Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKUPŠTINA USVAJA ZAKON U ČETVRTAK

Vulin: Štrajk nema nikakve veze sa Zakonom o radu!

Autor: Beta -Tanjug | 16.07.2014 - 09:50:00h | Komentara: 1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da generalni štrajk koji su za sutra najavili sindikati u Srbiji, nema nikakve veze sa izmenama i dopunama Zakona o radu koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Vulin smiruje  situaciju

Aleksandar Vulin | Foto: Božidar Petrović

- Generalni štrajk nije posledica Zakona o radu, to zaista nema nikakve veze s generalnim štrajkom. Ko će u privatnoj firmi da sprovodi štrajk? Jedino možete da u javnom sektoru koji i inače ima velike probleme, sprovodite taj štrajk i sad ćete vi umesto da povratite poverenje u javni sektor, da ga

Gojković: Zakon bi mogao da bude usvojen u četvrtak

Prva među jednakima: Maja Gojković

Maja Gojković | Foto: Dejan Živančević

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da bi Zakon o radu mogao da bude usvojen u četvrtak i ocenila da je taj zakon neophodan za budućnost Srbije.

Gojković je, u intervjuu za TV Pink, rekla da je taj zakon fleksibilan, pre svega okrenut mladima, ali i srednjem dobu i treba da pomogne da sada i taj deo društva lakše dodje do posla.
Prema njenim rečima, taj zakon, koga su podržali i poslodavci i mnogobrojni sindikati, omogućava poslodavcima da otvaraju radna mesta i da više investiraju u Srbiji.
 - Zakon je apsolutno fleksibilan, manje je liberalan nego zakon Zorana Đindjića koji su kritičari današnjeg zakona zdušno branili 2001. godine - ocenila je Gojković i dodala da je zakon u velikoj meri fleksibilan i za pronalaženje poslova.
Zakon je okrenut ka mladima, ka budućnosti Srbije, da oni, koji su danas najugroženiji, mogu lakše da nađu posao, a po ovom zakonu i ljudi, koji su srednje generacije ili kojima nedostaje nekoliko godina do penzije i koji imaju izuzetno radno iskustvo i znanje, mogu ponovo da nadju posao, dodala je Gojković.

izvodite na ulice - kazao je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).
On je rekao da se time "ne samo prave rovovi", a, kada sindikat i poslodavci ne mogu da postignu dogovor, država to preuzima u svoje ruke.
- Vi ćete ne samo da pravite rovove, već ćete iz države da izvlačite ljude koji obavljaju funkcije za gradjane da izvlačite da štrajkuju? - pitao je ministar za rad.
Vulin je istakao da će se izmenjeni Zakon o radu svakako sprovesti, bez obzira na "sve koji hoće da Srbija stane, da se ne promeni ništa i da se sačuva zakon po kojem je otpušteno 384.000 ljudi".
Po njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o radu je proširena zastita posebnih kategorija zaposlenih, a predviđena je i zaštita dojilja.
- Ako uhvatite trudnicu kako krade, ako se tako nešto desi, u čemu je razlika između trudnice, porodilje ili bilo koga drugog? Mi smo proširili zaštitu i, ukoliko poslodavac ne može da nađe posao osobi sa invaliditetom, dužan je da im isplati otpremninu kao tehnološkom višku, što do sada nije morao - dodao je on.
Kako je objasnio, Zakon služi da se poslodavcu obezbedi dobro poslovanje, a ministar smatra i da će znatno biti podignut nivo ovlašćenja inspekcije rada.
- Očigledno se mora 'krenuti iz rova', a ono što sindikati rade je samo kopanje rova i čine medveđu uslugu radničkoj klasi praveći od nje smetnju za promene u Srbiji, što nije istina. Radnik hoće da se nešto promeni - naveo je Vulin.
On je podsetio da će se danas raspravljati o predloženim amandmanima i da će predlozi opozicije biti prihvaćeni ako su bolji od predloga Vlade.
Komentarišući izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su danas na dnevnom redu Skupštine, ministar je kazao da će i taj propis imati ekonomske efekte, poput beneficiranog radnog staža, "jer ne mogu da zaposleni u rudniku i direktor tog rudnika imati isti radni staž".
Poslednji komentari
  • Perica misli Vreme: 16.07.2014 10:35h

    Ovoliko gluposti na ovako malom prostoru nisam davno čuo.Čovek bez radnog staža, bez dana rada na bilo kom radnom mestu(osim mlaćenja političke slame) pokušao je da mi objasni da ja u stvari nisam ja, nego moja šauma, i da će sada poslodavac da me istera sa posla iako sam invalid, i da će mi dati otpremninu od nekoliko plata koju nisam primio godinu dana. Gospodine Vulin, da bi se čovek zaposlio mora da pređe lekarski pregled.Da bi postao ministar, evidentno mu lekarski nije potreban!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP