Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO RADA USRED KRIZE OPREMA USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Vulin baca 1,5 miliona € na stolice i kompjutere

Autor: R. Ćoralić | 25.11.2014 - 16:51:00h | Komentara: 7

U jeku ekonomske krize i stezanja kaiša penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru, Ministarstvo rada i socijalne politike sprema se da iskešira 1,47 miliona evra za opremanje domova i centara za socijalni rad!

Čarobnjak:  Vulin našao pare u praznom  budžetu

Čarobnjak: Vulin našao pare u praznom budžetu | Foto: FoNet Dragan Antonić

Odluka je pala prošle nedelje, a predviđeno je da svaki centar i dom, kojih u Srbiji ima ukupno 221, dobiju po 400.000 dinara za kupovinu kompjuterske opreme i još po 400.000 za nabavku kancelarijskog nameštaja!


Nećeš stolice, vrati parice!

Ukoliko Centrima ne treba kancelarijska oprema, novac koji su dobili ne mogu da preusmere, ali mogu da ga vrate! Baš zato su naši sagovornici iz različitih centara u Srbiji poručili da će novac ipak zadržati. - Imamo mi sve to, ali možemo i da dupliramo. Bar ćemo imati nove - poručio je jedan socijalni radnik.

Novac će, naravno, biti obezbeđen iz budžeta, a sredstva su namenski opredeljena i ne mogu se koristiti u druge svrhe, što je izazvalo negodovanje kod mnogih čelnika socijalnih ustanova. U više centara juče je za “Alo!” potvrđeno da je ponuda stigla i da je na čelnicima tih ustanova da raspišu tendere i izaberu najbolje ponuđače.
Međutim, mnogi od njih priznaju da su im u ovom trenutku od stolica, ormara i kompjutera, važnija vozila kako bi mogli da odu na teren ili da naprave prilaz za invalide. U centrima po Srbiji neki su istakli da su im stolice zadnja rupa na svirali i da im je mnogo preče da zakrpe krovove koji prokišnjavaju ili okreče prostorije, ali da su im ruke vezane, jer su sredstva namenski opredeljena.

 
- Te pare ne mogu da se raspodele za ono što je zaista potrebno, nego je striktno naglašeno šta može da se kupi, koji monitor od koliko inča, koji štampač i koja konfiguracija kompjutera. Nama od kancelarijskog nameštaja ništa ne treba, osim možda stolice da se zamene - tvrdi direktor jednog centra za socijalni rad iz unutrašnjosti koji nije želeo da otkrije svoj identitet. On ističe i da njegovom centru koji se nalazi u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, umesto opreme, treba hiljadu drugih stvari.

- Prvo što nam sad ide je registracija službenog vozila i zimske gume. Na sastanku su se javljali iz raznih opština sa zahtevima da im se pare preusmere za ono što im zaista treba, recimo, nekima za kotlarnicu ili klima uređaj, ali nisu hteli ni da čuju, čak ni bolje konfiguracije ne dolaze u obzir, ove što su nam dali su zatarele od pre par godina i nikome zaista nisu potrebne - naveo je u pismu čelnik te socijalne ustanove. S druge strane Ružica Vukašinović, direktorka Centra za socijalni rad u Surdulici potvrdila je za “Alo!” da njima treba sve ovo što “nudi” ministarstvo.

- Nama treba sve jer su zgrada i nameštaj iz sedamdeset i neke, ali nam je potrebno i krečenje, saniranja krova, kao i da se sredi grejanje - kaže za “Alo!” Vukašinović. Njena koleginica iz Batočine Milica Brkić priznaje da bi u tom centru bili zadovoljniji da su dobili terensko vozilo.
- Mada nam treba i da uradimo prilaze za invalide u sva tri centra - zaključuje Brkićeva.

Ne treba zaboraviti i da je nedavno naglašeno da je 24-časovni nadzor nad maloletnicima nemoguć jer nije primljen dovoljan broj kadrova, pa se postavlja logično pitanje da li je nameštaj zaista prioritet nad prioritetima?

Šuplji na sve  strane, ali važni  su stolovi

Šuplji na sve strane, ali važni su stolovi | Foto: Jugoslav Trijić

Ministarstvo: Nužni bolji uslovi

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja su ovu odluku o opremanju ustanova obrazložili time “da je u toku proces licenciranja ustanova socijalne zaštite koje do kraja 2015. moraju da postignu određeni nivo usluga i da je neophodno njihovo umrežavanje”.
- Oko 80 odsto centara za socijalni rad ne ispunjava propisane standarde, oprema je dotrajala, nemaju adekvatan prostor za prijem stranaka. Zato se Ministarstvo potrudilo da, posle višegodišnje nebrige, obezbedi da centri svoju uslugu podignu na viši nivo - saopštilo je resorno ministarstvo.
Posebno je istaknuto i da se tokom 2015. očekuje početak primene projekta DILS i izrade socijalnih karata, te da bi svi centri za socijalni rad trebalo da imaju identične softversko-hardverske konfiguracije.
- Ministarstvo je uputilo direktore centara u to koji distributeri uvoze opremu određenog standarda i imaju rasprostranjenu servisnu mrežu, i preporučilo da nameštaj nabavljaju u državnim preduzećima u kojima su zaposlene osobe sa invaliditetom - navode u Ministarstvu rada.
Kako je potvrđeno, u Srbiji ima 140 Centara za socijalni rad, 75 ustanova, pet Centara za porodični smeštaj i usvojenje, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Republički zavod za socijalnu zaštitu, i svima su opredeljena sredstva za kupovinu komjutera i kancelarijskog nameštaja. Takođe, istaknuto je i da je 20 centara za socijalni rad, četiri Centra za porodični smeštaj i usvojenje i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima dobilo terenska vozila.
Poslednji komentari
  • borisav Vreme: 25.11.2014 20:10h

    Svaka nova uprava koja dode mora nesto da investira kako bi se oprale pare.Tesko je na drugi nacin izvuci vecu lovu a mandat zacas prode.

  • Worm Vreme: 25.11.2014 20:31h

    Sve je isto,samo njega nema. lzgleda da su stolice najveci problem u ovoj zemlji i pitanje je ko je zaduzen(tj. cija firma) za nabavku. Bas bi bilo lepo da se i to objavi. Zanima me koliko doticni ministar za rad i socijalnu politiku ima radnog staza pa je kompetentan da obavlja datu funkciju.

  • zeljko Vreme: 25.11.2014 21:41h

    Kupite im nove resoe za kafu jer jedino oni rade u centrima za socijalnu pomoc.A lepo je cuti da ministar Vulin konacno nesto radi iz svog resora umesto sto daje izjave o prekidu odnosa sa Turskom.

  • gordana Vreme: 26.11.2014 02:47h

    A da socijalni slučajevi fizikališu za 7000 dinaram, ne zna kako i to da im uzme, neka on živi od tog novca

  • metoh Vreme: 26.11.2014 06:16h

    SRAMOTA I BEZOBRAZLUK

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP