Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER PORUČUJE

Vučić: Novi put Srbije baziran je na iskrenosti

Autor: Tanjug | 30.06.2014 - 12:28:00h | Komentara: 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi da bude iskren i otvoren partner međunarodnoj zajednici, pre svega, čineći sve što obeća, te da namerava da obavi svoje zadatke na putu ka EU, a da potom ostaje da Unija njen učinak i oceni.

Na konferenciji za novinare u okviru panel diskusije “Novi početak prema Briselu – Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, on je rekao da se novi početak odnosi na iskren odnos a ako se uzme u obzir saznanje da je Nemačka, kako je naveo, sita srpske politike koja se razlikuje zavisno od toga da li je za domaću ili međunarodnu upotrebu.

Vučić i Merkel Foto: AP

Angela Merkel i Aleksandar Vučić | Foto: AP

- Novi početak je zato što znam da su mnoge zemlje site naše priče u kojoj jedno govorimo i drugo radimo. Novi početak je da ono što govorimo i uradimo, mislimo. To je novi početak u odnosima Srbije i svih ostalih u svetu – objasnio je Vučić moto skupa čiji su organizatori Foruma Srbija Nemačka i nemački Savet za spoljnu politiku.

To drugim rečima znači, dodao je, da ako kaže da će pitati za cenu gasa u Moskvi to će i učiniti, jer je takav pošten i odgovoran pristup, bez skrivenih poruka i loših namera veoma važan za Srbiju.

- Ukoliko Srbija bude uradila ono što je pred njom, svoj domaći zadatak, jer ne tražimo ništa od drugih, već samo da ispunimo što je pred nama, onda od Nemačke i drugih partnera u EU tražimo da krajem 2018, 2019. ili 2020. procene da li je Srbija obavila svoj posao – poručio je premijer.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Srbija, kako je naveo, želi da na jesen otvori nova poglavlja u pregovorima sa EU – zahvaljujući Nemačkoj da otvori poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, zatim da početkom iduće godine otvori i poglavlja 23 i 24, dok je u međuvremenu, dodao je, sa 18 skrininga već završen veliki tehnički posao za 35 poglavlja.

Ponovio je i da će otvaranje poglavlja 23 i 24 uticati na veću efikasnost pravosuđa i podsetio na nultu toleranciju vlade u Beogradu prema korupciji, zbog čega je, iako veoma samokritičan po tom pitanju, uveren u napredak, pre svega kroz akcioni plan za borbu protiv korupcije, a uz pomoć nekoliko važnih zakona koje je država usvojila u toj oblasti.

S tim u vezi je podsetio da Srbija očekuje mišljenje iz Brisela o zakonu o uzbunjivačima, za koji kaže da je jedan od najboljih u regionu.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Da je Srbija dobro mesto za investiranje Vučić je ilustrovao podatkom o prošlogodišnjoj razmeni Srbije i Nemačke od tri milijarde evra, što je za 14 odsto više nego 2012, ukazujući pri tome da su povećani i izvoz i uvoz, a da je najviše povećan izvoz proizvoda iz Srbije koje prave nemačke kompanije u Srbiji.

- To pokazuje da je Srbija dobro mesto za investiranje nemačkih kompanija i da mogu da prave jednako kvalitetne proizvode kao i svuda u svetu – ocenio je on.

Navodeći da je u prvom tromesečju izvoz porastao za 21 odsto, te da iznosi 343 miliona, dok je istovremeno uvoz veći za 13,3 odsto i iznosi 443,9 miliona evra, Vučić je konstatovao da je Nemačka investirala 1,35 milijardi evra, a zajedno sa firmama-ćerkama iz Austrije to je gotovo 1,7 milijardi evra.

Srbija je, prema njegovim rečima, pokušala da obezbedi najbolje moguće uslove za investitore, ali ima još mnogo toga što treba popraviti kako bi nemačkim kompanijama bili obezbeđeni najbolji uslovi za ulaganje – kako bi se osećale kao kod kuće.

Podsetivši da je poslednji pokušaj donošenja modernog zakona o radu propao 2002. godine, premijer je najavbio da će nova verzija u skupšštini biti ove nedelje, te ocenio da će to biti jedan od najmodernijih zakona.

- Gotovo nikome nije palo na pamet da liberalizuje tržište rada u poslednje 12 godine, a mi smo doneli odluku da idemo u fleksibilnije tržište, da možemo da budemo prijemčiviji za sve investitore – objasnio je on.

Najavljujući usvajanje zakona o privatizaciji i stečaju, kao i o planiranju i izgradnji, Vučić je rekao da će i oni biti usklađeni sa evropskim zakonima te da će zajedno činiti bolji podsticajni paket za investitore, s kojima se složio da su veliki problem postupci koji predugo traju.

Konačno, ocenivši srpsko-nemačke odnose kao nikad bolje, premijer je izrazio spremnost da “uvek prihvatimo različite vrste zamerki od većeg partnera i da saslušamo, ispravimo što je kod nas pogrešno”, ali da istovremeno posebno cenimo što je Nemačka spremna uvek da sasluša Srbiju i vidi šta joj je među političkim i ekonomskim interesima prioritet.

- Srbija će u političkom smislu biti nosilac regionalne stabilnosti i uveren sam da nećemo izneveriti nemačke partnere – poručio je Vučić, primetivši da je njegova nedavna poseta Berlinu u Srbiji dobro ocenjena, a on lično da je izuzetno zadovoljan razgovorom s kancelarkom Angelom Merkel.

Poslednji komentari
  • 888 Vreme: 30.06.2014 12:46h

    Kao sto je okultista cercil rekao..ne postoji prijateljstvo nego samo interes medju drzavama..samo INTERES naglasavam

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP