Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Vulin i Teodosije:Nećemo dati Kosovo,
obnovićemo porušeno

Autor: Tanjug | 29.01.2013 - 09:24:00h | Komentara: 0

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je sinoć u Zvečanu da današnja generacija Srba neće dati Kosovo i Metohiju, a episkop raško prizrenski Teodosije da će ono što je porušeno u pokrajini biti obnovljeno.

Vulin je na Svetosavskoj svečanosti u Zvečanu istakao da je u istoriji srpskog naroda svaka generacija Srba jednom u svom trajanju dobila uvek isto, strašno i ozbiljno pitanje: "Hoćete li dati Kosovo Metohiju"?

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

Sramota bi bilo da budemo prva generacija koja će dati Kosovo - Vulin | Foto: FoNet

"Sramota bi bilo da budemo prvu generacija koja će reći hoćemo. Nećemo", poručio je Vulin, čije su izlaganje u prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu okupljeni nekoliko puta prekidali aplauzom.
Vulin je naglasio da je narod kojem pripadamo uvek bio na strani dobra, da nikada nije pogrešio u izboru i da nije ostao uz velike samo zato što moćni i veliki.
Teodosije je u besedi istakao da na Kosovu i Metohiji neprijatelji skrnave naše crkve, grobove, ruše i spaljuju krstove, a sve sa ciljem da bi proterali Srbe sa ovih prostora i da ne bi bili ovde gde su vekovima postojali.

Kosovo

Kosovo | Foto: Saša Maričić

"Ono što zasigurno znam i što znaju Srbi koji su rešeni da ostanu na svojim ognjištima, jeste da ono što nam drugi poruše to ćemo uz božiju pomoć obnoviti i istrajati. Oni koji ruše neka se zapitaju kako će pred ovim narodom, svetom, Bogom i kako će oni graditi budućnost na takvim temeljima koji su mržnja i činjenje zla drugome", rekao je Teodosije.

Vladika Teodosije

Vladika Teodosije | Foto: Beta

Presednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović poručio je da su, dok čuvaju Kosovo i Metohiju i brane svetosavlje, Srbi iz Crne Gore sa njima i da će uvek biti.
"Vaše pregnuće je podvig. Dok neostupno čuvate svetosavlje i Kosovo i Metohiju mi ćemo biti sa vama. Izgubimo li Kosovo i Metohiju i odreknemo li se našeg duhovnog utemeljivača i kosovskog zaveta, nestaćemo kao narod", rekao je Vuksanović.
On je istakao da zajedništvo Srba briše veštačke granice i ne dopušta da one postanu verske, etničke i jezičke.
Svetosavsku svečanosti u Zvečanu otvorene su intoniranjem državne i himne Sv. Savi, a prisustvovali su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, gosti iz Crne Gore, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ustanova sa severa Kosova i drugi.
Svetosavsku besedu je držao istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a u program su nastupali pesnici, dramski umetnici i drugi.
Domaćini Svetosavske svečanosti i suorganizatori su bili opštine sa severa Kosova i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP