Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREGOVORI

Vulin: Tači je prvi povisio ton, pregovori se nastavljaju

Autor: Agencije | 02.04.2013 - 20:39:00h | Komentara: 3

Završena druga runda razgovora delegacije Beograda sa Ketrin Ešton. Očekuje se početak sastanka visoke predstavnice EU sa delegacijom Prištine. Ako se proceni da ima prostora za kompromis biće održan ponovo trojni sastanak, rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

"Upravo je (u 19:30 sati) završena druga runda bilateralnih razgovora (delegacije Vlade Srbije) sa Ketrin Ešton i sada očekujemo da posrednica prenese naše stavove Prištini i onda, ako se oceni da ima prostora za kopromis, dijalog će se nastaviti", kazao je novinarima Vulin koji je član delegacije u Briselu.

Vučić i Tači

Vučić i Tači

 
Vulin je podsetio da Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom paniranju, a ne prihvata da Kosovske bezbednosne snage budu prisutne bilo gde gde žive Srbi.

"Srbija ima jasne stavove i vrlo dobre argumente koji se moraju uvažavati. Još se ne može govoriti o pomaku ili da smo približeni nečemu što se zove rešenje", kazao je Vulin i dodao da je atmosfera "veoma teška i napeta", pogotovu što "nije prijatno razovarati s ljudima koji, u nedostatku argumenta, vole da dignu ton".

"Nije bilo incidenta, ali bilo je povišenih tonova. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ume da se izbori za ono u šta veruje, tako da verujem da mu je glas umeo biti i te kako povišen", rekao je Vulin.
Takve situacije su, kako je objasnio, moguće kada za sagovornika imate nekog ko ne razume ili neće da razume argumente koji se stavljaju pred njega i još hoće da vas ubedi da je to dobro po vas.
Vulin je naglasio da vicepremijer Vučić nije prvi koji je povisio ton, ali je sigurno da "nije ostao dužan i nije dozvolio da na njega neko pokušava da povisi glas".

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

 Aleksandar Vulin | Foto: FoNet

 "Nije dobar način da povisujete ton na predstavnike naše delegacije, nije pametno", rekao je Vulin.

On je objasnio da je posle razgovora povišenim tonom sastanak prekinut, i da je posle pauze srpska delegacija nastavila bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.
"Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis", rekao je Vulin.

"Nije gotovo dok nije gotovo, ovo za nas nije pitanje datuma (početka pregovora o prijemu Srbije u EU), već da li možemo da rešimo problem života Srba i funkcionisanje u skladu s onim što Vlada (Srbije) traži", rekao je Vulin i dodao da se za Srbiju dijalog ne završava večeras jer "treba rešiti vekovne probleme".

"Atmosfera nije prijatna, dijalog nije zanimljiv, nije nešto što želite da vam se ponovi, ...naša lična osećanja (članova delegacije), nije važno da li ćemo mi biti poniženi da li će nama biti prijatno ili ne, to nije važno; važan je konačan rezultat, dostojanstvo države Srbije i Srba koji žive na Kosovu", kazao je Vulin.

 
Poslednji komentari
  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 02.04.2013 21:20h

    Nije lako pregovari sa arnautom koji ima iza sebe jednu SAD. Medjutim neznam koliko je uputno bilo šta predpostsvljati što se ishoda pregovora tiče. Problem je u 101 godini tako da nije ni malo jednostavno doći do nečega što je deo populacije državnika svojom politikom u nekim periodima uzrokovao Kralj se je svojevremeno spotakao na ovom pitanju dok je Tito režirao tako da Srbvija svakako gubi.

  • Bojana13 Vreme: 02.04.2013 21:33h

    Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom paniranju, a ne prihvata da Kosovske bezbednosne snage budu prisutne bilo gde gde žive Srbi. Vucicu cvrsta ruka.

  • Жељко Vreme: 02.04.2013 22:51h

    Тешко је вековно непријатељство два народа решити за пар месеци. Немачко залагање за дорбросуседске односе и стулицу у УН Србија сигурно неће прихватити. Али, треба разговарати. Ружно би било бацити Србију наколена на рачун приштине, али не треба ни понизити Приштину. Договор јр могућ, убеђен сам!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP