Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR UZVRAĆA UDARAC

Vulin: Kriminalizacija konkursa počela upravo od NVO

Autor: Tanjug | 04.12.2014 - 13:10:00h | Komentara: 1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Novom sadu da je kriminalizacija konkursa za budžetske dotacije nevladinim organizacijama počela upravo od tih organizacija.

Vulin smiruje  situaciju

Aleksandar Vulin | Foto: Božidar Petrović

 
Vulin je izrazio bojazan da je u vezi sa tim problemom, kako je rekao, više sukob među nevladinim organizacijama nego što Ministrastvo ima tu neku konkretnu ulogu.
"Nisam ja kriminalizovao konkurs i nisam se ja bavio napadima na konkurs pre nego što je on bio završen i pre nego što je stiglo jedno, jedino rešenje", rekao je Vulin, odgovarajući na pitanja novinara, posle posete Pokrajinskom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: FoNet Dragan Antonić

 

On je ocenio da su za to ipak odgovorni oni koji nisu mogli da sačekaju rezultate konkursa, naglasivši da nije želeo da se tim povodom na bilo koji način pominju Ministarstvo rada, vlada ili njegovo ime u bilo kakvom kontekstu zloupotrebe.
Ministar je istakao da je to što je učinilo ministarstvo bilo najefikasniji način u vezi sa rešavanjem problema tog konkursa.


Vulin je objasnio da je dobar deo dece, koja će dobiti taj novac, već u sistemu socijalne zaštite tako da se, kako je rekao, potpuno ispunjava svrha tog konkursa o poboljšanju uslova socijalne zaštite. On je napomenuo i to da bi novac u suprotnom bio vraćen u budžetsku rezervu i trošen za druge potrebe, dok se na ovaj način čuva funkcija tog novca i ministarstvo istovremeno ne dozvoljava bilo kakave zloupotrebe.


Na pitanje da li će ministarstvo u vezi za tim konkursom sprovesti neku internu kontrolu, on je istakao da nijedan dinar namenjen NVO nije potrošen tako da se već na samom startu ne može govoriti o bilo kakvom nenamenskom trošenju.
"Moglo je biti nepravilnosti i zato je Ministarstvo rada pozvalo Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju" rekao je Vulin i dodao da će vrlo rado, ako bude potrebno organizovati i internu kontrolu, ali u tom slučaju očekuje od nevladinog sektora i čitave javnosti da imaju puno poverenje u rezultate do kojih dođe ta komisija.


Kontrola se, kao je naglasio, neće odnositi samo na taj nego i na prethodne konkurse, da se vidi kako je ko dobijao, trošio i pravdao sredstava iz budžeta, što je dobro i za NVO sektor i za čitavo naše društvo. Na molbu da prokomentariše zahtev NVO da podnese ostavku, Vulin je rekao da je to potpuno legitimna inicijativa, jer " svako ima pravo da traži da neko bude smenjen ili postavljen".


Ne želeći da licitira broj NVO u našoj zemlji, odnosno " da li ih ima sedam ili 77.000", Vulin je ponovio da svako ima pravo da kaže i zahteva ono što želi ali, kako je rekao, zna se gde se ministri biraju i kako se dolazi na to mesto, "prvo izborima, pa u skupštini".


U vezi sa konkurskom za dotacije NVO, ministar je napomenuo da ima onih NVO koje su zadovoljne, kao i onih koji su nezadovoljni tim povodom, a legitimno je i jedno i drugo.

Poslednji komentari
  • ljubomir Vreme: 04.12.2014 13:31h

    e moj Vulinu nisam te podnosio ni kao julovca a sada pogotovo jer takav uvlakac kao sto si ti davno nije vidjen kod nas ! Kako te bre nije sramota !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP