Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR IMA NOVE IDEJE

Vulin: Socijalne ustanove da se same izdržavaju

Autor: Alo/Agencije | 18.01.2015 - 11:51:00h | Komentara: 0

Dugoročni cilj Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja Srbije jeste da sve socijalne institucije budu ekonomski samoodržive i da same privređuju, izjavio je resorni ministar Aleksandar Vulin i najavio uvođenje reda u podelu dečijeg dodatka.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: D. Antonić

- Cilj Ministarstva je da svaka institucija socijalne zaštite bude samoodrživa i da im kupimo traktor ako je do traktora - rekao je Vulin u Kragujevcu, gde je uručio ključeva za traktor sa priključnom mašinom Zavodu za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice" i otvorio pekaru.

Vulin je naveo da postoji zakonska klauzula koja omogućava da svaka takva socijalna ustanova besplatno dobije određen broj hektara zemlje od lokalnih samouprava i da privređuje i time izdržava svoje korisnike, prenijeli su beogradski mediji.

- Moguće je sopstvenim radom prihodovati i kada ne dobijate sredstva iz budžeta i moguće je unaprediti život korisnika - rekao je Vulin.

Vulin je danas najavio i izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim će se, kako je rekao prekinuti višedecenijska praksa zloupotrebljavanja prava na dečji dodatak.
- To ćemo uraditi, nadam se, u prvoj polovini ove godine - rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara u Kragujevcu šta će država preduzeti kako bi rešila taj problem.
On je naveo da će se ubuduće, nakon stupanja na snagu najavljenih izmena, proveravati imovinsko stanje porodica kako bi se utvrdilo da li im je zaista potrebna pomoć države za dete.
Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dodao je Vulin, omogućiće se da se finansira odgovorno roditeljstvo, kao i da roditelji imaju obavezu, ne sam da upišu dete u školu, već i da ono redovno pohadja nastavu.
Vulin je rekao da su zloupoptrebe bile višedecenijska praksa, jer je niko nije proveravao.
Ministar je naveo da takođe niko nije kontrolisao ni da li dete uredno ide u školu i da li je dečji dodatak neophodan porodicama koje su ga i dobijale.
Prema njegovim rečima, oni koji su tu mogućnost zloupotrebljavali, nisu uzimali od državi, već od deteta kojem je taj dodatak zaista bio potreban.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP