Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZRAZILA OPTIMIZAM

Vukomanović:Dačić će
izdejstvovati povoljan dogovor

Autor: Tanjug | 22.03.2013 - 08:38:00h | Komentara: 0

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Vukomanović izrazila je danas optimizam u pogledu dogovora o Kosovu i Metohiji, ističući da Brisel očekuje da se i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastane sa zamenikom predsednika vlade Kosova Slobodanom Petrovićem.

Ivica i Aca se samo igraju: Vukomanovićeva

Dijana Vukomanovićeva | Foto: Dimitrije Goll

Ona je rekla da se sa kolegama iz skupštinskog Odbora za evropske integracije u Briselu sastala sa evropskim parlamentarcima i da je predsedavao izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je rekao da očekuje da se Vučić sastane sa Petrovićem i da uzme aktivniju ulogu u pregovorima, prenela je Vukomanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
Ona je istakla da dijalog o Kosovu vredi truda i da je intenzivirana diplomatska aktivnost, da je na delu i takozvana "šatl diplomatija" i da je premijer Srbije Ivica Dačić sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem otputovao u Njujork na zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Emil Čonkić

Vukomanović je rekla da je u toku "vruća faza pregovora" i da će Dačić izdejstvovati povoljan dogovor na platformi, odnosno rezoluciji o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Skupština Srbije i da su ključni pregovarači Dačić i Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i SAD.
"Papir je već bio na stolu", rekla je ona i dodala da je ključan cilj da se održi opstanak na Kosovu između 130.000 i 150.000 naših ljudi, kojima je potrebno pomoći da na duži rok ostanu da tu žive.
"Ključni problem jeste poverenje", rekla je ona i dodala da srpska strana insistira da to budu "naši sudovi, naši šefovi policije" i da se "zna crvena linija ispod koje se neće ići".
Vukomanović je rekla da se "testira nešto na papiru što nije postojalo na Kosovu i Metohiji, to je treći nivo vlasti, koji će biti eksluzivno dodeljen srpskoj zajednici".

Od njega zavisi: Vicepremijer Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

"Insistiramo na tom terminu, dok Albanci kažu asocijacija", rekla je ona i dodala da je reč o pitanju "da li ćemo pristati samo na nivo lokalne samouprave (...) ili ćemo tražiti neka izvršna ovlašćenja".

Govoreći o vladajućoj koaliciji, u kojoj su SNS, SPS i URS, ona je rekla da nije čula do sada od naprednjaka nijednu ozbiljnu primedbu zbog koje bi Dačić trebalo da ustupi premijersko mesto Vučiću.
Vukomanović je dodala da nije dobro da SNS smatra da bi njihovi ljudi trebalo da vode sve tri grane vlasti - zakondovnu, izvršnu i sudsku.
Vukomanović je ocenila da i Dačić i Vučić zaslužuju odličnu ocenu, dok su od ostalih članova Dačićevog kabineta neki dobili prolaznu, neki vrlo dobru, dok je samo premijer dobio odličnu ocenu.

Nije stigao da ga  „nariba“: Selaković

Nikola Selaković | Foto: Goran Sivački

 

Selaković: Srbija zaslužila da dogovor bude napravljen


Srbija je ušla punom parom u dijalog sa Prištinom, sa konstruktivnim predlozima, a neko ko je toliko konstruktivan i ulaže maksimum napora u postizanje dogovora treba da dobije šansu da taj dogovor bude napravljen, izjavio je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.
- Mislim da neko ko je toliko konstruktivan i ko ulaže maksimum napora treba da dobije šansu da dogovor bude napravljen. Imamo istorijski problem, treba nam istorijsko rešenje -  rekao je Selaković za RTS.
Govoreći o pravosuđu i eventualnoj promeni Ustava Srbije, Selaković je rekao da Srbiju, jednog dana kada bude ušla u EU, očekuje promena Ustava i da je to nešto kroz šta je prošla svaka zemlja.
Upitan da li će jedna od promena obuhvatiti i to da se sudije ne smeju birati u republičkom parlamentu, Selaković je naveo Skupština Srbije jeste onaj organ koji bira, ali je vezana predlozima koje joj upute VS S i DVT.
Kada su u pitanju strategije za reformu pravosudja i za borbu protiv korupcije, Selaković je najavio da će ovog puta, za razliku od prethodnih perioda, Srbija imati i strategije i akcione planove, a da će javne rasprave o tim dokumentima biti produžene, kako bi se dobile ocene struke do kraja.
Selaković je demantovao da je rok za donošenje tih dokumenata kraj aprila, navodeći da će rad na njima biti završen kada se dobije ocena stručne i šire javnosti.
- One komentare evropskih eksperata koje izazivaju kontraverze kod naših pravnika, ustavno-pravnih teoretičara i mene lično, stavićemo i njih na sto i na svakoj javnoj raspravi uzeti u obzir mišljenja i videti koliko je to prihvatljivo i sprovodljivo - naveo je ministar.
Upitan da li nedolazak specijalnog tužilaca i republičke javne tužiteljke na predstavljanje nacrta strategije za reformu pravosudja, Selaković je naveo da nema ničega što bi izazvalo sumnju u njihovu podršku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP