Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRED RASPRAVU O HAGU U UN

Vuk Jeremić: Nismo nacisti modernog doba!

Autor: Ekipa Alo! | 08.12.2012 - 21:50:00h | Komentara: 33

Ono što 10. aprila bude izrečeno pred svetskom javnošću biće prosleđeno svim državama članicama i na mnoge druge adrese kao zvaničan dokument Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - kaže za “Blic” predsednik GS UN Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić

Ne smemo pognute glave da prihvatimo beleg nacista modernog doba: Vuk Jeremić | Foto: AP

On naglašava da ako nam je u interesu da svetu predstavimo drugačiji ugao gledanja na stradanja devedesetih od onog koji su imali delioci haške pravde, da neće biti bolje prilike, i da će to tako da ostane onima koji budu pisali istoriju.


Da li inicijativa u UN guranje prsta u oko zbog kojeg bi naša zemlja mogla da pretrpi štetu?

- Zaista ne vidim kako ako smo iskoristili legitimno pravo da u okviru UN iznesemo argumentovani stav po pitanju koje je od suštinskog značaja za stabilnost i pomirenje u regionu. Ali ako pognute glave prihvatimo beleg jedinog krivca, nacista modernog doba, time bismo naneli nepopravljivu štetu budućim generacijama. Mislim da ne radimo ništa što bilo koja druga država ne bi uradila u našoj situaciji.

Neke vaše bivše kolege kažu da je sazivanje javne rasprave čin vaše lične promocije?

- Neće ovo biti prilika za bilo čiju ličnu promociju, a pogotovo ne Vuka Jeremića, koji u raspravi i ne učestvuje. To će učiniti neko drugi u ime države Srbije. Nisu neočekivani napadi na našu nameru da osvetlimo rad tribunala. Ova inicijativa može biti podrivena samo iznutra - to je jedini način da se obezvredi. Iskreno se nadam da ćemo pokazati minimum dostojanstva i državnotvorne svesti da sebi to ne učinimo.

Abolirani se ne vraćaju u ćelije

Koji su krajnji dometi ove rasprave?
- Ne treba očekivati poništavanje odluka Tribunala ili povratak aboliranih zločinaca u ćelije. Ali ostaće zabeleženo u analima UN šta su o načinu, legitimitetu i posledicama rada Tribunala imali da kažu uticajni stručnjaci i građanska udruženja koje nameravamo da pozovemo. Što se tiče država članica, verujem da će veliki broj njih, uključujući i one najuticajnije, pokazati interesovanje da dođu.

Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 09.12.2012 08:51h

    Mi smo narod koi se 500 godina borio za slobodu protiv turaka , borio se u prvom i u drugom svetskom ratu za slobodu i nikada nije vodio osvajačke ratove . U smišljenom ratu za raspad Jugoslavije zapad je koristio istrumente za to a to su hrvatski i Albanski separatizam . Medijska blokada za vreme sukoba pri čemu su sprečavali istinu a iznisili laži o nama oni su bukvalno zlikovce predstavili kao mučenike a žrtvu kao zločinca ! Sa presudama u Hagu su samo završili započeto , amnestirali su zločince i njih same kao nalogodavce a Srbe prikazali kao zločince . Nije mi samo jasno šta to uporno pokušavaju naši političari da traže od zapada ?Neku istinu koju želimo a zapad je taj koi plasira te ne istine ?

  • Milan Vreme: 12.12.2012 20:15h

    Ne smemo pognute glave da prihvatimo beleg nacista modernog doba

  • Ankica Vreme: 12.12.2012 20:17h

    Ako nam je u interesu da svetu predstavimo drugaciji ugao gledanja na stradanja devedesetih od onog koji su imali delioci haske pravde, da nece biti bolje prilike, i da ce to tako da ostane onima koji budu pisali istoriju.

  • Veliborka Vreme: 12.12.2012 20:18h

    Zaista ne vidim kako ako smo iskoristili legitimno pravo da u okviru UN iznesemo argumentovani stav po pitanju koje je od sustinskog znacaja za stabilnost i pomirenje u regionu. Ali ako pognute glave prihvatimo beleg jedinog krivca, nacista modernog doba, time bismo naneli nepopravljivu stetu buducim generacijama. Mislim da ne radimo nista sto bilo koja druga drzava ne bi uradila u nasoj situaciji.

  • Aleksandra Vreme: 12.12.2012 20:36h

    Koju vise presudu koju ce svi postovati moze da donese, i ko ce ga uopste zvati sudom. To je inkvizicija. Sudije zalbenog veca po sopstvenim procenama odredjuju ko je kriv, a ko ne...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP