Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROSLAVA

Vučić: Strani zvaničnici na paradi uvreda za Srbiju

Autor: Tanjug | 17.07.2015 - 14:59:00h | Komentara: 0

Premijer Aleksandar Vučić kaže da bi Srbija doživela kao uvredu odlazak stranih zvaničnika na vojnu paradu u Hrvatskoj povodom 20. godišnjice Oluje.

Premijer Aleksandar Vučić danas se obratio novinarima u prisustvu predsednika RS Milorada Dodika

Aleksandar Vučić pred novinarima | Foto: Tanjug/Tanja Valič

 
"Neki ministri su nas pozvali i pitali da li bi to Srbija doživela kao uvredu. Ja sam lično rekao da bismo to doživeli kao uvredu jer mi smatramo da tog dana nema šta da se slavi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, komentarišući da pojedini strani predsatvnici izjavljuju da neće doći na paradu.


Srbija može da razume unutrašnje motive Hrvatske, dodao je premijer, ali ne može s tim da se saglasi i ne može da opravda.
"A šta bi bio motiv, recimo, Mađarske da u tome učestvuje, na dan koji je najtužniji za Srbe, kad su stotine Srba ubijene, a stotine hiljada proterane. Šta je tu lepo, šta je tu dobro", upitao je Vučić.


Konstatujući da su predstavnici nekih država odustali od odlaska u Hrvatsku Vuičić je primetio da je Srbija ovog puta uspela da se njena reč čuje i nešto više poštuje u odnosu na ono što je bilo ranije.

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak

Egzodus civilnog stanovništva nakon akcija Oluja i Bljesak | Foto: Profimedia

 

Premijer je podsetio da su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sednici donele odluku da se 5. avgust ubuduće obelezava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akcij "Oluja".
"Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, za nas je od ove godine pa zanavek dan žalosti koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srpskoj istoriji", rekao je Vučić.

Milanović: Sporedno ko dolazi na proslavu!
Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas, povodom informacije da je i Slovenija otkazala učešće na vojnoj paradi u Zagrebu na dan kada je pre 20 godina sprovedena "Oluja", da je to za njega sporedna tema, ali je istakao da proslava nije uperena ni protiv koga.
Upitan kako gleda na to što su posle američkih saveznika učešće na paradi otkazali i Slovenci, Milanović je odgovorio:
"Ne gledam na to, imam važnija posla."
On je naveo da će proslava povodom 20. godišnjice od operacije "Oluja" biti održana u Zagrebu i da će biti obeležena u Kninu.
Takođe, izrazio je žaljenje zbog toga što nikada niko od stranaca nije dolazio u Knin, a neće ni ove godine, ali je dodao da to nije razlog za organizaciju parade u Zagrebu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP