Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EULEKS ODLUČIO

Za 11 članova Dreničke grupe 59 godina zatvora!

Autor: Tanjug | 27.05.2015 - 13:52:00h | Komentara: 0

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici izreklo je danas višegodišnje kazne članovima takozvane "Dreničke grupe" za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998. godine.

Euleks

Euleks

Jedanaestorica članova "Dreničke grupe" osuđeni su ukupno na 59 godina zatvorske kazne, a predsednik sudskog Veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Darijus Skejalicki rekao je da je Sulejman Selimi osuđen jedinstvenom kaznom zatvora od osam godina. Na jedninstvenu zatvorsku kaznu od po sedam godina osuđeni su Jahir i Zećir Demaku i Hisni Tači. Na po tri godine zatvora osuđeni su: Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj, Seljman Demaj, Fadilj Demaku i Nedžat Demaku. Najtežu kaznu sudsko veće je izreklo Sami Ljuštakuu koji je zbog ratnih zločina na Kosovu osuđen na 12 godina zatvora.

Sami Ljuštaku

Sami Ljuštaku

Skejalicki je rekao da je Ljuštaku osuđen na ukupno 12 godina zatvora, jer je postupajući na brutalan način namerno oduzeo život nedidentifikovanom Albancu starom oko 40 godina. On je objasnio da je Ljuštaku ispalio tri metka iz pištolja u glavu vezanoj žrtvi koju su čuvali neidentofikovani vojnici Oslobodilačke vojske Kosova u selu Galici septembra 1998. godine.

Sulejman Seljimi je osuđen između ostalog jer je tokom sukoba na Kosovu u nekoliko navrata 1998. godine kao član OVK činio nasilje i nečovečno postupao protiv albanskih civila u pritvornim objektima OVK u Likovcu, u opštini Srbica.
Sudija Euleksa je objasnio da je preteći smrću Seljimi udarao te osobe i govorio im da su srpski špijuni. Ljuštaku je bivši gradonačelnik Srbice i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, a 1998. je bio komandant OVK za Drenicu.
Seljimi je bivši kosovski ambasador u Albaniji i bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je tokom sukoba na Kosovu bio komandant glavnog štaba OVK, poznat pod nadimkom "Sultan". Pripadnici Dreničke grupe oslobođeni su optužbi za ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića, zbog nedostatka dokaza.

Članovi Dreničke grupe bili su optuženi za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva izvršena u logoru takozvane OVK u Likovcu, u oblasti Srbice, tokom 1998. godine. Za današnje suđenje vladalo je veliko interesovanje medija ali i rodbine optuženih pa je dosta građana ali i novinara ostalo ispred sudnice. Svim osuđenima je određeno zatvaranje a u kaznu će im biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP