Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROJEKTI

Vučić u Berlinu traži pare za prugu Beograd-Bar!

Autor: Danas, Beta | 26.08.2014 - 22:38:00h | Komentara: 1

Delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom boravka u Berlinu tražiće podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija i izgradnja pruge Beograd - Bar.

Set zakona od sledeće  nedelje u Skupštini:  Aleksandar Vučić

Set zakona od sledeće nedelje u Skupštini: Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

 Kako Danas saznaje, Vučić i crnogorski premijer Milo Đukanović će u Berlinu, gde učestvuju na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušati da dobiju podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.



"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", ocenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Sagovornici Danasa naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške projekte u oblasti infrastrukture.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju sagovornici lista.

Prema Danasovim izvorima, očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Kako je najavljeno, u fokusu će biti teme pomirenja, rešavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Berlin, dan pre početka konferencije o Zapadnom Balkanu i odmah će se sastati sa potpredsednikom nemačke vlade i ministrom ekonomije Zigmarom Gabrijelom. Sledi susret sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a zatim je predviđena večera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i regionalnim liderima, navodi Danas.

Prema rečima Danasovog sagovornika iz Berlina, koji je hteo da ostane anoniman, ovo će biti prvi put posle dugog niza godina da lideri zemalja Zapadnog Balkana odlaze u centre moći da pričaju, o zajedničkom zivotu sa evropskim drzavama", a ne da 'primaju packe' ili rešavaju probleme kao posledice ratova.
Poslednji komentari
  • franc Vreme: 27.08.2014 06:33h

    Uvek nesto zeli da trazi, a kada se stvarno dobiju novci za neki projekat----pojeo "vuk-magarca"; jer nemoze Srbija da"NAHRANI" TU VELIKU ARMIJU ZAPOSLENIH U DRZAVNIM USTANOVAMA !!! Cekam--bankrot drzave, sto pre sto bolje! Da se zapocne od NULE---ali BEZ SVIH OVIH POLITICKIH KLIKA !!! !!! JEDINA STVARNO DOBRA VEST STO SAM CUO OVE GODINE IZ SRBIJE JE: Nadji Markovic za lecenje u Nemackoj, PRIKUPIO JE NOVAC NAROD !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP