Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VICEPREMIJER ZADOVOLJAN

Vučić na proslavi BIA: Srbija je bezbedna zemlja! (FOTO)

Autor: Tanjug | 17.10.2013 - 20:48:00h | Komentara: 3

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je večeras, na obeležavanju dana Bezbednosno informativne agencije (BIA), da se zbog predanog rada pripadnika te agencije može reći da je Srbija bezbedna zemlja i da je u sigurnim rukama.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

 

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da BIA i njeni pripadnici na najbolji i apsolutno profesionalan nacin štite državne i nacionalne interese Srbije.

- Ponosan sam na činjenicu da Bezbednosno informativna agencija, odnosno njeni pripadnici na najbolji i apsolutno profesionalan način štite naše državne i nacionalne interese i želim za ljude koji to ne znaju da kažem da su to ljudi koji su posvećeni veoma teškom poslu, da rade najrizičniji posao, da se neretko suočavaju sa velikim opasnostima - rekao je Vučić.

On je naglasio da pripadnici BIA, iako rade najrizičniji posao, ne znaju ni za strah ni za bilo kakve poteškoće, ni probleme u obavljanju posla.

- Između ostalog, zbog njihovog rada, zbog ovakvog načina delovanja Bezbednosno informativne agencije možemo da kažemo da je Srbija bezbedna zemlja i u sigurnim rukama - rekao je Vučić.

On je dodao da je BIA najteže zadatke u obaveštajno-bezbednosnoj zaštiti zemlje preuzela na sebe i da se nada će "neke od velikih i najznačajnijih poslova okončati do kraja godine".

Vicepremijer je čestitao pripadnicima BIA uspešno obavljene poslove i činjenicu da nije bilo bilo kakvih političkih zloupotreba i da su uvek otvoreni za kontrolu i zakonodavne vlasti i nezavisnih državnih organa.

Dragan Marković

Dragan Marković | Foto: FoNet

 
Zamenik direktora BIA Dragan Marković rekao je da je došlo do promene prioriteta Agencije i da se posebno prati pojava regrutovanja lica sa ovog područja u sadašnjim oružanim sukobima u svetu koji ozbiljno podižu štetne pretnje u regionu od terorističkih i ekstremističkih grupa.

On je dodao da je u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala BIA svoje resurse preusmerila sa klasičnog na privredni i finasijski kriminal.

- Istovremeno, ovom promenom pravca nastupa stvorili su se uslovi da Agencija racionalnije i selektivnije koristi svoje resurse i posebne metode i postupke, što je rezultiralo smanjenenjem broja primenjenih posebnih mera kojima se zadire u privatnost, gotovo za trećinu - rekao je Marković.

Bezbednosno-informativna agencija obeležila je večeras svoj Dan - 17. oktobar, u znak sećanja na isti datum 1899. kada je Skupština Kraljevine Srbije donela zakon o ustrojstvu Centralne državne uprave - Odeljenja za poverljive poslove policije.

Ta agencija formalno postoji od 27. jula 2002, kada je na snagu stupio Zakon o BIA, kojim su civilni obaveštajno-bezbednosni poslovi, prvi put u savremenoj srpskoj istoriji, izdvojeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

BIA obavlja poslove koji se odnose na zaštitu bezbednosti Srbije i otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje ustavnog poretka.

U zadatke BIA spadaju i kontraobaveštajni i obaveštajni poslovi, kao i drugi poslovi bezbednosti - suzbijanje delatnosti usmerenih na vršenje organizovanog kriminala.

Pripadnici Agencije zaduženi su i za suzbijanje krivičnih dela sa elementima medjunarodnog i unutrašnjeg terorizma i najtežih oblika krivičnih dela protiv čovečnosti i medjunarodnog prava.

Delokrug rada BIA zasniva se na načelima ustavnosti, zakonitosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, tajnosti, subordinaciji, profesionalizmu, objektivnosti i racionalnosti.

Aleksandar Vučić i Dragan Marković proslavili Dan BIA

Aleksandar Vučić i Dragan Marković proslavili Dan BIA | Foto: FoNet

Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 17.10.2013 21:19h

    Naravno da smo bezbedna zemlja kad nam niko ništa neće. Kako to da je vučić, poznati demagog, prešao preko sopstvene NAJAVE od pre desetak dana da će BIA na svoj jubilej dobiti direktora? I ovo je bila prazna najava, a vezan za rok, kao i sve i njegovoj političkoj karijeri. Čovek, koga ne možešda uhvatiš ni za reč, jer je nema. A, nažalost, uzurpirao vlast u Srbiji i misli da jve i svja.

  • Ljubomir Zejak Vreme: 18.10.2013 06:31h

    ZNATE LI VI STA GOVORITE?!. Nikolic:"Kriminal vise ne stanuje u Srbiji" Vucic:"Srbija je bezbedna zemlja" KAKO TO SRBIJA "PREKO NOCI" "POSTADE BEZBEDNA ZEMLJA?!". G-dine Vucicu,zasto lazete sebe a i citav srpski narod?.Vi dobro znate da to nije istina sto govorite. Pre nekoliko nedelja niste smeli odrzati paradu ponosa zbog bezbednosti. Pre par dana extremne organizacije prete Patrijarhu Irineju zbog toga sto je pozvao kosovske Srbe na izbore.Vi dobro znate da nijedan problem u drzavi nemozete resiti i sprovesti u delo nijedan zakon!.Ja se toliko necudim Vama sto ste postali demagog i sto vise ni sami neznate sta govorite!.Cudim se masmedijima koje je ove nedelje obuzelo neko totalno ludilo;Da pisu lazi neistinu?!.Radije sam govorio,da Srbija ima vrlo lose novinare,kada je u pitanju novinarska Etika i profesionalnost.Nijedan novinar i nijedne novine, nisu juce postavile pitanje predsedniku Nikolicu,"Ko je sada ustasa i izdajnik?".NEMOZE ONAJ KOJI JE ZAVADIO TE NARODE,DA IH OPET MIRI.

  • Dragan Jovanovic Vreme: 18.10.2013 13:40h

    Kao i mnoge druge stvari, bilo bi smesno da nije zalosno. BIA se ne bavi kriminalom time se bavi policija. Ili neka ukinu policiju pa taj posao dodele BIA-i. Ovako ispada da se BIA bavi kriminalom, zandarmerija zastitom lica i imovine, a policija prodajom droge i kriminalom. Finasisjkim i privrednm kriminalom, se bavi finansijska policija i poreska uprava svojim organima za kontrolu. Opet ako BIA radi taj posao ukinite ove institucije koje primaju aaaaastronomske plate da se time bave. Kontraobavestajnim radom i nadzorom, neka se bavi sanitarna inspekcija, umesto BIE, jer oni ne mogu da stignu da obave i ovaj posao. Bilo bi smesno da nije tuzno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP