Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJVEĆI PROJEKAT U OVOM DELU EVROPE

Vučić: Kula će biti novi simbol Beograda! (FOTO)

Autor: Sanja Đorđević | 28.06.2014 - 19:17:00h | Komentara: 2

Izgradnja prve faze stambeno-poslovnog kompleksa „Beograd na vodi“ počeće do 1. marta 2015. godine, a pre kraja 2016. godine biće gotov spoljni deo „Beogradske kule“, kao i centralni deo tog kompleksa, najavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić. Izgradnju projekta sa između tri i četiri milijarde evra finansiraće kompanija „Igl hils“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok ulaganje Srbije neće biti veće od 200 miliona evra, poručeno je na svečanosti povodom otvaranja renovirane zgrade Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, u kojoj je smeštena maketa „Beograda na vodi“.

Spoljašnost kule biće završena pre kraja 2016:  Alabar, Vučić i Mali pored makete „Beograda na vodi“

Spoljašnost kule biće završena pre kraja 2016: Alabar, Vučić i Mali pored makete „Beograda na vodi“ | Foto: Oliver Bunić 

 - Ta zgrada nije samo maketa. Plan je da u potpunosti izmenimo izgled ovog dela grada i Beograd, da promenimo lice Srbije, da bude čisto i umiveno kao ova zgrada. Umesto baraka, betonskih baza, autobuske i železničke stanice očajnog izgleda, gradimo muzeje, najlepše zgrade - rekao je Vučić, uz ocenu da će Beograd biti „najvažniji grad jugoistočne Evrope“. On je precizirao da će u prvoj fazi izgradnje „Beograda na vodi“ biti izgrađena kula koja će postati novo obeležje Beograda i regiona, kao i dve stambene zgrade, dva hotela i najveći šoping mol na Balkanu.

Arapi ulažu između tri  i četiri milijarde evra

Arapi ulažu između tri i četiri milijarde evra | Foto: Oliver Bunić

 - Spoljašnost „Beogradske kule“ biće u potpunosti završena pre kraja 2016. godine  - obećao je premijer. On je naveo da su u toku obimni i „nevidljivi radovi“ na usklađivanju svih planova, ali da zemljište neće promeniti vlasnika, već će biti dato u zakup na duži vremenski period.

U toku su „nevidljivi  radovi“  na usklađivanju planova

U toku su „nevidljivi radovi“ na usklađivanju planova | Foto: Oliver Bunić

 - Beograd će uložiti u rašćišćavanje prostora Savskog amfiteatra, oko 200 miliona evra, a možda i manje - naveo je Vučić i poručio da se ranije povukao pred kritičarima kada su govorili o renoviranju Generalštaba, ali da se „neće povući pred nečim ovako čistim i velikim kao što je „Beograd na vodi“. Izvršni direktor „Igl hilsa“ Muhamed Alabar smatra da je ovaj projekat nešto što u potpunosti menja kvalitet života u Srbiji, što menja ekonomiju i perspektivu zemlje.
- U projekat će biti uloženo između tri i četiri milijarde evra, od čega u prvu fazu oko jedne milijarde. Obuhvatiće izgradnju kulturnih, stambenih, poslovnih i komercijalnih objekata, a prilikom gradnje će se poštovati kultura, lokalna tradicija i duh Beograda - istakao je Alabar, precizirajući da bi prva faza mogla da bude završena za tri i po do četiri godine. Inače, Vučić je na svečanosti Alabaru poklonio ključeve Grada Beograda, dok je Alabar premijeru dao staklenu maketu buduće beogradske kule.

Siniša Mali: „Geozavod“ od ponedeljka otvoren za javnost

Novi izgled  zgrade  „Geozavoda“

Novi izgled zgrade „Geozavoda“ | Foto: Oliver Bunić

 Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao da će od ponedeljka, 30. juna, zgrada Beogradske zadruge biti promotivni i prodajni centar projekta „Beograd na vodi“. On je istakao da je ta renovirana zgrada prvi vidljivi korak realizacije projekta, koji će obuhvatiti izgradnju između 1,8 i dva miliona kvadrata na oko 100 hektara zemljišta u Savskom amfiteatru.

- Ova zgrada pokazuje način na koji se gradska urava ponaša prema investitorima. Bili smo efikasni i predusretljivi u izdavanju svih potrebnih dozvola - rekao je Mali. Na rekonstrukciji „Geozavoda“ je, inače, radilo 300 ljudi iz 12 domaćih kompanija, a sve radove je finansirao Muhamed Alabar sa više od prvobitno procenjenih 2,5 miliona evra.

Problemi „Arabteka“ ne utiču na jeftinu stanogradnju

Premijer Vučić je izjavio i da će projekat gradnje jeftinih stanova u Srbiji biti realizovan, bez obzira na vest o padu vrednosti akcija arapske kompanije „Arabtek“, koja se pominjala kao glavni partner u izgradnji stanova po ceni od 130 evra za kvadrat, a koja bi trebalo da počne u 2015.

- Ako „Arabtek“ izgubi i devet desetina svoje vrednosti, to će i dalje biti kompanija čiji će kapital biti veći od 10 konsolidovanih budžeta Srbije. Projekat jeftinih stanova će i ostati i opstati - rekao je Vučić, uz opasku da je plasiranje vesti o padu akcija „Arabteka“ pred predstavljanje projekta „Beograda na vodi“ tendenciozno, istakavši da je „ta vest mogla da bude objavljena i pre 15 ili 20 dana“.

Poslednji komentari
  • jelena Vreme: 28.06.2014 19:21h

    covece....bolje da si ti parama izgradio ljudima nove kuce.....dobio bi sigurno glasove na izborima......

  • Драгомир Vreme: 29.06.2014 06:23h

    Вучићу,синко,ти са својим прекодринским србима само мислите како за себе да уредите Београд док остали градови мајке Србије за вас као и да не постоје?Уклањаш историјску железничку станицу и тераш народ у тунел на ужасну промају под именом ПРОКОП?Београд на води се каже ,,Београд на обали!Кула је прво била шиљата а сада изгледа тако да ће бити права ружноћа?Уз то читам како онај ко даје паре и није неки бизнисмен?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP