Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROSTA RAČUNICA

Za jedno poslaničko mesto potrebno 13.000 glasova

Autor: Novosti | 10.02.2014 - 09:26:00h | Komentara: 0

Već se zna približna izborna računica ako odziv bude približno kao na glasanju 2012. Ova kalkulacija zavisi i od toga koliko će lista preći cenzus, pišu Novosti.

Glasanje Izbori

Ukoliko odziv na predstojećim parlamentarnim izborima bude sličan kao i prilikom nadmetanja 2012. političkim strankama i koalicijama za jedno poslaničko mesto biće potrebno oko 13.000 glasova. Ovu računicu može da pokvari samo veliki broj „bačenih” glasova, tačnije ako više izbornih lista ne pređe cenzus. U tom slučaju, jedan mandat može doneti i manja podrška birača.
Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže za Novosti da se vrednost jednog poslaničkog mesta ne može znati dok ne bude poznat odziv građana na izborima.
- Ukoliko na birališta izađe oko četiri miliona građana, može se očekivati da će mandat vredeti između 12.000 i 14.000 glasova. Zavisiće i od toga koliko izbornih lista ne osvoji najmanje pet odsto glasova, tačnije ostaje ispod praga koji je neophodan za ulazak u parlament. Digitron u ruke polako uzimaju i manjinske stranke u Srbiji, koje će učestvovati u izbornoj trci. Za njih važi prirodni cenzus, tačnije kada bude poznata vrednost poslaničkog mandata, oni će na toliko glasova dobijati po jedno mesto - kaže on.
- Na izborima 2012. godine za poslanika je bilo potrebno oko 13.000 glasova, međutim sada očekujemo manju izlaznost i mislimo da će biti dovoljno između 11.000 i 12.000 glasova - smatra Emir Elfić, koji predvodi listu pet bošnjačkih i mađarskih stranaka. Iako za manjinske stranke na važi isti cenzus kao i za ostale partije i koalicije, prilikom predaje izbornih lista, oni takođe moraju da prikupe 10.000 potpisa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP