Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BODO VEBER TVRDI:

Vučić sprečio Dodika da otcepi Republiku Srpsku!

Autor: FoNet / Tanjug | 11.09.2014 - 22:58:00h | Komentara: 2

Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom aneksije Krima, uz navodnu rusku podršku, nameravao da krene u secesiju RS, ali da ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome sprečio.

Dodik i Vučić

Dodik i Vučić | Foto: Emil Čonkić

Veber, jedan od autora studije "Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promenjena igre za politiku EU i SAD", rekao je da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade sudije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz "dosta drugih izvora" i "da je, očigledno, ceo zapadni diplomatski kor znao za taj incident".

"U tim informacijama se otkriva da je gospodin Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao gospodina Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u implementaciju onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio, odnosno, da je otkazao podršku takvom jednom poduhvatu", naveo je Veber.
Prema rečima Vebera "nije jasno" da li je Dodik zaista imao podršku Rusije za taj korak.
Pre bih rekao, dodao je, da je Dodik verovao da će imati rusku podršku.
"Da, generalno gledano, uživa podršku Rusije videli smo kroz čitav niz prethodnih godina, ali da je bio plan Moskve da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj – to meni nije baš potpuno uverljiva teza", napomenuo je Veber.
S druge strane, da je Dodik imao ozbiljnu nameru da krene u secesiju Republike Srpske od BiH, Veberu je "potpuno uverljivo".
Naime, zapadni diplomati su se godinama tešili time što su tvrdili da je to puka retorika, pa ako sada iz njihovih izvora dođe informacija da, markar u ovom trenutku, iza te retorike stoje neke ozbiljne namere, to je meni dosta verodostojno i uverljivo, istakao je Veber i dodao da su mu i tvrdnje istih izvora da ga je srpski premijer u tome sprečio prilično uverljive.
On tvrdi da više nastupa premijera Vučića svedoče tome u prilog.
"Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno je pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju gospodina Dodika", rekao je Veber.
On je naveo da je pre dve godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku RS, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.
Tadić je prilično koristio taj bratski odnos sa Dodikom za svoj nacionalni imidž, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, koji je i njemu predstavljao problem, ocenio je Veber.
Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu, smatra Veber.
"Imali smo, recimo, mislim u maju, pres konferenciju Vučića i Dodika, kada je Dodik ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine. Vučić je tom prilikom, iako ne u najizričitijoj formi, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije", naveo je Veber.

Dodik: Sa Vučićem nije bilo reči o otcepljenju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je tvrdnje da je nameravao da uz rusku podršku, tokom aneksije Krima, krene u otcepljenje Republike Srpske i da ga je u tome sprečio premijer Srbije Aleksandar Vučić.
On je u izjavi "Danas" rekao da ništa od tvrdnji, koje je tom listu izneo Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, nije tačno i da bi "taj gospodin trebalo da prestane sa lažima".


"Verujem da je gospodin Veber informisan, ali je ovoga puta promašio sve, jer je sve što je rekao spin i podvala. Ne mogu da verujem da je i 'Danas' pao na te gluposti", rekao je Dodik.


Prema njegovim rečima, "RS naravno ima svoj koncept i ona će shodno proceni koju imamo krenuti u tom smeru, ali naš primarni cilj je da pojačamo autonomiju RS i to je čista priča".


Dodik smatra da je sve to deo histerije koja se na Zapadu pravi oko Rusije i Krima, a zaboravlja se da je Krim sasvim legitimno sproveo referendum i kasnije doneo odluku o pristupanju Rusiji.


Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Vebera da je u nameri da otcepi Republiku Srpsku računao na podršku Rusije, predsednik RS ističe da priče o otcepljenju nisu tačne, ali je tačno da je on uvek imao dobru saradnju sa Rusijom.


Naveo je i da iduće nedelje putuje u tu prijateljsku zemlju kako bi ojačao saradnju. Dodik, medutim, nije želeo da odgovori o kakvoj vrsti saradnje je reč.


Predsednik RS negira i Veberove tvrdnje da ga je u nameri da krene u otcepljenje Republike Srpske i ostvarenje dugo najavljivanog plana sprečio premijer Vučić.


"To pitanje u našim razgovorima nije bilo na dnevnom redu, iako je status Republike Srpske stalna tema", napominje Dodik za "Danas".

Poslednji komentari
  • Sux Vreme: 12.09.2014 01:14h

    Pametan je ovaj Vucic otislabi i Republika Srpska i Dodik u zaborav.............

  • vučko Vreme: 12.09.2014 08:09h

    Znači, nema veze šta narod u Republici Srpskoj želi, jači sam i od Kameruna, ne možre mi niko ništa. nepogrešivi kinezi - novi ćopa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP