Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON O ZAVRŠETKU PRIVATIZACIJE

Vulin: Za otpremnine ove godine - 16 milijardi dinara

Autor: Tanjug | 22.04.2015 - 11:04:00h | Komentara: 0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas je budžetom za ovu godinu predviđeno 16 milijardi dinara za otpremnine.

"Donet je zakon o završetku privatizacije po kome će određeni broj radnika morati da bude višak. Niko neće ostati na ulici, to je politika Vlade Srbije. Za svakog od njih je predviđen odgovarajući socijalni program i određena otpremnina i za to je izdvojeno budžetom 16 milijardi dinara", rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 Poslanici republičkog parlamenta danas vode objedinjen načelni pretres o predloženim izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i o predloženom Zakonu o upotrebi znakovnog jezika.

Predstavljajući poslanicima predložene izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Vulin je kazao da je u praksi primećena zloupotreba, kada su ljudi koji su dobijali otpremnine odlazili u Nacionalnu službu za zapošljavanje i prijavljivali se za naknadu za slučaj nezaposlenosti.
Novim rešenjima se propisuje da se ta naknada isplaćuje isključivo u slučaju kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci.
"Dobili ste otpremninu i još ste 12 meseci na kasi države. Donošenjem predloženih izmena rešavamo taj problem", kazao je Vulin, navodeći da će predložene zakonske izmene omogućiti nezaposlenim osobama da aktivnije traže posao, kroz učešće u obukama.
Takođe, predloženim izmenama se omogućava reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa preporukama Svetske banke, ali i potrebama tržišta rada i te službe.
Prema Vulinovim rečima, biće određena obaveza svakom zaposlenom u toj službi da se konstantno obučava i usavršava, a broj članova Upravnog odbora smanjuje se sa devet na sedam.
Govoreći o novom zakonu o upotrebi službenog jezika, Vulin je rekao da do sada država nije imala vremena, interesovanja i potrebe da uredi tu materiju. 
Uz napomenu da u Srbiji živi 20.000 gluvih i 30.000 nagluvih, ministar je poručio da je donošenje zakona način da osobe sa invaliditetom uključe u društvo. 
"Ne možemo se izboriti sa svakim hendikepom, ali sa nepravdom i diskriminacijom možemo i ovo je način", poručio je Vulin i dodao da se predložena rešenja već primenjuju u 81 lokalnoj samoupravi.
Inače, građani današnju sednicu mogu da prate putem direktnog prenosa na RTS i na znakovnom jeziku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP