Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UVOĐENJE REDA U DRŽAVNE FIRME I INSTITUCIJE

Vučić sprema čistku: Trojici direktora se 'ljuljaju' fotelje

Autor: Blic | 01.07.2014 - 10:18:00h | Komentara: 4

Premijer Srbije Aleksandra Vučić odlučio da je uvede red u pojedine državne institucije i firme.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Prvi koji će biti smenjen je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović, saznaje Blic iz izvora bliskih Vladi Srbije. Pored njega, na udaru će se naći direktori „Železnica Srbije” i Aerodroma „Nikola Tesla” Dragoljub Simonović i Velimir Radosavljević. Razlog za smenu prvog čoveka Komisije biće to što je samo za njegova putovanja iz kase ove institucije u poslednje tri godine potrošeno oko sedam miliona dinara. Putovao je u Pariz, Ameriku, Peking, ali i u Moldaviju, ali i na egzotične destinacije Indiju, Mauricijus, Dominikansku Republiku... Na tim putovanjima je provodio i po nekoliko nedelja.

Simonoviću nema šta se ne zamera. Od kada se nalazi na čelu ovog preduzeća nije postigao zadovoljavajuće rezultate. Ređao je aferu za aferom. Iako su „Železnice” jedno od najzaduženijih državnih preduzeća, i ovde su se službena putovanja plaćala „i šakom i kapom”. Za samo šest meseci na službena putovanja direktor potrošio oko 160.000 evra, dok su računi za poslovne ručkove bili i po 1.500 evra.
Fotelja se ljulja i direktoru Aerodroma „Nikola Tesla” Velimiru Radosavljeviću, sa čijim radom nisu zadovoljni u vrhu vlasti, jer su, kako kažu, "očekivali bolje rezultate od postojećih."
– Nismo se bavili tom temom zbog poplava. E, sad je došlo i to na red. Do jeseni moramo da sredimo situaciju u nekoliko firmi i institucija. Na tankom ledu bilo je mnogo više direktora. Međutim, neki su se od poslednje opomene dozvali pameti i sad mnogo bolje rade. Svi su pod budnim okom i greške više neće tolerisati – kaže za list izvor blizak premijeru i dodaje da će se na sva mesta postavljati stručni i sposobni ljudi.
Prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, postoji nekoliko aspekata priče oko smenjivanja direktora.
– Ono što je važno znati jeste da postoje zakonom predviđene situacije i razlozi zbog kojih dolazi do smene direktora i toga se apsolutno treba držati. Ako je sve po zakonu, onda nema spora da ih treba smeniti – kaže on. Kada su u pitanju "popularni direktori i nepopularne firme", Dobrašinović objašnjava da je neophodno otkriti na koji način su te firme propadale, koliko su i na koje načine preduzeća oštećena i dobrim zakonskim rešenjima sprečavati da se ubuduće takve stvari događaju.
– Ako jedne smenite a druge dovedete, i to ponovo po istom principu, onda ništa niste uradili. Čini mi se da je ovo ponovo politički marketing – kaže on.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 01.07.2014 11:09h

    Javasluk na vodi ili pod vodom :)

  • VITEZ Vreme: 01.07.2014 11:25h

    Ali nikako da dođe na red onaj iz Bora, Spasovski, njega čuva kao svetinju.

  • ludi milojko Vreme: 01.07.2014 14:45h

    Požurite gospodine premijeru sa želeynicom inače propade skroz. Ali sa nijm treba da odu i sve njegove komšije i rođaci koji su ojadili železnicu najviše neznanjem a potom i alavošču.

  • roki Vreme: 02.07.2014 06:40h

    ajte malo procesljajte i u vrsac,,,i kurta i murtase zaposlavaju po vrscu,,,te u postu,te u poresku upravu,te u javno preduzece drugi oktobar,,neradnik do neradnika a plate nisu ispod 50000 din

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP