Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOJNA VEŽBA LOGEX 15

Vučić: Ozbiljno jačamo Vojsku Srbije

Autor: Tanjug | 12.05.2015 - 14:18:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i načelnik GŠ Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas učesnike međunarodne vojne vežbe LOGEX 15, za čiju je organizaciju premijer ocenio da je još jedan od dokaza sposobnosti naše vojske.

Vučić na vežbi LOGEX

Vučić na vežbi LOGEX | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Razvijamo našu Vojsku i ozbiljno jačamo njene resurse. Ono što nam je veoma potrebno jeste znanje i u tome ne zaostajemo za drugima", rekao je premijer Vučić učesnicima vežbe.
On je istakao da Vojska Srbije značajno utiče na stabilnost zemlje i da je snažan faktor odvraćanja potencijalnih agresora.
Predsednik Vlade je naglasio da Srbija nikoga ne ugrožava, već da predstavlja stub stabilnosti regiona i poručio da je čvrsto rešena da sačuva svoju teritoriju, gradjane i njihovu bezbednost.
"Srbija je uvek spremna da reaguje na odgovarajući, odlučan i efikasan način", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima gradjani mogu da budu spokojni kada je reč o bezbednosti i dodao da Vlada Srbije nastoji da ojača vojne i policijske snage.
Kako je istakao, u tu svrhu nabavljene su značajne količine pancirnih košulja i uniformi, ulaganjem više od 600 miliona u lovačku avijaciju, dodatnim jačanjem oklopniih snaga i serijskom proizvodnjiom u fabrikama namenske industrije.
"Vojska će biti sve snažnija, jer danas imamo nešto više novca i mogućnosti za ulaganje. Time otvaramo i nova radna mesta ulaganjem u našu namensku industriju i od toga Srbija neće odustajati", poručio je Vučić.
On je dodao i da Srbiji ne preti opasnost, jer i više nego dovoljno jaka za pretnje terorista koji su izavali velike probleme "u jednom delu našeg regiona".
Ministar odbrane Bratislav Gašić podsetio je da do sada Srbija nije imala priliku da bude domaćin logističkoj vežbi takvog formata u kojoj učestvuje 122 oficira, podoficira i civila.
Dodao je da je Srbija je 2006. formalno postala učesnica programa Partnerstvo za mir, kao i da su ciljevi naše zemlje jasno navedeni i da će ućešće Srbije biti u skladu sa ekonomskim, finansijskim, ljudskim, materijalnim i ostalim mogućnostima.
Ministar odbrane je naglasio da je program Partnerstvo za mir bitan za realizaciju zadataka u multinacionalnim operacijama, jer predstavlja širok okvir za unapredjenje medjusobne saradnje i povećanja interoperabilnosti ne samo sa zemljama u regionu nego i sa oružanim snagama članicma NATO.
"Ovo je najznačajnija logistička vežba VS ove godine. Stečeno znanje je dragoceno, jer će učešće u multinacionalnim operacijama u budućnosti zahtevati značajnije angažovanje logističkog kadra. Oni moraju da budu obučeni u skladu sa odgovarajućim standardima i procedurama, rekao je ministar zaključivši da se ovakvim vežbama promovišu medjusobno razumevanje, poverenje i saradnja učesnika iz različitih zemalja.
O toku vežbe visoke zvanice informisao je načelnik Uprave za logistiku brigadni general Željko Ninković, koji je istakao da su učesnici pokazali izuzetno zalaganje i izrazio uverenje da su stekli potrebna znanja i iskustva koja će moći da primene.
U vežbi koja je počela 4. maja, a trajaće do 15. maja, učestvuju 122 pripadnika oružanih snaga Švedske, Finske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Češke i SAD, dok su u svojstvu posmatrača predstavnici Jermenije.
 
Oni su uvežbavali koordinaciju prijema, prihvata i daljeg kretanje jedinice ranga brigade.
Težište vežbe, čija je tema Logistička podrška multinacionalnih namenskih snaga u operaciji odgovora na krize je na pripremi i angažovanju namenske jedinice u operaciji odgovora na krize, pod mandatom Ujedinjenih nacija, sa naglaskom na razvoj multinacionalne logističke podrške.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP