Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DAN DRUGI

Vučić posetu Berlinu nastavio razgovorima sa privrednicima!

Autor: Beta | 12.06.2014 - 11:17:00h | Komentara: 0

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je posetu Berlinu nastavio razgovorima sa privrednicima i predstavnicima Odbora nemačke privrede za istok.

Premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Metlaš

Direktor Odbora Rajner Lindner (Rainer) istakao je u pozdravnoj reči da predstavnici nemačkog biznisa žele ne samo da se obaveste o mogućnostima poslovnog angažmana u Srbiji, već i o tome kako mogu da pomognu Srbiji u suzbijanju posledica teških poplava.
Odbor nemačke privrede za istok je najstarija organizacija nemačke privrede koja posreduje kontakte izmedju nemačkih firmi i preduzeća u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.
Predsednik srpske vlade je nemačkim domaćinima rekao da Srbija žel da obezbedi održivi ekonomski razvoj i obavestio ih o koracima koje je njegova vlada već poduzela ili će poduzeti da bi se to postiglo - od novih zakona, preko fiskalne konsolidacije do reforme javnih preduzeća i jačanja privatnog sektora.
Vučić je, kao i juče u razgovorima koje je vodio sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel i šefom diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier), pozvao nemačke privrednike da dođu u Srbiju i najavio da će sa srpske strane biti učinjeno sve da se oni privuku i da što duže u Srbiji i ostanu.
Na skupu učestuju predstavnici dvadesetak firmi, izmedju ostalog i velikih kompanija kakve su Continental, Bayer AG, Bombardier Transportation, SAP i Airbus Group International.
Vučić razgovorom sa privrednicima završava dvodnevnu posetu Berlinu.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon razgovora sa nemačkim privrednicima u Berlinu, da je jedna velika kompanija najavila otvaranje više od 3.000 novih radnih mesta u Srbiji do 2016.godine.
"Oni već rade u Srbiji i za to im je potrebna podrška Vlade Srbije. To je za nas velika stvar", naglasio je Vučić u izjavi novinarima, po završetku sastanka sa predstavnicima nemačkih kompanija u organizaciji Odbora nemačke privrede za istok.
Vučić je ukazao da će se sa nekim ljudima, koji su danas učestvovali na sastanku, sresti već u ponedeljak u Beogradu.

On je kazao da su privrednici ukazali na probleme sa kojima su se suočavali ranije i danas, dodajući da su neki problemi već rešeni, a da će neki biti rešeni u danima i nedeljama pred nama.
"Imamo nešto ozbiljnije probleme u farmaceutskoj industriji i tu nam predstoje teški razgovori sa predstavnicima nekih od naših institucija", konstatovao je Vučić.
On je kazao da su sagovornici imali priliku da vide jednu veliku dobru volju sa srpske strane i jedno najkonkretnije, a ne uopšteno, rešavanje problema, što ih je iznenadilo i što im se dopalo.

Takodje je kazao da je, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici najmoćnijih nemačkih kompanije, dat predlog da se nešto slično organizuje u Bavarskoj, Minhenu i Baden-Virtenbergu, Sstutgartu, zbog njihovih veoma snažnih asocijacija proizvodjača.

"Ako nam ovaj sastanak da samo ovaj rezultat za nekoliko hiljada zaposlenih to je veliki uspeh i veoma sam srećan zbog toga. Drago mi je što su ti ljudi uglavnom govorili pozitivno o Srbiji, a tamo gde smo imali probleme kao što je bio slučaj sa Kontinentalom, to smo najvećim delom rešili, a ostatak će biti rešen u narednih nekoliko nedelja", rekao je Vučić.
Očekujemo njihovo povećanje investicija u narednom periodu, dodao je on.
"Video sam veliku zainteresovanost, a i politički signali posle susreta sa kancelarkom Angelom Merkel su takvi", objasnio je Vučić.
On je podsetio da je Merkelova juče pominjala neke od nemačkih kompanija koje žele da investiraju u Sbriji, a koje su se danas pojavile, izmedju ostalih, Erbus.

"Mislim da smo imali veoma plodotvoran i uspešan sastanak", konstatovao je Vučić.
 

"Od Nemačke možemo samo da dobijemo. Nemamo šta da izgubimo i želim da Srbija bude što bliža Nemačkoj i što bolja i privlačnija destinacija za tu zemlju", naglasio je premijer.

Direktor Odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner kazao je da je informisao premijera da su nemački privrednici prikupili 1,1 milion evra pomoći za žrtve poplava.


Takodje je informisao Vučića da će, kao je naveo, nemački biznis povećati aktivnosti u Srbiji, kako u smislu investicija, tako i radnih mesta.


On je ukazao da je razgovarano i o medicinskoj pomoći Srbiji i žrtvama poplava, rekavši da bi i oko toga mogla da se angažuje nemačke privreda.
Lindner je najavio da će u septembru ili oktobru u Srbiji biti održan nastavak sastanka sa nemačkim privrednicima.


"Doćićemo i dovesti više projekata i nadam se investicija. Imaćemo u septembru i regionalni biznis forum u Crnoj Gori, gde će biti pozvane sve zemlje zapadnog Balkana", rekao je on dodajući da su bitne i prekogranične investicije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP