Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VICEPREMIJER JUTROS NA KOSOVU

Vučić na Vidovdan u Dečanima!

Autor: M. Dakić | 28.06.2013 - 12:47:00h | Komentara: 0

Aleksandar Vučić odlučio je da na Vidovdan, veliki crkveni praznik i jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. Kako „Alo!“ ekskluzivno saznaje, vicepremijer će sa svojim sinom Danilom ujutru prisustvovati svečanoj liturgiji u manastiru Dečani i tu će istovremeno dočekati i odluku Evropske unije o početku pregovora sa Srbijom.

Aleksandar Vučić

Pomozi, bože: Aleksandar Vučić| Foto: Miloš Perić

Činjenica da je poseta rizična Vučića nisu pokolebala da se
zajedno sa sinom Danilom pomoli u zadužbini Nemanjića

Svoje planove o ovoj značajnoj poseti prvi potpredsednik Vlade je držao u tajnosti i nije želeo da o njoj javno govori niti da je najavljuje, već je hteo da se bez mnogo pompe pomoli u zadužbini svetog cara Stefana Uroša Trećeg.

Dogovor o
pozivnom broju!

Srbija i Kosovo postigli dogovor o pozivnom broju za Kosovo, u okviru pregovora vezanih za telekomunikacije. Sredinom maja Priština je objavila da je postignut dogovor da to budu brojevi 383 ili 384. Ministar Rasim Ljajić, koji je na čelu srpske delegacije, poručio je da je usaglašen tekst sporazuma sa posrednikom EU, koji sada treba da se konačno usaglasi sa prištinskom stranom. „Delegacija Beograda saglasna je da zajednički radi na tome da Kosovo dobije pozivni broj. U naredna tri meseca pronaći će se modalitet, a to rešenje mora da bude primenjeno do 2015. Što se tiče „Telekoma“ stoji dogovor da se daju dozvole za postojeće bazne stanice na KiM da bi ovo preduzeće moglo nesmetano da funkcioniše do raspisivanja tendera”, naveo je Ljajić.

Kako prenosi naš izvor, odluku da Vidovdan obeleži na KiM doneo je sam i ni po koju cenu nije želeo da odustane, uprkos brojnim savetima da ne ide u Visoke Dečane zbog činjenice da je poseta ovoj svetinji na tako važan dan za Srbe, više nego rizična. Naime, poznato je da je ovaj manastir više puta bio na meti kosovskih Albanaca, a da je obeležavanje Kosovskoj boja prošle godine bilo obeleženo brojnim incidentima.


- Vučić je svetan rizika koji ta poseta nosi, jer se zna da svake godine Albanci za Vidovdan prave brojne incidente. Ipak, bio je odlučan u svojoj nameri. Želeo je da ovaj Vidovdan provede sa svojim narodom na KiM, jer je Vidovdan za njega, ali i sve Srbe veoma poseban, između ostalog i zbog činejnice da očekujemo pozitivnu odluku Evropske unije o otpočinjanju pregovora - navodi naš izvor blizak vicepremijeru.


Kako saznajemo, njega će na Kosovu obezbeđivati Euleks, a dočekaće ga i Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM i Dejan Pavićević, srpski oficir za vezu u Prištini. Svečanu vidovdansku liturgiju služiće Sava Janjić, iguman manastira, koji se nalazi u zapadnom delu Metohije, na oko 15 kilometara južno od Peći. Da podsetimo, proslavu Vidovdana na Kosovu i Metohiji prošle godine su obeležili brojni incidenti, a posebno će biti upaćneo kamenovanje autobusa sa decom koja su se vraćala sa Gazimestana u Gračanicu. Kosovska policija tada nije dozvoljavala ulaz osobama koje su na sebi imala državna obeležja Srbije. Prema najavama i danas će građanima koji budu želeli na KiM biti zabranjeno da nose obeležja haških optuženika, kao i nacionalističkih simbola ekstremističkih grupa.

Vučić: Predstoji nam sigurnija i naprednija budućnost

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić i Iguma Sava Janjić

Vicepremijer Aleksandar Vučić poručio je danas iz manastira Visoki Dečani da će nastaviti da se bori za sigurniju i napredniju budućnost za sve gradjane Srbije, uključujući i one koji žive na Kosovu i Metohiji.


Vučić je, posle liturgije služene povodom Vidovdana, istakao da srpski narod mora da gleda u budućnost, poštujući sopstvenu prošlost i prepoznajući sve prepreke koje su pred njim, ali i nalazeći najbolji mogući način da ih zaobidje i pobedi.


"Najveći je ponos na ovaj veliki praznik Vidovdan biti ovde u Dečanima i rekao bih da ono što sam video I čuo od oca Save jasno pokazuje put kojim mi Srbi moramo da hodimo I na koji način da gledamo u budućnost, poštujući sopstvenu prošlost I gledajući napred, razumevajući I prepoznajući sve prepreke koje su pred nama, ali nalazeći najbolji mogući način I da ih zaobidjemo i pobedimo i obezbedimo bolju budućnost za naš narod", primetio je Vučić.


On je rekao da nije siguran da imamo razloga za slavlje, ali da imamo razloga za zadovoljstvo.


"Pred nama je mnogo rada, napora, truda, mnogo energije koju ćemo morati da uložimo, ali pred nama vise nema krvi, nema vraćanja u prošlost, nema više svih onih muka kroz koje smo prolazili dvadeset i više godina", poručio je Vučić.


On je istakao da, u trenutku kada će svi pokušavati da pronadju manu svemu što je Srbija činila proteklih meseci, sa ponosom može da istakne da niko u svetu nije rekao nijednu reč o tome da Srbija nije poštovala neke dogovore i da Srbija nije poštovala svoje obaveze.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić i Iguma Janjić | Foto: Beta

"Srbija je postala pouzdan partner za sve u svetu. Prvi put posle mnogo godina Srbiju hvale svuda, a to što mi nismo zadovoljni stepenom podrške koji se Srbiji pruža rezultat je i dugogodišnjeg nepoverenja ali i nečijih drugih unutrašnjih problema", kazao je Vučić.


Prema njegovim rečima, Srbija je na dobrom putu, Srbija je krenula i pomerila se sa mrtve tačke, i to je dobra vest uprkos brojnim preprekama koje joj predstoje.


"Mnogo toga teškog je pred nama, mnogo toga treba da uradimo, mnogo toga treba da napravimo, moramo i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu da napredujemo, i kada to budemo radili i kada to budemo uspeli onda više prepreka za nas neće biti", rekao je Vučić.


Nadam se da ćemo sa svim tim preprekama uspeti da se izborimo na jedinstven način ,poštujući sve druge ali ono što je za nas danas važno to je da je Srbija poštovana na svim meridijanima da niste o Srbiji čuli u poslednjih 6 meseci nijednu lošu reč nigde u svetu.


"Posao Srbije je da o svom narodu brine na svakom mestu i zato ćemo u Dečane dolaziti cešće, i ne samo u Dečane već svuda na KiM, da kažemo našem narodu da smo sa njima, da nikada neće biti sami, da nikada neće biti ostavljeni i da jasno poručimo da to što mi brinemo nema veze sa politikom ili bilo kakvim marketingom, da je to prosto naša obaveza i zavet za budućnost", poručio je Vučić, koji je posle liturgije razgovarao sa igumanom manastira Savom Janjićem.


Vučića su u manastiru Visoki Dečani ispred manastirske kapije dočekali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin i beogradski oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević.


U Visoke Dečane jutros je stiglo više desetina vernika iz Štrpca i drugih mesta sa Kosova i Metohije.


Liturgiji, koju je služio iguman mananastira Visoki Decani Sava Janjić uz sasluzenje monaštva iz ovog manastira, prisustvovali su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević.

Sava Janjić

Sava Janjić | Foto: Zoran Lončarević

Iguman Sava: Jedino dijalogom i na miran nacin možemo napred


Iguman manastira Visoki Dečani ahrimandrit Sava Janjić izjavio je danas da se nada da ćemo u narednim mesecima rešiti još mnoga pitanja važna za opstanak srpskog naroda na Kosovu I Metohiji.

Janjić je dodao da su predstavnici Vlade prisustvom u Visokim Dečanima pokazali živu brigu naše vlasti prema srpskom narodu na ovim prostorima.
Jedino dijalogom, na miran način i u saradnji sa svima, čuvajući naše tradicije ali budući spremni da ih podelimo sa drugima - jedino tako možemo da idemo napred, rekao je Janjić.

Iguman Visokih Dečana kazao je da svi želimo da idemo ka boljoj budućnosti u kojoj ćemo živeti mirno, dobrosusedski, gde će se poštovati ljudska i verska prava i gde neće biti potrebno da naše svetinje budu pod vojnom zaštitom, da će ih svi jednako poštovati.

"U toj nadi doživljavam i ovu posetu i nadam se da ćemo u narednim mesecima rešiti još mnoga druga pitanja koja su važna za ostanak srpskog naroda na ovim prostorima kako bi se omogućila budućnost, naročito našoj omladini, i onim socijalno najugroženijim koji su najviše stradali do sada ovih godina", rekao je Janjić.

On se zahvalio potpredsedniku vlade Aleksandru Vuččiću i njegovim saradnicima na poseti, istakavši da se danas na Kosovu i Metohiji svuda sećamo onih stradalnika kroz istoriju ali "istovremeno gledamo u budućnost i ka vaskrsenju Hristovom".

Janjić je kazao da nas svetinje na Kosovu I Metohiji hrabre i pokazuju nam da "jedino sa našom verom, u čestitosti i poštenju, sa svima oko nas mozemo da živimo, ostanemo i opstanemo na ovim prostorima".

Vučić: Nismo oduševljeni, ali čekamo dobre vesti
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je juče u Beču izjavio da očekuje da će Srbija danas, prvi put u svojoj istoriji, dočekati Vidovdan sa dobrim vestima za građane.
- Nismo oduševljeni onim što smo čuli od pojedinih članica EU. Ipak, očekujemo dobre vesti iz Brisela - rekao je Vučić, posle susreta sa vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je juče iz Bundestaga da bi prva pristupna konferencija EU sa Srbijom mogla da bude u januaru, ali samo ako se u decembru potvrdi puno sprovođenje Briselskog sporazuma. Nemački parlament je većinom glasova utvrdio upravo ovakav konačan stav o Srbiji pred današnje zasedanje Evropskog saveta, što znači da vlada Nemačke danas može da glasa za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014.

Svečana sednica u Kruševcu!

Nakon liturgije u manastiru Dečani, vicepremijer Aleksandar Vučić u Kruševcu će prisustvovati svečanoj sednici Vlade Srbije koja počinje u 16 sati, o čemu je „Alo!“ pisao još početkom juna. U prestolnom gradu cara Lazara obeležiće se 624 godine od Kosovskog boja, ali dočekati i vesti o datumu za početak pregovora sa Evropskom unijom. Ceremoniju će predvoditi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će položiti venac na spomenik kosovskim junacima. Premijer Srbije Ivica Dačić, koji će sa članovima svog kabinetom boraviti u Kruševcu poručio je da Vidovdan za Srbe konačno treba da bude simbol pobede, a ne stradanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP