Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE GODINU DANA PONOVO OTVORENA NARODNA KUHINJA U NIŠU

Vulin: Niko u Srbiji ne sme da upozna glad

Autor: Tanjug | 01.10.2014 - 14:58:00h | Komentara: 3

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas povodom početka rada Narodne kuhinje u Nišu, koja je otvorena nakon godinu dana pauze, da niko u Srbiji ne sme da upona glad i da se socijalna davanja u narednom periodu neće smanjivati.

Aleksandar Vulin / Foto: RAS Oliver Bunić

Aleksandar Vulin / Foto: RAS Oliver Bunić

Vulin je rekao da niko ne može biti srećan kada se otvara narodna kuhinja, ali da to istovremeno govori o odgovornosti društva koje mora da brine o najugroženijima i najsiromašnijima.

Otvaranje narodne kuhinje govori o tome koliko je ekonomska kriza duboka, istakao je ministar, napominjujući da Srbija jeste siromašna, "ali toliko siromašni nismo da bismo dozvolili da u njoj bude gladnih".

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja

 
Vulin je kazao da je opredeljenje vlade da se izdvajanja za socijalno ugrožene u narednom periodu neće smanjivati i da se MInistarstvo finansija prema tim potrebama tako i odnosi.
"To je slučaj i u Nišu gde će gradske vlasti, takođe, sprovoditi takvu politiku", dodao je on, napomenuvši da Niš dugo nije imao narodnu kuhinju i da je postojala potreba za tim.

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja

 
Kuvanje toplih obroka u Nišu prekinuto je pre godinu dana, a Crveni krst je u dva navrata socijalno ugroženima delio prehrambene pakete.

Ministar je objasnio da je grad sada, uz pomoć Crvenog krsta i Studentskog centra koji priprema obroke, obezbedio kontinuitet i izrazio očekivanje da se pauza u radu narodne kuhinje neće ponoviti.

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković rekao je da se očekuje da u tom gradu bude oko 2.200 korisnika narodne kuhinje i da će se obroci voziti kući i osobama koje su nepokretne.

On je napomenuo da je danas podeljeno nešto manje od 1.000 obroka i da je podela bonova još uvek u toku.
Predsednica UO Crvenog krsta Radica Nikolić rekla je da ta organizacija učestvuje u pripremanju obroka namirnicama iz donacija, a direktor Studentskog centra Rade Radojković da će distribucija obroka biti organizovana za sada na osam punktova u gradu, a prema potrebi da će broj punktova biti i povećan.

Za pripremu obroka mesečno će biti izdvajano od 5,5 do sedam miliona dinara, a Crveni krst u ceni obroka učestvuje namirnicama u obimu od 30 do 40 odsto.
Grad je planirao da iz budžeta izdvoji za narodnu kuhinju ove godine oko 70 miliona dinara, ali će rebalansom biti predviđeno da do kraja ove godine bude potrošeno oko 20 miliona dinara.
Poslednji komentari
  • Plazma Vreme: 01.10.2014 16:17h

    Po statistici 30% građana Srbije gladuje svaki dan. Ovo je kap u moru, ali bolje i to nego ništa.

  • nedementna Vreme: 01.10.2014 16:22h

    Ovaj je pao sa neke druge galaksije!!da je pao sa marsa,razumela bih da ne zna o cemu prica!Ovde skoro polovina gladuje!!Zar ja da MU_MU kazem!Mozda ce ovo mu razumeti!

  • nedjo Vreme: 01.10.2014 19:17h

    kad vulin tako kaze,sve je davno jasno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP