Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BISER MINISTRA FINANSIJA

Vujović: Lažemo za vaše dobro!

Autor: Ivana Žigić | 09.03.2015 - 07:55:00h | Komentara: 27

Iako će struja u Srbiji i nakon poskupljenja sledećeg meseca i dalje biti najjeftinija u regionu, to nije velika uteha našim građanima jer će oni sa minimalnim zaradama za svoja primanja moći da plate 465 kilovat-časova manje nego sada.

Oprostiće vam Đura što vas je tukao: Dušan Vujović

Oprostiće vam Đura što vas je tukao: Dušan Vujović | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Ipak, i udaranje po džepu nam nekad lakše pada od izjava pojedinih ministara, koji otkrivaju kako Vlada Srbije razmišlja o svojim građanima. Poskupljenje se neko vreme krilo, a kako je objasnio ministar finansija Dušan Vujović, vest je objavljena naknadno jer “Vlada nije htela da opterećuje građane”?!

DS: Ostavka


zbog obmane Ministar Dušan Vujović mora hitno da podnese ostavku jer je priznao da mesecima obmanjuje građane Srbije o poskupljenu struje, kao i o masovnom otpuštanju, poručila je juče Demokratska stranka.
- Vujović je rekao da je od građana skrivana istina o poskupljenju da bi se stvorila slika o uspešnosti rada Vlade. Takođe je potvrdio i da Vlada zloupotrebljava medije kako bi građanima plasirala lažnu sliku blagostanja, a takva vlada nije sposobna da rešava narastajuće probleme našeg društva - istakli su u DS-u.

- Poskupljenje struje ima značajan psihološki efekat, pogotovo u teškim ekonomskim uslovima. O tome se priča već duže vreme, ali nismo želeli da ljude opterećujemo pre objave. U medijima je situacija takva da bi vest o poskupljenju mogla da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari, da smo dobili podršku MMF-a - bez pardona je rekao Vujović!

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je za Vujovićevu izjavu najpre pomislio da je u pitanju vest sa nekog šaljivog portala, odnosno karikirana vest!
- Vujović je tom izjavom rekao da su skrivali lošu vest od naroda kako bismo se više obradovali sporazumu sa MMF-om, te je bukvalno priznao da je Vlada manipulisala informacijom. To je tragikomična izjava koja pokazuje koliko se neozbiljna politika vodi, te da se razne informacije koje se neće dopasti građanima skrivaju od njih - istakao je Vukadinović.

Stručnjaci takođe smatraju da bi za građane bilo bolje da su ih nadležni ranije pripremili za poskupljenje!
- Jasno je njima da narodu teško pada novi teret, pa se pokrivaju da to moraju zbog MMF-a, a još i ćute o tome do poslednjeg momenta. Pomalo je cela ta priča neuverljiva i neozbiljna - smatra ekonomista Mlađen Kovačević, koji ne krije nezadovoljstvo zbog načina na koji se sarađuje sa MMF-om.

- Ko sa MMF-om tikve sadi, o glavu mu se olupaju. Ne znam nijednu zemlju koja je radila po njihovim receptima, a da je postigla neki uspeh. Tako je i ovo poskupljenje struje od 15 odsto moglo da se izvede bezbolnije, recimo, pet odsto prošle godine, pet ove, pa naredno za godinu dana - zaključio je Kovačević.

Ekonomista Ljubomir Madžar pak smatra da je poskupljenje bilo neophodno jer je EPS u nezavidnom finansijskom položaju, a jedan od razloga je upravo cena, koja ne pokriva troškove, objasnio je Madžar, ali je dodao da će poskupljenje s druge strane teško pogoditi narod, koji je već znatno osiromašen.

Džaba nam što je jeftino


Inače, čak i pored ovog poskupljenja, cena struje u Srbiji ostaće najniža u regionu. Tako će kilovat-čas biti za samo 13 para jeftiniji nego u Makedoniji i čak za 11 dinara nego u Sloveniji. S druge strane, standard naših građana je na niskim granama, pa tako ipak nećemo biti među onima koji za svoja primanja mogu i da kupe najveće količine struje. Računica pokazuje da će, i pored znatno viših cena struje, građani Slovenije sa najnižim primanjima moći da priušte čak 1.823 kilovat-časa mesečno više. Ako je za utehu, ipak ćemo moći da platimo više struje od Bugara, Hrvata, Crnogoraca, Makedonaca i Albanaca. Doduše, njih ne očekuju nikakva poskupljenja, za razliku od nas.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 09.03.2015 07:25h

    Ништа горе не мрзим када неки наш газда ЈАДИКУЈЕ како у Србији је струја НАЈЈЕФТИНИЈА у Европи и два села више?И то једва плаћамо ,,што је најјефтинијеМоја блиска рођака је у Швајцарској зарадила охохо пензију зезајући се по тамошњим ресторанима као физикалац!Ускоро ја на кров постављам скаламерију за грејање воде на сунце а после да имам струју на сунчеву енергију.За почетак колико да имам за светиљке!И тако ћу уместо месечно да плаћам десет хиљада плаћати хиљадарку колико да ЕПС има нешто пара за оних НЕКОЛИКО СТОТИНА директора!

  • kolaterala Vreme: 09.03.2015 07:58h

    Iz date tabele se vidi da samo Slovenci plaćaju VEĆI RAČUN. Znači da nas "zavrću" i na NAČINU obračuna struje, a ne samo na ceni..

  • ds222 Vreme: 09.03.2015 08:42h

    Narod nikad nije voleo LAZOVE pa ni tebe ,idi ti lepo u ameriku tvojima dosta si se nalagao ! A takvim nacinom upravljanja zemljom bolje angazujte moju Babu ona zna da se lazuci STIZE DO ZATVORA !

  • mima Vreme: 09.03.2015 08:43h

    Ove na vlasti nije cak ni sramota da priznaju da nas "lazu" Nemam komentar...SRAM IH BILO!

  • beogradski pašaluk Vreme: 09.03.2015 08:53h

    Zbog laganja i obmanjivanja naroda ostavka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP