Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUTRA SVEČANO OTVARANJE

Vujović: Stigle dve ponude na tender za Železaru

Autor: Tanjug | 08.01.2015 - 19:37:00h | Komentara: 0

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da su na tender za Železaru Smederevo stigle dve ponude, koje će sutra biti otvorene.

Dušan Vujović

Dušan Vujović | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Vujović je za Prvu televiziju rekao da je prethodnih meseci devet kompanija intervjuisano i da su nadležni učinili sve da one saznaju kakvo je Smederevo, u kom je stanju, da upoznaju radnike i tehnološki proces do detalja.

"Zatim smo pre dva meseca raspisali poziv za izjavu zainteresovanosti i dobili devet izjava. Kada smo pogledali te pozive, raspisali smo tender koji se završio 5. januara i na tenderu smo dobili dve ponude koje će sutra biti otvorene, a javnost će saznati koje su to kompanije pokazale interes za privatizaciju smederevske Železare", rekao je Vujović.

On je istakao da su u tenderu već stavljeni ključni uslovi koje će budući strateški partner morati da ispuni, a to su, kako je rekao, integralna proizvodnja, dostizanje punog kapaciteta u najkraćem roku, završavanje kapitalne obnove viskoh peći, dopuna proizvodnog procesa i postizanje najveće vrednosti na domaćem i svetskom tržištu.

"Uslovi će biti oni iz tendera, ono što je Vlada postavila, a to je zadržavanje zaposlenosti iz Smedereva, zadržavanje zaposlenosti svih podizvođača, odnosno cele prvrede regiona Smedereva i šire Srbije koja sudeluje u tom radu", naveo je Vujović.

On je dodao i da se moraju zadovoljiti uslovi Evropske unije, koja je, kako istakao, nastala na ugovorima o čeliku i uglju.

"EU nije slučajno nastala na ugovoru o čeliku i uglju, prema tome EU će imati svoju stranu šta očekuje od privatizacije Smedereva", rekao Vujović, ističući da železara u svakoj zemlji predstavlja suštinu industrijske proizvodnje.

Vujović je istakao da je potrebna teška industriju i teška metalurgija kao jedan od ključnih elemenata celog industrijskog sistema.

Prema njegovim rečima, vraćanje Železare u funkciju znači podržavanje indirektne zaposlenosti od 5.000-6.000 ljudi u Smederevu i okolnim gradovima i uvodjenje reda u privredu.

"Vraćanje čeličane u funkciju ne znači samo podizanje BDP-a za jedan, možda i 1.5 odsto društvenog proizvoda. Nova čeličana će vraćati stare dugove, plaćati nove obaveze za struju, gas, rudu i koks. Ona bi trebalo da bude primer dobrog poslovana u Srbiji, povećanja proizvodnje, ekonomskog rasta, ona treba da bude osnov novog odnosa prema proizvodnji u Srbiji, i mislim da će gradjane to interesovati", istakao je Vujović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP