Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER IZ BEČA PORUČIO DA JE NA STRANI UNIJE

Vučićevo „njet”

Autor: I. Kljajić | 05.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Poruka premijera Aleksandra Vučića iz Beča mogla bi da se shvati i kao nešto čvršće „njet“ Rusiji i nešto glasnije „jes“ Evropskoj uniji. Vučić je jasno rekao da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da bude uz svoje evropske partnere.

Srdačan susret: Kurc i Vučić

Srdačan susret: Kurc i Vučić | Foto: FoNet

- Pozicija Srbije u saglasnosti je sa međunarodnim pravom i sa pozicijom EU. Jedina razlika je što nije uvela sankcije Rusiji... Činimo sve da budemo uz naše evropske partnere. Mislim da je jasna poruka Srbije i mislim da niko nije očekivao da ćemo javno reći da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine... Ne možemo sami, potrebna nam je pomoć EU - izjavio je srpski premijer, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom. Vučić se u Beču sastao i sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.


Titovim stazama


Najgrublje “njet” uputio je Tito Staljinu 1948. kada je izdata čuvena rezolucija Informbiroa, u kojoj se zahtevala smena Centralnog komiteta KPJ i povratak izvornom marksizmu. Staljin i njegovi „saradnici“ iz Varšavskog pakta prethodno su optužili Broza da je „eksponent imperijalističkih sila“, što ga je toliko razljutilo da je velikom sovjetskom diktatoru, nakon sastanka partijskog vrha na Dedinju, rekao glasno „njet“.

Na naša pitanja o iskazanoj podršci Srbije ukrajinskom teritorijalnom integritetu, koji je prisajedinjenjem Krima Rusiji došao u pitanje, ambasada Rusije u Beogradu nije želela da odgovara.

- Stav Srbije po pitanju sankcija Rusiji je apsolutno jasan i nedvosmislen i ambasada tu ne vidi nijedan razlog za dodatne komentare - poručio je za „Alo!“ ataše za štampu ruske ambasade u Beogradu Jurij Pičugin.

Posle odluke Brisela da suspenduje „Južni tok“, i time uputi Rusiji još jednu kaznu zbog Ukrajine, jučerašnje poruke Vučića iz Beča mogle bi nagovestiti novi talas zatezanja srpsko-ruskih odnosa.
Upitani o novonastaloj situaciji s gradnjom najznačajnijeg gasovoda kroz Evropu, u Ministarstvu energetike za „Alo!“ naglašavaju da je pitanje realizacije projekta „Južni tok“ kroz Srbiju samo deo pitanja koja se rešavaju na relaciji EU - Moskva, a da je naša zemlja samo jedna, i to jedina zemlja van EU na trasi ovog gasovoda.

Zar i ti, sine Aco?

Zar i ti, sine Aco? | Foto: EPA


- Pitanje usaglašavanja postojećih sporazuma sa pravnom regulativom EU rešava se u okviru razgovora „Gasproma“ i Evropske komisije, a ukoliko bude bilo potrebno da se nešto od potpisanih akata unapredi, Srbija će postupiti u skladu sa onim što je dogovoreno i u skladu sa postupcima drugih zemalja na trasi gasovoda. Do tada će Srbija poštovati sve svoje već preuzete obaveze.... Što se tiče posledica koje možemo trpeti, one su više vezane za proces priduživanja Srbije EU, a ne za eventualne sudske sporove kakvim bi mogla biti izložena Bugarska... - objašnjava za „Alo!“ državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić.

Austrija šalje pomoć


Špindeleger je u razgovorima s Vučićem naglasio da je Austrija zadovoljna što se Srbija uspešno kreće putem ka EU i ocenio da je početak pregovora otvorio novo poglavlje za našu zemlju. Prema njegovim rečima, Austrija je spremna da i dalje pomaže Srbiji i njenim građanima koji su teško pogođeni poplavama. On je najavio i da će podstaći austrijske firme da investiraju u Srbiju.
 

Poslednji komentari
  • Pavle Vreme: 05.06.2014 09:08h

    To je OK ali šta je sa Teritorijalnim integritetom Srbije, je li Herr. Kurtz isto rekao malo čvršći NEIN.

  • Dejan Vreme: 05.06.2014 09:18h

    A da li se i ja pitam za nešto ? !

  • bube Vreme: 05.06.2014 10:45h

    Ima Srbija jos SVILANOVICE, SUTANOVCE , PERISICE, ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • niksa Vreme: 05.06.2014 11:43h

    Bolje da sam ruku slomio nego sto sam zaokruzio tvoje ime Vucicu.U cije to ime ti zabadas noz u ledja Rusiji.

  • braja Vreme: 05.06.2014 13:18h

    On primi Kurca,Kurc primi njega i tako unedogled!Sve mi ovo sve vise lici na Plavu Ostrigu.;)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP