Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA U GAK VIŠEGRADSKA

Za BESPLATAN epidural tražili 150 evra!

Autor: Blic | 07.04.2014 - 13:08:00h | Komentara: 4

"Dan posle porođaja u sobu je ušla žena koja mi je dala epiduralnu anesteziju i tražila mi novac, priča Milica S. (33).

epidural

Ilustracija | Foto: Profimedia

Ova Beograđanka porodila se u GAK Višegradska, gde je anestezija inače besplatna.

- Porođaj je odlično prošao, a sutradan me žena koja mi je dala anesteziju pitala da li je sve u redu. Kada sam pitala da li joj nešto treba, ona je kao iz topa odgovorila - 150 evra. Muž je doneo novac koji sam joj dala na ruke. Sada se osećam užasno, kriva sam koliko i ona, trebalo je da je prijavim - kaže Milica.

Direktor GAK Višegradska dr Aleksandar Stefanović ni posle više poziva nije nam odgovorio na pitanja.

- Svaka žena mora da zna da ako joj u porodilištu lekar traži novac, odmah mora da ga prijavi policiji jer je to jedino efikasno. Naš sistem kontrole je „reč lekara protiv reči pacijenta“, pa je MUP prava adresa - napominje Jelica Radulović, inspektorka u Ministarstvu zdravlja.

Inspekcija: Prijavite policiji!

- Svaka žena mora da zna da ako joj u porodilištu lekar traži novac, odmah mora da ga prijavi policiji jer je to jedino efikasno. Naš sistem kontrole je „reč lekara protiv reči pacijenta“, pa je MUP prava adresa - napominje Jelica Radulović, inspektorka u Ministarstvu zdravlja.

Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj” kaže da je “plaćanje anesteziologa svakodnevna pojava u porodilištima”.
- Znaju se “tarife“ lekara i anesteziologa, iako oni primaju platu, a žene misle da treba da ih dodatno nagrade. E, pa ne treba! Strašno je što od žena u posebnom emotivnom stanju traže novac dok su one još u bolnici pod nadzorom istih lekara - ističe ona.
Rezultati istraživanja tog udruženja o korupciji u porodilištima 2013. pokazala su da žene iz straha ne prijavljuju lekare.
- Javilo nam se više od 100 Beograđanki sa neprijatnim iskustvima - kaže Soćanin.
Epiduralna anestezija je na teretu RFZO-a samo ako je preporuči lekar.
Sa druge strane, GAK “Narodni front” jedino je gradsko porodilište gde se epidural plaća 12.000 dinara. U GAK-u kažu da su time napravili “antikoruptivni potez”.
Direktorka dr Snežana Rakić ističe da bi, ako bi im Ministarstvo ukinulo plaćanje anestezije, anesteziolozi odmah prestali da rade jer GAK nema odakle da ih plaća.
Poslednji komentari
  • Biljana Vreme: 07.04.2014 13:46h

    Hahaha i dala joj `ladno 150€ E slatko se nasmejah...da joj je trazila 300 i to bi dala,da joj je rekla da skoci u bunar...i to POSLE izvrsene usluge.

  • olga Vreme: 07.04.2014 13:56h

    Pa šta vi hoćete?Evropsko zdravstvo za 26o$;Porađajte se sami kao vaše babe i prababe jer se niste nigde pomakli sto godina.

  • gago Vreme: 07.04.2014 21:38h

    Bas u GAK Narodni front pojedino osoblje se ponasa vrlo bahato i nekulturno pogotovo prema trudnicama iz unutrasnjosti.Cak i portiri na portirnici se korektnije i kulturnije ponasaju prema pacijentima i posetiocima nego pojedini lekari i sestre.Trudnice iz unutrasnjosti upucuju u ovu bolnicu ne zbog nestrucnosti lekara iz unutrasnjosti vec su prestonicke bolnice bolje opremjlene odnosno imaju vise para na raspolaganju pa opet eto naplacuju tu anesteziju pa cak i neke stvari pacijenti moraju da nabave kao naprimer posudice za davanje urina na pregled.

  • amer Vreme: 08.04.2014 05:36h

    ako niste znali: u drzavnim bolnicama u srbiji sve se placa ali licno doktoru i sestrama oni tamo rade kao da je to njihova privatna svojina,a na posao idu jedino da bi naplatili nekom za uslugu,njima ni na kraj pameti nije da idu na posao iz humanih razloga ili da spasu neciji zivot, to njih apsoliutno ne zanima, njih zanima koliko ce naplatiti pacijentima danas, zdravstvo u srbiji je ugrozeno zbog takvih zdravstvenih radnika, da se to dogadja u normalnoj drzavi svi bi bili otpusteni i optuzeni za kriminal i nikad vise ne bi imali pravo da rade taj posao, ne daj boze nikom da stigne u drzavnoj bolnici u srbiji!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP