Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GOATI O KORUPCIJI

Vučićev blickrig nema dejstvo bez pravosuđa!

Autor: Ekipa Alo! | 08.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Predsednik „Transparentnosti Srbija“ Vladimir Goati ocenio je da je Srbija u 2012. godini za pola koraka nazadovala u borbi protiv korupcije. On je istakao da se taj problem ne može rešiti blickrigom niti pojedinačnim naporom i kampanjom, kao i da je pravosudni sistem i dalje Ahilova peta u toj borbi.

Vladimir Goati

Vladimir Goati | Foto: Miloš Perić

„Nadajmo se da će se država opredeliti za postepenu, sistematsku i sinhronizovanu borbu protiv korupcije. Potrebno je računati dugoročno, jer nikakav proboj niti blickrig tu neće pomoći, nego je neophodan sistematski napor, za koji, međutim, postoji najmanje spremnosti, a to je da se korak po korak sprečava prodor korupcije na širokom frontu“, rekao je Goati i podsetio da je Srbija na 80. mestu u svetu po borbi protiv korupcije i da se investitori ravnaju prema tom podatku, koji im je osnovni pokazatelj.

On je dodao da je Srbija u 2012. godini imala najgori indeks percepcije korupcije od svih bivših jugoslovenskih republika. On je naveo da potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokušava da ličnim inicijativama podstakne državne organe da se spontano bore protiv korupcije, što kod prosečnog čoveka izaziva pozitivne reakcije.

„Problem će, međutim, na dugi rok biti stvaranje institucija, a prvenstveno ozdravljenje pravosudnog sistema, koji bi se spontano hvatao u koštac s korupcijom i smanjio je na prihvatljivu meru“, rekao je Goati i naveo da ništa ne očekuje od pojedinačnih napora, koji samo mogu da povećaju nečiji rejting i popularnost, ali oni korupciji kao globalnoj pojavi nikako ne mogu da stanu na put.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP