Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLEDE UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Za đake 2.000 mesta manje!

Autor: Alo.rs | 17.05.2015 - 01:02:00h | Komentara: 0

Mali maturanti će ove godine morati da biraju školu u koju žele da se upišu, jer je dece za oko 1.000 više, a slobododnih mesta za 2.000 manje nego prošle godine. Klupa će biti više nego dovoljno, jer osmi razred završava 69.000 đaka, a u gimnazijama i srednjim stručnim školama ima 75.000 slobodnih mesta.

Osnovci na prošlogodišnjem završnom ispitu

Sledi borba za upis | Foto: Oliver Bunić

Prošle godine bilo je 68.000 osmaka, a 77.000 mesta u prvom razredu, pišu Novosti.

Oštrija upisna politika već je bila najavljena iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pa se očekivalo da će đaci iamti i još manje šanse da biraju. Broj odeljenja blago je povećan samo u gimnazijama, pa će u njima biti 23,5 odsto ukupnog broja slobodnih mesta. Više od polovine činiće četvorogodišnji profili stručnih škola, a oko 15 procenata trogodišnje školovanje.

Ove godine neće biti uveden nijedan novi obrazovni profil, ali će neki ogledi postati deo redovnog sistema. Na oglede u četvorogodišnjim školama odlazi oko tri odsto slobodnih mesta, a u trogodišnjim još oko 0,7 odsto.

U srednjims tručnim školama blago je smanjen broj na trogodišnjim profilima, pošto su ta mesta prethodnih godina ostajala poluprazna, pa čak i bez ijednog učenika.

Smanjenje mesta najviše će osetiti maturanti koji ćele da upišu ekonomiju, opravo ili neku drugu školu sa administrativnim smerom. Mnoge škole ostale su bez po jednog odeljenja.

Ove godine je trebalo da bude uveden i prag znanja koji đaci moraju da pređu na maloj maturi ako žele da upišu četvorogodišnje profile ili gimnazije. Ipak, voa novina je odložćena zbog štrajka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP