižava i razoružava, završiće kao narod bez teritorije.

  • West Point Vreme: 27.05.2015 19:00h

    Vucic, i mnogo srpskih politicara, kazu da je Kosovo Srbiija. Medjutim stvari drugacije pokazuju realnost. Realnost je to da je Kosovo samostalna drzava, mada i aVucic i svi to vrlo dobro znaju, ali ne priznaju.Nezavisnot Kosovo do sada priznali 109 drzave sveta, uskoro /moraju i olvoih 5 iz EU, u skorijoj buducnosti i Srbija ce to uciniti, nakon Srbije i Rusija e tako redom., Ja ne shvacam zasto ova prepirka.oko Kosova. Prvo Rama u Beogradu, sada Vucic u Tirani. Vazno je razviti dobre i prijatelske odnose medju drzva i naroda, vazno je gledati napred a ne okrenuti glavu nazad.

  • BgBoy Vreme: 27.05.2015 22:26h

    Idemo u EU sa autoputem i brzim prugama preko Tirane! O Bože ima li te? Ne bi me čudilo da naprave maherski ugovor kao što su navikli pa da Srbija izgradi put i pruge Albancima! Na Kosovu je Srbija izgubila milijarde eura u fabrikama, preduzećima,rudnim bogatstvima... i to Srpski političari prećutkuju i sad glume nekakvo pomirenje ponižavajući se i usput priznavajući oteto Kosovo!

  • Џаст Биказ ов д Чиз Vreme: 28.05.2015 18:49h

    Одговор кориснику West Point: не лупај.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP