Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRAD DA ODREŠI KESU

Za "Komunalce" 3.250.000 evra!

Autor: Večernje novosti | 13.01.2015 - 10:58:00h | Komentara: 1

Na ulicama Beograda ove godine, patroliraće dodatnih 800 komunalnih policajaca, zbog čega je u budžetu grada za 2015. izdvojeno oko 149 miliona dinara za obuku novih kadrova.

 

Komunalna policija

Komunalna policija | Foto: Dimitrije Goll

- Obuka novih policajaca trajaće tri meseca - kažu za "Večernje novosti" u Komunalnoj policiji Beograda. Za školovanje jednog kandidata predviđeno je da se izdvoji 156.000 dinara plus PDV.

Priprema, upoznavanje sa pravilnicima i zakonima, obavljaće se najverovatnije na tri lokacije, zavisno od kapaciteta MUP. U opciji su Centar za osnovnu policijsku obuku Sremska Kamenica, Nastavni centar MUP u Kuli ili Kriminalističko-policijska akademija u Zemunu.

Po jedan na 1.000 građana

Beogradskim ulicama trenutno patrolira oko 320 komunalnih policajaca. Po važećem Zakonu o komunalnoj policiji, na 5.000 građana dolazi po jedan policajac. Ukoliko bi uskladila evropske standarde, jedan "plavac" bi dolazio na 1.000 građana. Po tom principu, Beograd bi trebalo da ima 1.600 uniformisanih službenika.

Zbog potrebe posla, Grad je u budžetu za narednu godinu predvideo i nabavku neophodne opreme za "plavce".

Za 80 miliona dinara biće nabavljena nova vozila, oko devet miliona koštaće radio stanice, a predviđena je i kupovina digitalnih fotoaparata u vrednosti od  milion dinara. Nove uniforme za policiju, ali i radna odeća i obuća za zaposlene u Odeljenu za ugostiteljske usluge odneće još 160 miliona dinara.

Ipak, pre angažovanja novih kadrova neophodno je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao ovlašćeni pedlagač, predloži izmene Zakona o komunalnoj policiji.

Dobijaju veća ovlašćenja

U Domu Narodne skupštine uskoro bi trebalo da budu proširena ovlašćenja "komunalaca". Kada republički poslanici aminuju izmenu ovog Zakona, lopta se prebacuje u lokalni parlament. Koliko će se zaposliti novih komunalnih policajaca, odrediće lokalna samouprava. U slučaju Beograda, o tome će raspravljati i odlučiti odbornici Skupštine grada.

Poslednji komentari
  • peca Vreme: 13.01.2015 11:28h

    Sramota, njih ste opremili, a kad je poplava zovete vojsku da sa otrcanim čizmama spasava narod.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP