Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA RASIPA NOVAC NA SVE STRANE, ALI UPORNO OKREĆE GLAVU OD BOLESNE DECE

Za Miladina je bilo para, za Tijanu nije!

Autor: R. Kantar - S. Đorđević | 20.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Stav nadležnih da država nema para za lečenje teško obolele dece razbesnela je udruženja roditelja i ostale građane, koji Srbiji ne mogu da oproste što su basnoslovne sume bačene na slobodu Miladina Kovačevića, koncerte Ane Bekute ili proslavu 1.700 godina Milanskog edikta.

Tijana će biti sahranjena u nedelju na groblju Lešće

Tijana će biti sahranjena u nedelju na groblju Lešće

Samo za ove troškove, iz državne kase je bez dvoumljenja izdvojeno skoro pet miliona evra, dok je za Tijanino srce i za lečenje druge dece kojoj život visi o koncu država bez blama poručila da nema para!


- Nama u RFZO je veoma žao zbog smrti male Tijane, ali RFZO nema finansijska sredstva (koja su izuzetno velika) da upućuje decu na transplantaciju srca u inostranstvo - poručili su za „Alo!“ iz te institucije.

Obećanje, ludom radovanje

Obećanje, ludom radovanje | Foto: Oliver Bunić

Deca umiru čekajući Slavicu


Roditeljski portal „Bebac“ optužio je nadležne da su „odsustvom pravovremene reakcije i upućivanja na transplantaciju“ doveli do smrti Tijane Ognjanović.
- Takođe, podsećamo na to da je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, uoči obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti, 26. februara, obećala roditeljima i deci koja se bore protiv teške Batenove bolesti da će najkasnije za 20 dana besplatno moći da dobijaju tečnu hranu neophodnu za lečenje dece, a to se do danas nije dogodilo. Od početka godine, troje dece je umrlo od ove bolesti - poručili su sa portala „Bebac“.

Na pitanje imaju li nameru da pomognu drugoj umirućoj deci poput Anite Balaž (11), kojoj je u ovom trentku najhitnije potrebna transplatacija srca i pluća, odgovorili su da im privreda za neuplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje duguje 88,6 milijardi, dok im je rebalansom budžet umanjen za pet milijardi dinara.
Osim ponavljanja da rade na izmeni pravilnika o lečenju dece u inostranstvu, iz Ministarstva zdravlja nismo dobili konkretniji odgovor kada će ta procedura biti završena i kako da bolesna deca do tada prežive. Ovakvim objašnjenjem nije zadovoljna Bojana Mirosavljević iz Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece „Život“, koja ne može da poveruje da država Srbija nema novca da spase živote dece! Prema njenom mišljenju, za decu bi se i te kako našlo para kada bi se iz budžeta izdvajalo manje para za opremanje kabineta i kupovinu modernih službenih automobila.

- Moje dete boluje od Batenove bolesti. Iako redovno plaćam zdrastveno osguranje, nije imalo prava ni na dijagnozu, ni za lekove za epilepsiju, pa čak ni na invalidska kolica. Ne znam kuda idu pare koje građani Srbije redovno uplaćuju, ali znam da naša deca svakodnevno umiru zbog nemogućnosti da se leče, operišu i dobiju odgovarajuću terapiju, dok se deca nekih ministara i direktora javnih preduzeća, koji navodno primaju oko 100.000 dinara mesečno, školuju u inostranstvu.
Pitam se da li bi u RFZO tvrdili da nemaju pare u kasi da deca njihovih čelnika polako umiru! - kaže Mirosavljevićeva, koja podseća da je u prošlu nedelju, nekoliko sati pre male Tijane, umro i jedanaestogodišnji Luka Đurić, koji se borio protiv retke i teške Batenove bolesti, ali i sistema koji ga je ignorisao.

Miladin Kovačević

Miladin Kovačević | Foto: AP - Darko Vojinović

Na šta se sve baca novac građana

- Slobodu Miladina Kovačevića, koji je brutalno prebio mladića u Americi, država Srbija platila je skoro milion dolara
- Dve lokalne uprave su za koncert Ane Bekute, devojke ministra
Milutina Mrkonjića, izdvojile ukupno četiri miliona dinara
- Država planira trošak do milijardu evra za kupovinu šest
borbenih aviona MIG i radarske sisteme
- Na spasavanje svojih posrnulih banaka država potrošila 600 miliona evra
- Zamena starih zdravstvenih knjižica elektronskim će koštati oko 20 miliona evra

- Na proslavu obeležavanja donošenja Milanskog edikta vlast spiskala
3,7 miliona evra

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP