Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„SPREMNI SMO ZA DIJALOG, ALI NEĆEMO PRIHVATITI SOPSTVENO UKIDANJE“

Vučić: Spremni za
nastavak pregovora!

Autor: M. Dakić | 10.04.2013 - 00:00:00h | Komentara: 1

Dan nakon što je državni vrh Srbije jednoglasno poručio da ne može da prihvati ponuđeni briselski sporazum s Prištinom i da zahteva što hitniji nastavak dijaloga, sve je izvesnije da će takav stav naše zemlje naići na razumevanje Zapada!

Vučić i  belgijski šef diplomatije Rajnders

Vučić i belgijski šef diplomatije Rajnders | Foto: Beta - Nenad Petrović

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ponovio je, nakon sastanka sa vicepremijerom i ministrom spoljnih poslova Belgije Didijeom Rajndersom, da je Srbija spremna za nastavak dijaloga.


Odgovor na ćirilici!?

Beograd je odluku u vezi sa ponudom iz osme runde dijaloga u Briselu poslao na ćirilici, piše prištinski list “Koha Ditore”, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

- Srbija je spremna da ispuni odluke iz zaključaka Evropskog saveta, spremna je i za na nastavak dijaloga sa Prištinom, u cilju iznalaženja dugoročnog i sprovodivog rešenja, ali nikada nećemo prihvatiti sopstveno ukidanje. Neophodno je da se okrenemo modernizaciji zemlje i izgradnji budućnosti, kao i stvaranju povoljne klime za strane investicije - naglasio je prvi potpredsednik vlade i lider SNS-a.

On je od kolege dobio uveravanja da Belgija u potpunosti podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU i naglasio da se problemi s Prištinom moraju rešiti. On je u razgovoru sa potpredsednicom vlade za evropske integracije pružio podršku i nastavku dijaloga s Prištinom. I švedski šef diplomatije Karl Bilt poručio je juče da se ne sme odustati od napora ka tom cilju.

- I pored poteškoća, ne smemo da odustanemo od napora da Beograd i Priština postignu sporazum - poručio je Bilt na svom nalogu na „tviteru“, istakavši da je „mnogo toga stavljeno na kocku“.

Istovremeno ni iz Brisela nisu stigle preterano oštre reakcije na poruku Beograda. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je srpsku vladu da učini poslednji napor da se postigne sporazum sa Prištinom, a i iz Prištine je došao odgovor da su spremni za nastavak dijaloga.
Savetnik Hašima Tačija Bekim Čolaku, očekuje čak da se do kraja nedelje zakaže novi sastanak. Za sada se ne naziru obrisi nove forme pregovora, a pominje se da bi oni mogli biti nastavljeni pod „palicom“ evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, ali i aktivnijim učešćem zemalja Kvinte.
Poslednji komentari
  • jovan Vreme: 10.04.2013 01:07h

    Pa ne pregovaras ti, nego Dacic covece. Nemoj da otimas tudje ingerencije, inace si oteo sta se dalo oteti. Prilikom vec prvogi tvog boravaka na pregovorima i pokazao si svoje radikalsko nevaspitanje i nekompenteciju u medjunarodnoj politici. Sta sada, ajde da se kitimo tudjim perjem. To, najblaze receno, nije casno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP