Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SEĆANJE NA ŽRTVE

Vučić: Tišina se najglasnije čuje u Jasenovcu

Autor: Beta | 19.04.2015 - 15:50:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Donjoj Gradini da žrtve ustaškog logora Jasenovac ne smeju da razdvajaju buduće generacije, ističući da Jasenovac mora biti mesto okupljanja svih naroda, mestio učenja i praštanja.

Aleksandar Vučić 19.04.2015.

Aleksandar Vučić | Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

- Naše sećanje na Jasenovac ne sme da bude zasnovano na višedecenijskom trvenju oko broja žrtava. Sećanje nije ni matematičko ni političko. Ono je pre svega ljudsko, rekao je Vučić obraćajući se prisutnima na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.
Navodeći da je Donja Gradina "strašno mesto" i da su "uspomene strašne", premijer Srbije je ocenio da je takodje "mržnja koja je napravila Jasenovac i Gradinu strašna".
- Čak i oprostiti ovde je strašno. Dve su stvari koje možemo da uradimo. Najpre da podignemo glavu, da odamo počast i pokažemo da se i sami kajemo. Posle toga da pognemo glavu, i da kažemo: vi krvnici uradili ste svoj posao , ali slabo. Mi smo opstali, ostali, živimo - živi Srbija, živi Srpska, naveo je Vučić.
Po njegovim recicma, tišina se najglasnije čuje u Jasenovcu, koji je najstrašnije stratište i svojevrsni ponor ljudske vrste.
- Na nama je da premostimo taj ponor iskrenim praštanjem, istakao je on, poručivši da je to "potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.
Premijer Srbije je podsetio da je ustaški logor Jasenovac, koji je uspostavljen ubrzo nakon formiranja NDH, bio jedan od najvećih u Evropi i da je u njemu vršeno sistematsko likvidiranje civila, naglašavajući da su žrtve bile krive samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi i oni koji nisu želeli da služe ustaškim i
okupacionim snagama.
- Ovde je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije strane, ocenio je on, dodavši da je NDH na taj način pokušala da istrebi Srbe, da zatre ćirilicu, i seme srpskog naroda.
- Jasenovac je mesto našeg najvećeg stradanja, ali i postojanja, zaključio je Vučić, poručivši da će se Srbi okupljati na tom mestu kako bi pokazali da nisu zaboravili prošlost, da žive i da više nikada neće dozvoliti da ih ubijaju.
- Ne smemo i nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju govoreći kako mnogi koji su ubijeni u stvari nisu ni živeli. Sukobe 90-tih nemoguće je razumeti bez shvatanja značenja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda, kolektivnog straha od istrebljenja zapadno od reke Drine, naglasio je on.
Premijer Srbije je ocenio da o obimu zločina u Jasenovcu govori i činjenica da se i 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša još obavljaju istraživanja, opisuju i identifikuju žrtve.
- Hiljade porodica koje su nestale ne postoje na spiskovima jesenovačkih žrtva. One su izbrisane i time ponovo ubijene, a naše je da to ne zaboravimo i da to ne dozvolimo, rekao je Vučić.
Poručio je da Srbi žive sa obe strane Drine i nemaju nameru da odu sa tih prostora niti će ikada nestati.
- Mi smo Srbi gde god da živimo i šta god drugi da nam rade. Mi smo baš oni Srbi koji hoće i mogu da budu veliki narod. I ne trebaju nam nove teritorije, ne treba nam promena granica na Balkanu, poštujemo sve druge, poštujemo Bosnu, poštujemo Hrvatsku, nikakav rat nećemo, naglasio je premijer Srbije.
Još je kazao da će Srbi podići sebe na svome i da će biti jaki onoliko koliko uspeju da stvore i izgrade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP