Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEVIĐENO!

Vukovar: Najavljuju protest protiv ćirilice!

Autor: Tanjug | 14.01.2013 - 22:20:00h | Komentara: 1

Pojedine hrvatske stranke i organizacije ne mogu da se pomire s najavlje nim uvodjenjem srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovaru, gde po rezultatima popisa stanovništva 2011. godine, ima 35 odsto Srba.

Organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koju čine veteranske i srodne nevladine organizacije, najavila je za 2. februar veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti u tom gradu.

Ćirilica dobija neočekivani spomenik

Neprijatelj broj jedan: Ćirilica

 Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu. 

Protivnici ćirilice kao argumente navode da je broj Srba u Vukovaru "prenaduvan", da ćirilici nema mesta u gradu zbog pretpljenih patnji i razaranja, i ističu da na uvođenje ćirilice treba uvesti moratorijum od 10 godina, kao što je bio slučaj sa služenjem srpskih mladića u vojsci Hrvatske.
Predsednik Štaba Tomislav Josić tvrdi da je protest "legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskom Vukovaru, jer to nije ono za što smo se borili i za šta su naši prijatelji ginuli".
"Vukovar je područje od posebnog državnog interesa pa se prema njemu tako treba i ponašati", rekao je Josić.

Na skup zakazan za 2. februar pozvani su i veteranski aktivisti i pripadnici ratnih jedinica Hrvatske vojske, kao i svi penzionisani generali s Antom Gotovinom i Mladenom Markačem na čelu.

S obzirom na informacije da će ovih dana na zgradi Državne uprave u Vukovaru biti otkrivena ploča s dvojezičnim natpisom, Štab je pozvao Vukovarce da pažljivo prate događaje i da kad se bude otkrivala, zviždanjem izraze nezadovoljstvo.
Članovi Štaba su, takođe, najoštrije osudili protest Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata (URHOR) najavljen u Vukovaru za 19. januara, jer ga, kako je rečeno, organizuju grupe i pojedinci koji nemaju legitimitet, samo zbog lične promocije.

U isto vreme, HDZ Vukovarsko-sremske županije zatražio je danas od institucija državne vlasti odgadjanje primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Vukovara u delu u kome se propisuje dvojezičnost, jer smatra da u gradu još nema uslova za to.

Predsednik županijskoga HDZ-a i vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da je predsednika Ivu Josipovića zamolio da svojim autoritetom utiče kako bi se zaustavilo uvodjenje dvojezičnosti u Vukovaru, jer taj problem opterećuje gradjana grada i županije.

Pitanje dvojezičnosti služi da se skrene pažnja s mnogo većih problema koji opterećuju istočnu Slavoniju, od velike nezaposlenosti do posrnule privrede i malih plata, rekao je župan.

Potpredsednik vukovarskog HDZ-a Ivan Penava je rekao da je Vukovar "duša i srce Hrvatske" i da je ćirilica u tom gradu neprihvatljiva, "pa makar u njemu živelo i 90 odsto Srba".

On traži da se u Vukovaru, kao mestu od posebnog značenja za hrvatsku prošlost i budućnost, osim hrvatskog jezika i latinice, ne može koristiti nijedan drugi jezik ili pismo. 
Poslednji komentari
  • Boban Vreme: 15.01.2013 08:09h

    Hrvati kazu da je cirilica njihova, a ovamo se bune protiv nje, Znaju li oni sta pricaju !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP