Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

100 GODINA OD SLAVNOG OKRŠAJA

Vučić odao poštu herojima Cerske bitke: Vreme je sada za našu žrtvu!

Autor: Tanjug | 19.08.2014 - 12:20:00h | Komentara: 10

Tekeriš - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Tekeriša, sa svečanosti u čast 100. godišnjice od Cerske bitke, da je vreme da od zemlje za koju je vredelo umreti napravimo zemlju za koju vredi živeti.

Set zakona od sledeće  nedelje u Skupštini:  Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

- To je naš glavni posao i hajde da ga uradimo. Sto godina je prošlo i sad je pravo vreme. Ubeđen da možemo, nemam šta drugo da vam kažem osim dve reči i tražim da je ponavljate sa istom verom koje su imali oni nad čijim kostima danas stojimo - Živela Srbija - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, imamo obavezu i dužnost da se na isti način kako su se vojnici pre sto godina borili za Srbiju i ginuli za njih, mi sada za Srbiju radimo i živimo.
- Vreme je da zemlji ponovo damo bar deo onoga što su joj dali oni koji su joj dali sve, vreme je da prestanemo da kukamo i da se žalimo, da se potrudimo za našu Srbiju. Vreme je za našu žrtvu i naš napor - rekao je Vučić.
U Srbiju su, kako je istakao, u Prvom svetskom ratu verovali svi koji su verovali u slobodu, i iz te vere i požrtvovanosti nastala je država u kojoj savremeno pokoljenje ima obavezu da da gradi ono što je nastalo na žrtvi predaka.
- Srbija i svi mi nastali smo tada braneći sebe, svoju slobodu i svoju zemlju. Došli smo ovde na Cer da postanemo slobodna i poštovanja vredna nacije i verovali smo u pobedu - rekao je Vučić.

- Mnogo smo vremena potrošili na pogrešne odluke, režime i ratove, ali vratili smo se i spremni smo da osvojimo svoj Tekeriš i Cer. Srbija će nastaviti da slavi svoje pobede i nastaviće da pobeđuje u budućnosti. Živela Srbija! Do konačne pobede - rekao je Vučić.

Zahvalnost austrijskom ambasadoru

Srbija danas, kako je objasnio, kao i Prvom svetskom ratu pripada Evropi, ali ne okreće leđa ni Rusima, koje su, kako je rekao, svi zaboravili i protiv kojih su svi danas.

- Mi smo na evropskom putu, ali ledja Srbin prijatelju u nevolji nikad nije okretao - rekao je Vučić.

On je zahvalio i austrijskom ambasadoru na tome što prisustvuje ceremoniji i pokazuje koliko je veliki narod iz kojeg dolazi.
On predvodi državnu ceremoniju u čast 100. godišnjice od Cerske bitke, a svečanosti prisustvuju brojni ministri, članovi diplomatskog kora, i predstavnici Vojske Srbije, Srpke pravoslavne crkve i lokalnih vlasti.
Pročitajte još
Državna ceremonija povodom sto godina Cerske bitke
Patrijarh održao pomen uoči godišnjice Cerske bitke
Praunuka Stepe Stepanovića: Pradeda je bio skroman, nije se odvajao od vojske

David protiv Golijata

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je bitka na Ceru okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.
Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služi patrijarh srpski Irinej.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas, na početku svečanosti povodom stogodišnjice Cerske bitke, vence na spomenik palima u prvoj savezničkoj pobedi u Prvom svetskom ratu.
Vučić i Dodik su se potom u memorijalnom kompleksu u Tekerišu kod Loznice upisali u spomen knjigu.
U Cerskom maršu 1.300 učesnika
Vence su položili i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine Igor Bečić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministar odbrane Bratislav Gašić, praunuka vojvode Stepe Stepanović Ivana Lučić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U ime zemalja saveznica, vence su položili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i vojni izaslanik Francuske, a vence su položili i predstavnici diplomatskog kora.
U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prikazan je dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. Organizator svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlada Republike Srbije.
Junaci cerske bitke
Povodom stogodišnjice Cerske bitke, u organizaciju Udruženja građana ''Cerski marš'' više od hiljadu ljudi krenulo je u nedelju iz Šapca ka spomen-obeležju u Tekerišu da bi odali poštu cerskim junacima.
Iz Šapca je krenulo oko 1.300 učesnika Cerskog marša, a pešačka tura od 38 kilometara okupila je decu i stare iz svih krajeva Srbije, kao i iz bivših jugoslovenskih republika.

Noć odluke
Odsudni deo Cerske bitke odigrao se u noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine na jugozapadnim obrnocima planine Cer, a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu - koju je izvojevala srpska vojska.
Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine.
Posle 'Cerske bitke', širom Evrope proneo se glas da je malena Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je povećalo njen ugled među saveznicima.

Od 200.00 Austrougarskih vojnika ostali samo zarobljenici
Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.
Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16.500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih.
Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je cerska operacija.
Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.
Poslednji komentari
  • Mirka Lj Vreme: 19.08.2014 13:00h

    U nadi da su nas toliki ratovi nesto naucili Vucic polaze vence. Istorija kao uciteljica života valjda nas je sve naucila necemu i zato dobro treba gledati u prošlost i nauciti nesto od nje.

  • Mortiša Vreme: 19.08.2014 13:00h

    Najmanje sto može da se ucini na ovaj dan jeste da se polozi venac.Vucic je svestan nase proslosti ,zato i hrli u neku drugaciju buducnost.

  • Mirkonija Vreme: 19.08.2014 13:02h

    Koliko je proslo od tada i ni sada ne zivimo bolje. Njihove zrtve kao da su bile uzaludne. Vucic je svestan proslosti ovog naroda i svakako sada odgovara i za buducnost.

  • Kotur Vreme: 19.08.2014 13:02h

    Stize covek i tu. Jos uvek se ne oglašavaniti da ne moze niti da mu je tesko. Radi. Na ovakve dogadjaje realno moze da se pošalje bilo ko ali... Narod sve ovo vidi. 50% je za sada u Srbiji za Vucica.

  • Kondura Vreme: 19.08.2014 13:02h

    Jos jedna bitka koja je razog danasnjeg ovakvog zivota , pale su velike zrtve tu i nadam se da cemo bar u nekoj buducnosti sve to opravdati ako do sada nismo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP