Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA LI NAS ČEKA?

Vučić završio sastanak sa MMF, počeli razgovori o novim merama štednje

Autor: Tanjug | 08.09.2014 - 12:50:00h | Komentara: 3

U Vladi Srbije završen je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Dalibor Danilović

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija Dušan Vujović, privrede Zzeljko Sertić, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Time su počeli razgovori o novim merama štednje i rebalansu budžeta unutar vlade, kao i sa predstavnicima MMF, ali i socijalnim partnerima.
Premijer Vučić, uz najavu da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio je da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima.
On nije mogao da kaže na koji će način biti obavljeno smanjenje plata i penzija, jer, kako je naveo, u ponedeljak o tome počinju razgovori unutar vlade i sa predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda, ali je ponovio da se to odnosi samo na plate u javnom sektoru i na penzije, te da će najsiromašniji biti apsolutno zaštićeni.
U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25 odsto.

MMF

MMF | Foto: AP

Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10 odsto i "ni dinar više".
Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15 odsto i za plate i penzije.
Ako se ostane pri 10 odsto, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.
Poslednji komentari
  • Frle Vreme: 08.09.2014 14:07h

    Dali je premijer Vucic izostavio da kaze da ce pored najsiromasnijih penzionera biti zasticeni i najveci bogatasi u Srbiji od kojih se neki kotiraju na Forbsovoj listi najbogatijih u ovom delu Evrope ? Sramota i bruka! Umesto da naplati poreze najbogatijima koji su godinama izbegavali da plate porez drzavi od koje su se bezobrazno obogatili : prevarama i pljackom a vade se na gubitak ! (dok u izvestajima sa Berze njihove kompanije i banke su knjizile "nerasopredjenu dobit" ) - politicari se ponasaju kao njihovi klovnovi !

  • procvat Vreme: 08.09.2014 14:16h

    ma sad ce da procvetamo, kom pomaze mmf taj odma procveta :) ja neznam nijednu drzavu kojoj je dobro doneo mmf i u kojoj bolje zive gradjani kad drzava slusa preporuke mmf-a.

  • Rosmary Vreme: 08.09.2014 20:45h

    Vučić je zaboravio svoje obećanje u predizbornom periodu da penzije niko neće dirati. Posle smrti Krkokobabića izmenio je stav. U znak protesta svi penzioneri treba da stave šutu traku na rukav da se zna da su ugroženi kao u vreme gestapoa-sada MMF-a i da pređu na prodaju seckanog duvana da bi dopunili oteto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP