Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE DANAS PUTUJE U POSETU AMERICI

Vučić u SAD traži nove investicije u Srbiju!

Autor: D. Ramadani - M. Keranović | 01.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na poziv Vašingtona, danas počinje posetu Sjedinjenim Američkim Državama koja je, kako je istakao, „veoma važna za Srbiju”.

Premijer Srbije  juče obišao  „Hemofarm“

Premijer Srbije juče obišao „Hemofarm“ | Foto: Mitar Mitrović

- Sastaću se sa predstavnicima ogromnog broja američkih kompanija - od „Dženeral Elektrika“, „Friporta“, KKR-a, NCR-a i svih kompanija koje su već ulagale ili planiraju da ulažu u Srbiju. Sastaću se i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, senatorom Mekejnom, a računam da će biti mogućnosti da se sretnem i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland - istakao je premijer i dodao da će imati izlaganje i na Univerzitetu Džon Hopkins, što je za njega i Vladu Srbije velika čast.
Ministri u Vladi Srbije takođe ističu da je poseta premijera Vučića Americi od izuzetnog značaja za Srbiju.


Srpska pamet i nemačke pare

Premijer Vučić obišao je novoizgrađeni pogon za proizvodnju ampula u fabrici „Hemofarm“ u Vršcu i izjavio je da deficit budžeta za maj iznosi 5,2 milijardi dinara, umesto planiranih 19 milijardi, što je gotovo četiri puta manje od „onoga čime bi i MMF bio zadovoljan“.
On je, posle obilaska pogona vrednog 4,37 miliona evra, rekao da je ponosan na činjenicu da je taj pogon rezultat rada srpskih inženjera, a posebno što će ove godine nemačka kompanija uložiti 22 miliona evra, umesto dosadašnjih 15 miliona. Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger izjavio je da toj kompaniji mnogo znači što su u poseti premijer i članovi Vlade. Novi pogon obišli su i ministri Željko Sertić i Zlatibor Lončar, kao i predsednik PKS Marko Čadež i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm.

- Ova poseta je prvenstveno značajna zbog celokupne spoljne politike koju Srbija vodi. Previše smo mali da bismo bili okrenuti samo jednima ili samo drugima. Samo potpisivanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju je ne samo ekonomski već i politički važno, jer je pokazalo mišljenje Amerike o Srbiji. Očekujem puno sastanaka sa potencijalnim investitorima, to je Srbiji jako važno - rekla je za „Alo!“ Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija, takođe smatra da je ova poseta veoma značajna kako sa ekonomskog, tako i sa političkog aspekta.
- Veoma je značajna poseta, jer dugo nije bilo posete na ovakvom nivou, ona ima i politički i ekonomski aspekt. Svakako da je važno da imamo američke kompanije i investitore, a ova poseta može tome da doprinese. Značajan je i politički aspekt, posebno što su naši odnosi sa Amerikom bili promenljivi više od 20 godina, sa mnogo više minus nego plus faza - napominje Ljajić.
Ministar privrede Željko Sertić smatra da je Vučićeva poseta izuzetno značajna jer Srbiji može doneti nove investicije.

- Mislim da je izuzetno značajna za razvoj dalje saradnje, naročito u oblasti ekonomije. Što više investicija iz SAD, to bolje za našu zemlju - zaključuje Sertić.

Bajdenov sin (levo) umro od tumora

Bajdenov sin (levo) umro od tumora | Foto: AP

Saučešće Bajdenu


Vučić je uputio telegram saučešća potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom smrti sina. „Duboko sam ožalošćen vešću da je preminuo Vaš sin Bo. Znam da nema veće tuge od smrti sopstvenog deteta i znam da nema reči koje mogu da pruže utehu. Život koji nam je dala priroda, prekratak je, ali sećanje na valjano proveden život je večno, govorio je Ciceron. Budite zato ponosni na Boov život, jer je on svojom snagom i hrabrošću ostavio traga u životima mnogih kojima je bio posvećen, poput dece za koju se borio da ih zaštiti od zlostavljanja“, navodi se u telegramu. Bo Bajden (46) preminuo je od posledica tumora na mozgu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP