Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STREPI OD ISHODA ALI SE I NADA

Vučić: Rećićemo da je
Srbija zaslužila datum pregovora!

Autor: Tanjug | 19.02.2013 - 21:44:00h | Komentara: 1

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je uoči sutrašnjeg odlaska u Berlin da će sagovornicima reći da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU i da ima veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora.

Od njega zavisi: Vicepremijer Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

"U Berlinu nemamo šta da krijemo. Reći ćemo jasno da su Srbija, njeni građani i vlada, zaslužili da dobiju datum za početak pregovora sa EU. Imam veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora", izjavio je Vučić za Novosti, objavljeno je večeras na sajtu tog lista.


Uoči puta u Nemačku i susreta sa ključnim ljudima tamošnje administracije, koji može da bude preloman za naše dalje kretanje na evropskoj magistrali, ali i za buduće poteze na domaćoj političkoj sceni, Vučić očekuje mnogo pohvala, ali ne krije da će njegovi sagovornici iz najuticajnije države EU imati i zahteve, pišu Novosti.

"Od svojih nemačkih domaćina očekujem podršku za naše reforme u pravosuđu i ekonomiji, kao i za dijalog sa Prištinom, koji je njima, možda, i važniji. Dokazali smo i da u Srbiji postoji izražena politička volja za bespoštednom borbom protiv korupcije i kriminala. U tom smislu nezaobilazni su krivični i zakon o krivičnom postupku, čije su izmene nedavno usvojene. A, u pripremi su zakon o izvršenju krivičnih sankcija i strategija za borbu protiv korupcije, koji će vrlo brzo biti doneti", najavio je prvi potpredsednik vlade.
On nema dilemu da bi pozitivni signali iz Berlina učvrstili Srbiju na evropskom putu i otvorili je za investicije ne samo sa našeg kontinenta već i iz Azije.
"Zato u Berlinu neću kriti da bi izostanak datuma bio veliko razočaranje za naš narod", rekao je Vučić.

Novosti pišu da su aduti Beograda ispunjenost programa za integraciju u EU sa 88 odsto, da je od planiranih 1.172 propisa, usvojeno 1.030, da su očigledni rezultati u borbi protiv korupcije. Među adutima su i reforma pravosuđa i ekonomskog sektora, poboljšan položaj manjina i unapređena sloboda medija i status nezavisnih tela.

Vučić će tokom dvodnevne posete Berlinu razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom i savetnikom za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, Kristofom Hojzgenom.

Predviđen je, takođe, i sastanak sa članovima komiteta Bundestaga koji odlučuje o dobijanju datuma za početak pregovora, kao i sa najuticajnijim poslanicima vladajuće koalicije. Nije čak isključeno i da se Vučić vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Prvi potpredsednik vlade će se obratiti i Odboru za EU prinadležnosti nemačkog Bundestaga. Nije isključeno i da se Vučić vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pišu Novosti.
Vučić predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i predsednica Odbora za evropske integracije skupštine Srbije Milica Delević.
Poslednji komentari
  • Mila Vreme: 20.02.2013 00:38h

    Ako Vučić dobije pozitivno mišljenje od nemaca, Dinkić ima da se "obesi o krivu vrbu"...odmah !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP