Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAVAŠLUK U EPS-U OKO IZBORA OSIGURANJA

Za dva meseca bacili devet miliona!

Autor: Ružica Kantar | 03.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zbog neosnovanog poništavanja sopstvenog tendera za četvorogodišnje osiguranje imovine, vrednog 9,1 milijardu dinara, “Elektroprivreda Srbije” nepotrebno je spiskala više od devet miliona dinara!

Do okončanja postupka, imovina osigurana mimo tendera za oko 500 miliona dinara po kvartalu

Do okončanja postupka, imovina osigurana mimo tendera za oko 500 miliona dinara po kvartalu | Foto: K. Kamenov

Tu sumu je, kako “Alo!” saznaje, EPS morao da isplati konzorcijumu ponuđača predvođenim kompanijom “Dunav osiguranje”, na ime nadoknade troškova žalbenog postupka pred Komisijom za zaštitu prava, i to samo dva mesaca od raspisivanja tendera.


EPS: Sve smo uradili profesionalno


U EPS-u kažu da su isplatili ponuđaču troškove, ali tvrde da je tenderska komisija u postupku javne nabavke postupila “maksimalno profesionalno”, te da nije bilo razloga da iko od članova komisije ispašta zbog nepotrebnog troška od 9,1 milion dinara. U toj kompaniji i dalje insistiraju da za Dragana Miloševića nije dostavljeno punomoćje, kao i da odluku Komisije za zaštitu ponuđača smatraju neosnovanom, zbog čega je pokrenut Upravni spor.

Pošto tender još nije okončan, EPS je imovinu osigurao putem listava pokrića kod konzorcijuma “Viner štediše” i “Unika osiguranje”, po ceni od 479.864.844 dinara samo za drugi kvartal ove godine.

Naime, EPS je 29. novembra 2013. pokrenuo postupak javne nabavke osiguranja imovine i zaposlenih za period od četiri godine, a kao jedini ponuđač javila se grupa osiguravača “Dunav osiguranje”, “DDOR Novi Sad” i “Delta Đenerali”. Već 9. januara EPS je obustavio postupak sa obrazloženjem da je jedina dostavljena ponuda neprihvatljiva, jer ju je u ime “Dunav osiguranja” potpisalo po njima neovlašćeno lice. EPS-u je, zapravo zasmetalo to što je umesto generalnog direktora “Dunav osiguranja” Marka Ćulibrka, ponudu i prateću dokumentaciju potpisao Dragan Milošević, direktor Sektora za prodaju strateškim klijentima.

Nabavka obustavljena zbog potpisa „neovlašćenog lica“: Aleksandar Obradović, direktor EPS-a.

Nabavka obustavljena zbog potpisa „neovlašćenog lica“: Aleksandar Obradović, direktor EPS-a. | Foto: Dušan Milenković


Grupa ponuđača odmah se žalila Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, tvrdeći da Milošević ima sva zakonska ovlašćenja da potpisuje ponude, kao i da je uz ponudu EPS-u dostavljeno i punomoćje kojim Ćulibrk ovlašćuje Miloševića “da u ime i za račun kompanije potpiše tendersku dokumentaciju”.
Komisija je uvažila žalbu osiguravajućih kompanija i već 29. januara donela rešenje kojim poništava odluku EPS-a o obustavi javne nabavke, smatrajući je neosnovanom i nepravilnom. Komisija je konstatovala da ni Zakon o javnim nabavkama, ni konkursna dokumentacija ne predviđaju obavezu da ponudu potpiše isključivo zakonski zastupnik firme, te naložila EPS-u da ponuđačima nadoknadi troškove žalbe i da ponovo ispita njihovu ponudu.

Tender opet obustavljen


Kako “Alo!” saznaje, nakon preporuke Komisije da ispravi nepravilnosti, EPS je opet pregledao dokumentaciju, ali i ponovo poništio tender, pa se jedini ponuđač opet žalilo.
- Republička komisija još uvek nije odlučila po podnetom zahtevu, tako da su obustavljene sve dalje aktivnosti naručioca - poručili su za “Alo!” u EPS-u, navodeći da su do okončanja tendera imovinu osigurali listovima pokrića kod osiguravača čija je ponuda bila 6,5 odsto jeftinija od one na tenderu.

Ministarstvo: MUP i BIA treba da istraže tender!


Radna grupa Ministrastva energetike za sigurnost snabdevanja energijom izrazila je nedavno zabrinutost što menadžment EPS-a, ni posle višemesečne procedure još nije uspešno okončao tender za osiguranje imovineе, dodajući da “sve do sada dostupne informacije govore da je taj postupak vođen nezakonito”.
“Članovi Radne grupe su zbog svega navedenog zaključili da, osim Antikorupcijskog tima Ministartstva energetike i internog revizora, koga je tražio Nadzorni odbor EPS-a, koji se već bave ovim slučajem, sve činjenice važne za postupanje ili nepostupanje oko osiguranja imovine EPS-a treba da budu dostavljeneе i MUP-u i BIA”, navedeno je u saopštenju Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP