Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA VLADE SRBIJE

Vučić: Tajkuni više ne upravljaju Srbijom!

Autor: Tanjug | 27.04.2015 - 13:09:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom godinu dana rada Vlade, da tajkuni više ne upravljaju Srbijom, da je ponosan na političku stabilnost zemlje, te da je u poslednje dve i po godine u Srbiji otvoreno 192.927 radnih mesta.

Vučić podneo izveštaj o radu Vlade za poslednjih godinu dana

Vučić podneo izveštaj o radu Vlade za poslednjih godinu dana | Foto: D. Ramadani

Tajkuni, kako je rekao, možda mogu da upravljaju pojedinim medijima i tokovima, ali ovom vladom nikada nisu i nikada neće.

Vučić je kazao da je smanjena nezaposlenost, ali da to još nije na zadovoljavajućem nivou.

Svečana sednica Vlade u kopu! (FOTO + VIDEO)


On je precizirao da je u prethodne dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta, ali da je problem što smo u isto vreme izgubili nešto manje radnih mesta od tog broja.

Premijer je naveo da je krajem 2012. godine počeo pozitivan rast, da je inflacija najniža u poslednjih pet godina i da je pet puta manja nego pre pet godina, ali i da tajkuni više ne upravljaju Srbijom.
 

On je naglasio i da Vlada Srbije neće odustati od reformi i mera fiskalne konsolidacije bez obzira na teškoće.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug / Tanja Valić 27.4.

Foto: Tanjug / Tanja Valić

"Dani trošenja više od onoga što zarađujemo su prošlost", rekao
je Vučić i zahvalio građanima na istrajnosti i odgovornosti.

Vučić je izjavio da je "novčanik Srbije danas zdraviji" nego pre godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog meseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara.

"Ako sledeće godine budemo imali fiskalni deficit ispod 3,5 odsto naše reforme su uspele, ako na kraju 2016. godine budemo imali rast preko 2- 2,5 odsto onda će Srbija biti jedna od najuspešnijih evropskih zemalja i moći ćete da kažete da smo na dobrom putu i da Srbija postaje dobra, zdrava i uspešna zemlja", istakao je Vučić.

Obezbedili jeftinije lekove, nije bilo nestašica

"Zdravstvo je bilo na poslednjem mestu u Evropi, započeli smo značajne promene u zdravstvu u svakom aspektu. Ovo što smo radili tek je početak u obnovi velikih i važnih objekata, centara i najvećih domova zdravlja. Tek smo krenuli i nastavićemo", rekao je Vučić.


Premijer je naveo da je vlada, uprkos pričama da će biti nestašice lekova i da ih uopšte neće biti, uspela da obezbedi, pre svega, za najstarije i najugroženije, jeftinije lekove, da ih ima u svakoj apoteci i da budu dostupni svakom potrošaču.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug / Tanja Valić 27.4.

Foto: Tanjug / Tanja Valić .

Kada je reč o obrazovanju, Vučić je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da će borba za bolju prosvetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što će vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

Vlada pokrenula investicije od preko četiri milijarde evra

"Jedini način da se u potpunosti povrati ekonomska snaga Srbije su dugoročne investicije, koje će dovesti do novih radnih mesta i novih delatnosti", naglasio je premijer i naveo da je u proteklih godinu dana aktuelna vlada pokrenula investicije u infrastrukturne projekte u vrednosti od preko četiri milijarde evra.


"Vlada Srbije pokrenula je niz značajnih infrastrukturnih projekata, od izgradnje Beograda na vodi do pruge Beograd - Budimpešta, čija gradnja treba da počne do kraja godine, obnovljeno je više od 100 kilometara puteva i planirana u ovoj godini obnova i izgradnja ukupno još 200 kilometara saobraćajnica", dodao je Vučić.


"Napravljen je značajni preokret u radu kompanije Er Srbija, koja je bila prezadužena i sa sistemskim gubitkom od 35 miliona evra, a jedan od značajnih zadataka je unapredjenje poslovanja i oporavak metalosirćetnog kombinata u Sremskoj Mitrovici, Petrohemije i Azotare Pančevu. Vlada planira velike investicije i dvostruko veći kapacitet Aerodroma Beograd koji će biti prošire za 10 miliona putnika godišnje", najavio je premijer.

Smanjena ukupna stopa kriminala za 9,7 odsto

Premijer Srbije izjavio je danas da je vlada u prethodnih godinu smanjila ukupnu stopu kriminala za 9,7 odsto i da svi ljudi u Srbiji mogu da se osećaju sigurnije i bezbednije.


Vučić je na svečanoj sednici vlade istakao da je policija povećala napore, ali da događaji sa subotnje fudbalske utakmice u Beogradu pokazuju da ima još mnogo toga što treba da uradimo.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug / Tanja Valić 27.4.

Foto: Tanjug / Tanja Valić

"Mislim da brojevi nisu uvek najbolji da biste videli nečiji trud i rad. Videli ste hrabre muškarce i žene u uniformama u najboljem izdanju kada smo spasavali otetu decu i kada smo izveli pred lice pravde Tijaninog ubicu", kazao je Vučić.


Premijer je poručio da treba još više da radimo na tom planu i još žešće da se borimo protiv narko dilera.


"Kao i protiv onih koje smo hapsili u prethodnoj godini, ali se plašim da pravosuđe i tužilaštvo možda nisu imali dovoljno dokaza ili ne znam šta je bilo u pitanju, ali efektivnost i efikasnost nismo dovoljno pokazali", rekao je Vučić.

Slede političke reforme, smanjujemo i broj poslanika

Vučić je najavio i političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.


"Parlament i vlada", kazao je premijer, "moraju da postanu mesto gde se neće štititi privilegovani, već gde će poslanici i ministri da štite svoj narod".

"Odgovornost i rad su ključne reči za sve ministre u Vladi. Naš posao je neprestana akcija", kazao je Vučić.

On je poručio da Vlada nema prava na neprestane žalopojke i izgovore, već da radom treba da ide ka cilju i boljitku.

"Osuđeni smo na najteže stvari i u spoljnoj politici i u elementarnim nepogodama, ali smo osudjeni i da uspemo", naglasio je premijer.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug / Tanja Valić 27.4.

Foto: Tanjug / Tanja Valić


"Verujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane sa nacrtom novih rešenja, i kada je reč o smanjivanju broja poslanika", rekao je Vučić.


On je naveo primer Češke koja ima više od 10 miliona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika.


"Nije to pitanje troška države, nego odnosa. Isto je pitanje odnosa bila i prodaja automobila, koja mora da se nastavi da nam troškovi budu niži", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, političke reforme će obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demorkatski sistem.

Potpuna obnova proizvodnje u RB Kolubara u junu

Aleksandar Vučić najavio je danas da će u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu "Kolubara", koji je pretrpeo veliku štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Vučić je rekao da na osnovu toga očekuje da će proizvodnja uglja ove godine biti između 28 i 29 miliona tona, dok je prošle godine proizvedeno oko 22 miliona tona.

"To je značajano ne samo za rudarski sektor, već i za povećanje proizvodnje struje i povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) što se na kraju vidi u džepu svakog građanina Srbije", rekao je Vučić.

Ugovor o Beogradu na vodi pred javnošću

Premijer je naglasio da će Ugovor o projektu "Beograd na vodi" biti predočen javnosti čim stupi na snagu.


"Kada Ugovor o 'Beogradu na vodi' stupi na snagu, odmah ćemo ga pokazati javnosti. Nijedan ugovor neće ostati skriven i oprostite što neke ugovore nismo objavili jer je tajnost ugovorna klauzula", rekao je Vučić na današnjoj svečanoj sednici,


"Za razliku od prethodnih vlada, vlada koju vodi se opredelila za transparentnost", rekao je premijer.

Poslednji komentari
  • miroslav Vreme: 27.04.2015 14:48h

    Vučić kaže otvoreno 200 000 radnih mesta. Tačno je ali je zatvoreno 300 000 i to treba reći.

  • Bujan Vreme: 27.04.2015 18:20h

    A šta je vučšć ako ne tajkun

  • bolji su od Vreme: 27.04.2015 19:43h

    TEBE milijardu puta

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP