Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNI DONATORSKI SASTANAK ZA POMOĆ SRBIJI

Vučić: Trenutna šteta oko 175 miliona evra!

Autor: Ekipa Alo! | 23.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Premijer Aleksandar Vučić obavestio je juče učesnike međunarodnog donatorskog sastanka da se šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama trenutno procenjuje na oko 174,5 miliona evra. Posle jučerašnjeg okupljanja stranih donatora, ugovoreno je sazivanje prave donatorske konferencije.

EU šalje pomoć  Srbiji: Vučić sa  Majklom  Devenportom

EU šalje pomoć Srbiji: Vučić sa Majklom Devenportom | Foto: FoNet

Vučić je naveo da je iz ugroženih područja evakuisano 31.879 osoba, koje su smeštene u 140 kolektivnih centara. Srušena su 1.763 objekta, dok je više od 2.000 poplavljeno. Prema njegovim rečima, ukupno je ugroženo 39 opština, na čijoj teritoriji živi više od milion ljudi. Govoreći o infrastrukturi, Vučić je rekao da je „najveća šteta, verovali ili ne, pričinjena na Koridori 10“.


- Moja molba za vas je da Srbiji pomognete na svaki način... Mi tu pomoć nećemo zloupotrebiti, moći ćete da vidite kako je svaki dinar stigao i kako je potrošen, transparentno na sajtu Ministarstva finansija... Iako smo mali, ponosni smo i hrabri, stali smo kao jedan u odbranu zemlje. Pozivamo vas da nam pomognete, a mi ćemo znati to da poštujemo i znaćemo to da vratimo - naglasio je premijer i najavio da će se obnova zemlje pravno i suštinski pripremiti u narednih 10 dana. Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, izjavio je da Srbija može odmah da računa na pomoć od Unije od 30 miliona za najhitnije potrebe u otklanjanju posledica poplava.

- EU će obezbediti Srbiji i kratkoročna sredstva za obnovu kuća i infrastrukture, po prioritetima koje odredi Vlada Srbije. Srbija je od izbijanja poplava od zemalja članica EU dobila pomoć i više nego što je traženo, a ekipe stručnjaka iz EU pomažu u zaštiti od poplava elektroenegetskih objekata - objasnio je Devenport.

Kako je naglasila ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, obaveza Vlade je da intenzivno radi prevashodno na proceni štete i izradi plan sanacije.

- U cilju postizanja maksimalnih efekata Vlade i finansijskih istitucija, kao i donatora, zaključeno je da će Vlada biti jedini koordinator procesa planiranja obnove i programiranja sredstava koja će nam biti na raspolaganju - napomenula je ona.

Francuska pokrovitelj donatorske konferencije


Predsednik Tomislav Nikolić rekao je juče u Parizu da je predsednik Francuske Fransoa Oland prihvatio inicijativu da njegova zemlja bude pokrovitelj međunarodnog skupa, na kojem bi se prikupljala pomoć za države pogođene katastrofalnim poplavama.
- Hvala na saučestvovanju Francuske u svemu što je Srbija prošla proteklih nedelju dana, na pomoći koju je nesebično pružila da bismo spasavali živote, kao i na prihvatanju i od sada predvođenju inicijative da se održi veliki skup svetskih država, na kojem bi se skupljala pomoć za države pogođene poplavama - izjavio je Nikolić nakon susreta sa Olandom, naglasivši da je ovo vreme za solidarnost, a ne za molbu.
- Vaše prisustvo u Francuskoj je prilika da se čuje apel koji ste izneli - apel za pomoć Srbiji i BiH. Možemo veoma brzo da se odlučimo o sazivanju donatorske konferencije. U trenutku kada ima toliko unesrećenih u Srbiji, moramo pokazati koliko smo odgovorni i solidarni - rekao je Oland.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP