Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER U VELIKOJ PLANI

Vučić ponosan na "Noru" (FOTO)

Autor: Tanjug | 25.07.2015 - 12:44:00h | Komentara: 0

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas da se namenska industija Srbije polako ali značajno podiže.

Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici

Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici "Morava"| Foto: Tanjug/Marko Đoković

On je naglasio da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona i to ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

Vučić je, nakon obilaska pogona "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, u razgovoru s novinarima, istakao da je podizanje namenske industrije značajno iz ekonomske tačke gledišta, ali i sa bezbednosnog aspekta.

  • Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici "Morava" | Foto: Tanjug/Marko Đoković
  • Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici "Morava" | Foto: Tanjug/Marko Đoković
  • Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici "Morava" | Foto: Tanjug/Marko Đoković
  • Aleksandar Vučić u proizvodnoj jedinici "Morava" | Foto: Tanjug/Marko Đoković

- U ovom trenutku smo dominanta sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš dogovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu - istakao je Vučić.

NOVE LETELICE

Vučić je prisutne obavestio i da država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera. Neki će, objasnio je, stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

- Do septembra 2016. mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice - pet "migova 29" i tri "miga 21". To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na "galebu 4" i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore" - naveo je premijer.


Vučić je podvukao da je ponosan na uspeh namenske industrije, a kao primer naveo je to što je već šest borbenih vozila "nora" prodato Bangladešu.

- Nemačka je, recimo, prodala 300 ili 400 takvih, a mi ćemo od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodimo 25 do 30 "nora" godišnje i to bez povećanja kapaciteta - rekao je Vučić.

"Nore" imaju, kako je naveo, po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara.

- Neki su govorili kako su pretekli sve u regionu, ali evo, mi ih prestižemo i to ne tudjom pameću i kupovinom tudje tehnologije, već sopstvenom pameću. Mi sami proizvodimo i dalekometne rakete - rekao je Vučić.


Prema njegovim rečima, 18 "nora" će biti obezbedjeno za Vojsku Srbije i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini.


Plan je, kako je rekao, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali ćemo prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Vučić je rekao da namenska industrija Srbije ne može da postigne da proizvede koliko se u svetu ratuje, te da sve što napravimo imamo kome da prodamo, a po kvalitetu ne zaostajemo. Zastava na primer, rekao je on, ne može da prima nove narudžbine.

- Podižemo polako namensku industriju, a ne zaostajemo kvalitetom. Recimo, kad se naši sistemi pokvare, mi možemo ručno da ih podešavamo,a neke razvijene zemlje nemaju tu opciju. Imamo čime da se ponosimo - rekao je Vučić i dodao da Srbija istovremeno želi da bude faktor stabilnosti u regionu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP