Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKCIZA NA STRUJU 7,5 ODSTO

Vujović:Građani će biti nagrađeni za svoju žrtvu!

Autor: Tanjug | 22.06.2015 - 11:40:00h | Komentara: 1

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će glavni rezultat uvođenja akciza na električnu energiju od 7,5 odsto biti povećanje prihoda u budžetu, ali i približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

Dušan Vujović  juče izabran za  ministra finansija

Dušan Vujović, ministar finansija | Foto: B. Petrović

Glavni rezultat ove mere će biti povećanje prihoda u budžetu, što će popraviti strukurnu stranu budžeta, rekao je on prilikom obrazlaganja predloga Izmena zakona o akcizama u Skupštini Srbije.
Ovom merom, kako je objasnio, vlada uvodi jedan od stalnih izvora prihoda u budžetu, koji će omogućiti da u narednim godinama ostvari trajne ciljeve svoje politike, a to je vraćanje svih dohodaka koji se plaćaju iz budžeta, znači i plata i penzija na nivo trenda.
Posle prilagođavanja koje smo imali od oktobra prošle godine, to znači da će građani dobiti nagradu za svoju žrtvu, rekao je ministar.
Drugi razlog za uvođenje akcize na električnu energiju, prema njegovim rečima je postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.
On je reako da je u direktivi EU propisan čitav niz proizvoda na koje se uvodi akciza i da Srbija po prvi put uvodi akcizu na električnu energiju kao deo harmonizacije sa ovom direktivom.
Vujović je naveo da se akciza uvodi i kako bi se cena energije približila sa onom u regionu i Evropi.
Srbija ima cenu električne energije 4.97 dinara plus 1,06 dinara u svim fiskalnim iznosima. Prva zemlja do nas je BiH sa 6.9 dinara i 1,16 poreskim opterećenjem, rekao je Vujović i naveo primer Crne Gore koja ima cenu od 8,67 dinara plus 1,21 dinar koliko iznosi poresko opterećenje.
I posle predloženog povećanja akciza, Srbija bi i dalje ostala ispod i po ukupnoj ceni električne energiej i po poreksim oprterećenjima za 25 odsto najmanje", rekao je on.
Ministar je objasnio da će nakon povećanja cene struje za 12 odsto, u kojoj akciza učestvuje 7,5 odsto, poskupljenje prosečnog računa od 2.000 dinara biti samo 325 dinara.
Predloženim izmenama je predviđeno i uvođenje akcize na tečnost za punjenje električnih cigareta, koja će iznositi četiri dinara po mililitru, kao i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.
Poslednji komentari
  • Amater Vreme: 22.06.2015 13:59h

    Neslazem se sa tvojim uporedjenjima sa okruzenjem zasto je hrana,gorivo i druge stvari jeftinije nego u Srbiji.Pricate bajke narodu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP