Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Za deset meseci na putovanja spiskali 12,5 miliona

Autor: Ivan Ninić | 07.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Za deset meseci novi menadžment Elektroprivrede Srbije (EPS), sa v. d. direktora Aleksandrom Obradovićem (SNS) na čelu, potrošio je čak 12,5 miliona dinara na službena putovanja u inostranstvu, od čega je lično Obradović za 13 putovanja iz džepa potrošača električne energije izbio više od 2,3 miliona dinara na ime smeštaja i dnevnica, otkriva „Alo!“.

Rukovodioci EPS-a na  jučerašnjoj konferenciji

Rukovodioci EPS-a na jučerašnjoj konferenciji | Foto: FoNet

Zvanični podaci koje smo dobili iz EPS-a pokazuju da je to preduzeće od septembra prošle godine do juna ove godine isplatilo 118 deviznih dnevnica za najviše rukovodioce, među kojima su v. d. direktora, njegov zamenik, pomoćnici, kao i direktori sektora. Ukupni troškovi inostranih putovanja koštali su EPS oko 12,5 miliona dinara, od čega je 10.086.141 dinar otišao za troškove puta i smeštaja, a 22.566 evra za dnevnice koje su inkasirali rukovodioci preduzeća.


Menadžemt EPS-a je o trošku redovnih platiša više puta u toku meseca putovao u Italiju, Češku, Nemačku, Kinu, Japan, Austriju, Švajcarsku, Francusku, Belgiju, Dansku... Svrha putovanja bila je različita - od učešća na međunarodnim konferencijama, preko učešća na sajmovima, sastanaka u okviru državnih delegacija, konsultacija o međudržavnim sporazumima, do poseta poslovnim partnerima i sličnog. Osim funkcije „svetskih putnika“ (kao što je odrednica „direktor sektora“), nadležni iz EPS-a nisu želeli da nam dostave njihova imena.

Kao svrhu Obradovićevih  putovanja, u EPS-u naveli - „razgovori  s poslovnim partnerima“?!

Kao svrhu Obradovićevih putovanja, u EPS-u naveli - „razgovori s poslovnim partnerima“?! | Foto: FoNet

- Time bi se povredilo pravo na privatnost ovih lica, s obzirom na to da su to podaci o ličnosti koji su zaštićeni prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, osim lica koja su na osnovu zakona izuzeta od zaštite podataka o ličnosti - piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio od direktora Sektora za pravne poslove EPS-a Dragana Veljića.


Jedino smo za v. d. direktora EPS-a Aleksandara Obradovića dobili tačne podatke iz kojih se vidi da je za deset meseci svoga mandata putovao čak 13 puta. Obradović je na ime dnevnica inkasirao 2.476 evra, dok su troškovi njegovih putešestvija i hotelskog smeštaja EPS koštali 2.069.667 dinara. Putovao je tri puta u Češku, po dva puta u Austriju i Italiju, jedanput u Republiku Srpsku, Mađarsku, Švajcarsku, Rumuniju, Kinu i Japan. Iako smo tražili da nam se pojasni svrha putovanja, za svih 13 putovanja v. d. direktora u odgovoru EPS-a se navodi: „razgovori sa poslovnim partnerima“!?

Mere protiv odgovornih u „EPS snabdevanju“

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović najavio je juče da će sledeće sedmice biti preduzete mere protiv odgovornih za probleme nastale u početku rada preduzeća „EPS snabdevanje“. On je novinarima na konferenciji za medije povodom godinu dana od stupanja na dužnost kazao da se ti problemi odnose i na gužve na šalterima elektrodistribucija i probleme sa dostavljanjem i plaćanjem računa i naglasio da će predložiti i smenjivanje odgovornih i uvođenje kriznih mera. Takođe je rekao da se cena električne energije neće menjati sigurno do kraja ove godine.

Dobrašinović: Direktor EPS-a sve da objasni!


Dragan Dobrašinović iz NVO „Koalicija za nadzor javnih finansija“ smatra da je skrivanje podataka o putovanjima rukovodioca javnog preduzeća „tragikomično sa aspekta pozivanja na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti“.
- Gospodinu Obradoviću bi mnogo pametnije bilo da javnost upozna sa činjenicama, a to su razlozi za službena putovanja, spisak učesnika i teme o kojima je razgovarano. Dužan je da objasni kako su ta sva putovanja uticala na efikasniji rad i podizanje kvaliteta usluga EPS-a. Kao direktor državnog preduzeća, ne može da beži od javnosti, istine i odgovornosti - kaže Dobrašinović za „Alo!“. On ističe da nije jasno „koji to rezultati u poslednjih godinu dana su preporučili Obradovića da vodi EPS i koji će kriterijumi biti merilo za izbor novog direktora“.

Obradović: Smanjili smo gubitke


Elektroprivreda Srbije (EPS) za godinu dana je smanjila planirani gubitak od 22 milijarde dinara u 2013. na svega 800 miliona, a minus od 50 milijardi dinara manji je za 42,8 milijarde, izjavio je juče vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović. On je na predstavljanju rezultata rada od kada je imenovan na čelo EPS-a istakao da su obaveze prema dobavljačima na kraju 2012. godine bile skoro 25 milijardi dinara, a da su do kraja juna smanjene za 8,5 milijardi. Takvi rezultati su, istakao je Obradović, postignuti zahvaljujući merama i planu štednje koji je napravljen u svim organizacionim celinama EPS-a i boljoj organizaciji posla, kao i povećanoj proizvodnji struje.

Tabela

Poslednji komentari
  • gargantua Vreme: 07.09.2013 12:42h

    A sad,kad su formirali EPS Snabdevanje,čitaj oduzeli pare Elektrovojvodini i zaposlili mnogo svojih vojnika...Tek sada će da seire !Neka ,neka,tako smo glasali,čestitka belim listićima !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP