Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REŠAVA EKONOMSKO PITANJE SRBIJE

Vučić s bankarima: Privredi od banaka 1,2 milijardi evra

Autor: Ekipa Alo! | 12.05.2014 - 14:10:00h | Komentara: 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima 29 banaka, a tokom dana je najavljeno više njegovih susreta s privrednicima.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Vučić je najavio donošenja mera namenjenih privredi.
- Bez bankarskog sektora, nema zdrave ekonomije - rekao je premijer.
U razgovoru s predstavnicima 29 banaka, Vučić je naveo da želi da razmotri kako da se pomogne srpskoj privredi.
- Ove godine za subvencije će biti dato 60 miliona evra, dok su očekivanja da bankarski sektor odobri milijardu i 200 miliona evra kredita privredi - kazao je Vučić.
On je napomenuo da bi voleo da 10 odsto od iznosa bude usmereno za refinansiranje već postojećih kredita. Vučić je rekao da zna da će pritisak rasti, ali da je namera da se podstaknu mikro, srednja i mala preduzeća. bankarima je poručio da ne dozvole da povezane firme na različite načine izvuku novac.

Bankari
Među prisutnim bankarima su bili: Draginja Đurić, predsednica IO Banke Inteza; Goran Pitić (Sosijete ženeral); Ivica Smolić, predstavnik Komercijalne banke; Vladimir Čupić, predsednik IO AIK banke; Zoran Vojnović, predsednik IO Hipo Alpe Adrija; Slavko Carić, predsednik IO Erste banke ...

- Trebalo bi razgovarati i o referentnoj kamatnoj stopi da bismo videli šta će još Narodna banka da uradi - ukazao je premijer i ponovio da će usvajanje mera koje bi trebalo da doprinesu oporavku srpske privrede vlada odložiti do četvrtka, upravo da bi se čulo mišljenje i predlozi, kako bankarskog sektora, tako i predstavnika stranih investitira, građevinske industrije i domaćih privrednika sa kojima će se tokom dana sastati.

On je podvukao da je cilj da se bankama obezbedi veći profit, a da istovremeno privreda od toga ima korist i da ojača.
Lazar Krstić, ministar finansija rekao je da osim subvencionisanih kredita ima puno prostora za razgovor o ulozi bankarskog sektora i da bi voleo da se povede diskusiju o nenaplativim potaživanja, što je jedan od većih problema privrede. .
Sastanku prisustvuju i Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture; Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje; Veselin Pješčić, viceguverner NBS i Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede.
Tema sastanaka, kako je najavljeno, biće unapređenje reformskih ekonomskih mera kroz dijalog između države i predstavnika privatnih kompanija u cilju.

Sastanak će biti održan u Palati Srbija, i to u 13 sati sa predstavnicima bankarskog sektora, u 14,30 sa predstavnicima stranih kompanija, a u 16 sa predstavnicima građevinskih firmi, i u 18 sati sa predstavnicima domaćih kompanija.
Predviđeno je da se posle sastanaka premijer obrati medijima.


Včićeve mere


Premijer Vučić objavio je sinoć paket od pet mera koje će pospešiti razvoj privrede u Srbiji, precizirajući da će se na tome raditi u narednih desetak dana.
Vučić je precizirao da su to borba protiv sive ekonomije, podsticaj kreditnih aktivnosti u 2014. godini i najjači investicioni paket za podsticaj investitora, i domaćih i stranih i bez favorizvanja jednih na račun drugih...
Kao četvrtu i petu meru Vučić je naveo značajne poreske plakšice i podsticanje masovne gradnje i izgradnje jefitinih stanova.
Premijer je rekao da pre nego što Vlada Srbije usvoji te mere, u četvrtak, želi da čuje šta o njima misle predstavnici bankarskog sektora, inostranih firmi, gradjevinskih preduzeća i firmi privatnih preduzetnika, sa kojima će danas imati seriju razgovora.
"Želeo sam da ih čujem, da vidim koji su njihovi predlozi, da imamo dovoljno vremena da ih dopunimo, a moja poruka njima je da Srbija hoće drugačiju atmosferu, razvoj poljoprivrede i jačanje privrede", rekao je Vučić gostujući na Pink TV.
A upitan da li će među domaćim privrednicima biti i Miroslav Mišković i Milan Beko, Vučić je rekao da on sagovornike ne bira prema tome da li su mu lično simpatični ili ne, već je ponovio da će sastanku prisustvovati 200 najvećih poreskih platiša, odnosno najuspešnijih privrednika, ali da ne zna da li su ta dvojica medju njima.
"A za mene su uspešni oni ljudi koji plaćaju poreze Srbiji i od kojih država ima koristi, ne mogu da pravim razliku u odnosu na to da li su mi simpatični, ali cienica je da bi neki mogli da se ponose, ali neki drugi da se postide zbog plaćanja odnosno neplaćanja poreza i doprinosa državi", naveo je Vučić.
Poslednji komentari
  • Dragan Gligorijević Vreme: 12.05.2014 21:59h

    Verujem da turističko - ugostiteljska privreda neće biti zaboravljena.Danas sam imao čast da učestvujem i veoma sam zadovoljan nastupom Premijera Aleksandra Vučića.Predložene mere su dobro došle,do duše dosta kasno,no bolje ikada nego nikada.Sacen International,Međunarodni centar za razvoj turizma i PPUT,Pokret poljoprivrede,ugostiteljstva i turizma Srbije daće svoj veliki doprinos u razvoju ovih delatnosti i biće dobar partner Vladi Republike Srbije.Prihvatili smo Premijerov predlog za osnivanjem Nacionalnog saveta za turizam i održivi razvoj i već uveliko na tome radimo.Podržaćemo i resorno ministarstvo i gospodina ministra Rasima Ljajića da se bolje snađu i budu na usluzi srpskom ugostiteljstvu i turizmu.Mi čvrsto verujemo da za njega dolaze bolji dani,nove investicije,radna mesta i mnogo više turista u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP