Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER OKUPIO BIZNISMENE, BANKARE, GRAĐEVINCE I STRANE INVESTITORE

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Autor: B. Jelovac | 13.05.2014 - 07:56:00h | Komentara: 14

Premijer Aleksandar Vučić juče je, poput ruskog lidera Vladimira Putina, postrojio najuticajnije biznismene u zemlji. Vučić je održao pravi devetočasovni maraton sastanaka sa vrhom privrede i privatnog sektora u Srbiji na temu unapređenja reformskih ekonomskih mera u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta za podsticanje investicija i ekonomskog oporavka i razvoja zemlje.

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Uz Vučića bili Zorana Mihajlović, Lazar Krstić, Željko Sertić...

 

Mišković je zaslužio da bude
ovde jer redovno plaća porez,
poručio Vučić uoči sastanka

Ipak, najviše pažnje izazvao je poslednji u nizu susreta sa domaćim privrednicima, na koji je, između ostalih, došao i vlasnik “Delta holdinga” Miroslav Mišković, protiv kojeg se u Specijalnom sudu vodi postupak zbog zloupotreba u putarskim preduzećima.

Upitan za prisustvo Miškovića, Vučić je rekao da to nije ništa čudno jer su Miškovićeve tri kompanije među prvih 200 po plaćanju poreza u Srbiji, na osnovu čega su privrednici i pozvani na taj sastanak.

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Mišković došao raspoložen

- Za razliku od drugih, ja nemam podobne i nepodobne. Postoji samo jedan kriterijum na osnovu kojeg smo pozivali ljude, a to je koliki porez plaćaju državi Srbiji. Ja zaista mislim da je to najpoštenije. Sudovi rade svoj posao i reći će svoje o krivici, a što se tiče plaćanja poreza, zaslužio je da bude u prvih 200 privrednika koji su obezbedili svoje prisustvo ovde - rekao je Vučić uoči sastanka, dok sam Mišković, koji se zbunjeno pozdravljao sa ostalim privrednicima, nije želeo da daje izjave.

Zvonko Gobeljić, Miodrag Kostić, Milan Beko i Željko Mitrović

Zvonko Gobeljić, Miodrag Kostić i Milan Beko

- Mišković je na sastanku opširno pričao o poljoprivredi, posebno o razvoju agrara i ukrupnjavanju poseda. Međutim, najviše je govorio o tri „Deltina“ građevinska projekta - šoping centru na Autokomandi, prodajnom centru u Novom Sadu i novoj upravnoj zgradi „Delte“ - otkriva za „Alo!“ izvor sa sastanka.

- Mišković je rekao da ove projekte ne može da završi zbog problema sa građevinskom dokumentacijom, da mu pare propadaju, i da bi bilo lepo kada bi uslovi za investitore ovde bili kao u Sloveniji i Hrvatskoj. Vučić ga je iznenadio jer je precizno baratao sa svim podacima o „Delti“ i rekao je da su Miškovićevi predlozi smisleni - kaže naš izvor.

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Dogovor Željka Mitrovića i Miodraga Kostića

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Kiril Kravčenko

 

Stranci dali najviše ideja
Predstavnike stranih kompanija najviše je zanimalo donošenje zakona o radu, čiji je ulazak u skupštinsku proceduru najavljen za nekoliko nedelja, i posebno deo koji se odnosi isplatu otpremnina radnicima koji su višak. Oni su od svih juče i davali najviše predloga od kojih je prihvaćen onaj da država obezbedi kompletnu infrastrukturu. Plan Vlade da 10 novozaposlenih poslodavac plaća doprinese za troje, a država za sedam, po mišljenju svih dobra je mera koja bi pokrenula privredu i dovela do novog zapošljavanja.

Premijer je na sastanku,između ostalog, i naveo primer male softverske firme „Nordeus“, u kojoj, kako je rekao, rade genijalci i koja je 21. po porezima koje uplaćuje Srbiji, dok s druge strane postoje rupe bez dna. Osim Miškovića, na sastanak su došli i Milan Beko, Željko Mitrović, Miodrag Kostić, Branislav Grujić, Dragan Tomić, Veselin Jevrosimović, Goran Perčević, Vojin Đorđević, Zvonko Gobeljić i drugi.

- Premijer je bio na visini zadatka. Tačan, precizan i odlučan - rekao je kratko Kostić, vlasnik “MK grupe” i AIK banke, na pitanje da li Vučić može da pomogne da se privreda oporavi.

Vučić je juče od 13 sati održao sastanke najpre sa predstavnicima 29 banaka, potom sa predstavnicima više od 50 stranih kompanija u Srbiji, predstavnicima oko 40 građevinskih kompanija iz industrije i na kraju sa 200 domaćih privrednika, sa namerom da čuje njihovo mišljenje i predloge, zbog čega je Vlada upravo i odložila do četvrtka usvajanje mera koje treba da doprinesu oporavku srpske privrede.

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Bankari se odvojeno sastali sa premijerom

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Prvi naredni sastanak biće održan u Nišu

 

Sastanci na svaka

dva meseca
Vučić je nakon četiri sastanka rekao „da je slušao i naučio mnogo, da je bilo korisno, ali da će svi morati i zajedno i više da rade, kao i da će se ovakvi sastanci ubuduće praktikovati na svaka dva meseca kako bi se proverilo ko je šta uradio, da li se poštuju ugovoreni rokovi i kakvi su rezultati postignuti“. Prvi naredni sastanak biće održan u Nišu.

- Razgovorom s predstavnicima bankarskog sektora sam zadovoljan, sa čelnicima stranih kompanija u Srbiji precizirani su neki konkretni potezi za bolji investicioni ambijent, a razgovor s građevinarima bio mi je najteži. Gledaćemo da koliko možemo pomognemo, ali ćemo mnogo morati da menjamo. Taj sektor je uništen i ne liči više ni na šta. Mi nemamo više ni keramičare, ni vodoinstalatere, o inženjerima da ne govorim... Za to su odgovorne sve dosadašnje vlasti, ali i dobar deo građevinskih firmi koje su pristale na neozbiljan i polumafijaški način rada - rekao je Vučić.

On je nakon svih sastanaka naveo zapravo suštinu razgovora sa svim predstavnicima: “Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, ali je s druge strane važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima”, rekao je on. Sastancima su prisustvovali i ministar privrede Dušan Vujović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, ministar rada Aleksandar Vulin, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, viceguverner NBS-a Veselin Pješčić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Vučić postrojio tajkune u Vladi!

Premijer nakon sastanaka

Subvencije za privredu
Vučić je juče sa bankarima razgovarao o meri Vlade zvanoj uvođenje subvencionisanih kredita, kojom će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1, 2 milijarde evra ovakvih kredita za privredu. On je naveo da Vlada želi da samo deset odsto od toga ode u refinansiranje već postojećih kredita i da su za Vladu najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća. Draginja Đurić, predsednica IO Banke Inteza, na sastanku je rekla da je uslov za odobravanje novih kredita da država plati ranija dugovanja, a premijer je naveo da će se to desiti nakon rebalansa budžeta.

Poslednji komentari
  • 888 Vreme: 13.05.2014 08:28h

    Sve lopov do lopova,svako ima neku milionsku prevaru a ovamo se okupljaju,a ja mislio Vucic ce im reci da im preti Robija barem od 40 Godina...

  • bili Vreme: 13.05.2014 09:34h

    Strogo postrojavanje tajkuna pred oprost grehova!?

  • dan osman Vreme: 13.05.2014 09:54h

    a ovo nešto kao srpski Putin... jadno i smešno..

  • BgBoy Vreme: 13.05.2014 09:55h

    Predlažem da na sledeći sastanak pozovete Darka Šarića kao jednog od najvećih investitora u Srbiji, a to što je optužen nema veze neka sudovi rade svoj posao

  • perica Vreme: 13.05.2014 09:59h

    eeeeeeeeeeeeeeeee sa dubokim uzdahom. Sad shvatam sta je hteo Mitropolit da kaze kada je rekao "Budimo ljudi iako smo Srbi". Ipak smo mi samo Srbi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP