Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER POZVAO SLOVENCE DA ULAŽU KOD NAS

Vučić: Srbija je finansijski stabilna zemlja

Autor: Beta | 20.02.2015 - 20:01:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Sloveniji razgovarao s najvišim zvaničnicima i privrednicima te zemlje i poručio im da je Srbija finansijski stabilna i da u nju treba investirati.

Vučić u Sloveniji

Vučić u Sloveniji | Foto: Tanjug/STA

U Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani Vučić je rekao da bi Srbija 23. febuara trebalo da potpiše aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i naglasio da je to dokaz da je ona finansijski stabilna zemlja.
"Sporazum ne potpisujemo zbog toga što tražimo novac, već zato što
nam je potrebna sigurnost", poručio je Vučić.
U Komori su se u prisustvu sprskog i slovenačkog premijera Mira Cerara sastali privrednici dve zemlje i razgovarali o novim projektima.
U razgovorima je istaknutao da Srbija ima velike prednosti kao zemlja koja se približava Evropskoj uniji, ali i koja ima privredne sporazume sa zemljama Cefte, Rusijom i Turskom.
Vučić je istakao da su za investiranje u Srbije zainteresovane 14 slovenačkih kompanija, pre svega u namensku industriju, a postoji i mogućnost učešća u infrastrukturnim projektima kao što su "Beograd na vodi" i pruga Beograd-Budimpešta.
"Srpske firme bi mogle da se udružuju sa slovenačkim kompanijama u tim poslovima", kazao je Vučić i dodao da bi Srbija mogla da investira u slovenačku prehrambenu industriju.
Srpski premijer je podsetio da je trgovinska razmena izmedju dve zemlje u protekloj 2014. godini iznosila 776 miliona evra.
Premijer Slovenije istakao je da su srpskim preduzećima otvorena vrata u Sloveniji, uz poštovanje propisa EU.
Cerar je podsetio da Slovenija u Srbiji ima 1.300 preduzeća u kojima je zaposleno 35.000 radnika i dodao da takvu vrstu investcja treba nastaviti.
Dvojica premijera saglasili su se da da su odnosi dve zemlje izuzetno prijateljski i da su jedna drugoj prozor u Evropu i svet, kao i da će sva otvorena pitanja rešavati dijalogom.
Kao otvoreno pitanje preostao je problem sukcesije bivše SFRJ, a premijeri su istakli da će resorni ministri nastaviti dogovore o tome i u partnerskim odnosima, bez tenzija, to rešiti.
Susretu s privrednicima i sastanku dvojice premijera prethodila je zajednička sednica vlada dve države, posle koje su potpisani sporazumi o saradnji u zaštiti od prirodnih nesreća, kao i memorandum o saradnji u oblasti mladih i sporta.
Vučić nastavlja i u subotu posetu Sloveniji, kada bi trebalo da razgovara s predsednikom te zemlje Borutom Pahorom.
Poslednji komentari
  • Dispecer Vreme: 20.02.2015 21:19h

    Poziv premijera Vucica slovenackim investitorima je konstruktivan potez, jer je ekonomska saradnja Srbije i Slovenije izuzetno dobra i to je validna preporuka za unapredjenje dalje saradnje!

  • neko Vreme: 21.02.2015 00:55h

    Srbija stabilna strasno sta lupeta ovaj covek, ljudi umiru od gladi on prica totalno drugu pricu sve su rasprodali, doveli nas do propasti nadam se da ces na izborima biti GOTOV!a vi koji ga podrzavate verovatno ste malo prehladjeni u glavu.

  • kostadin Vreme: 21.02.2015 07:33h

    Slovenija je po broju stanovnika manja od Beograda. Za Sloveniju je , dok nisu došli komunisti, Vojvodina bila bogata i duplo jača poljoprivredna i industrijska regija. Prednost Slovenije je što nema milion dođoša a ono malo dođoša se u Sloveniji ponaša bolje od Slovenaca. Oni su isterali sve što nije dobro a u Srbiju je došlo sve što nije valjalo u celoj YU. Nije ekonomski logično.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP