Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TELO ŽENE 15 DANA TRUNE U KAPELI

Za mrtvu Bugarku nema
ko da plati 700.000 dinara!

Autor: Branko Janačković | 08.03.2013 - 17:49:00h | Komentara: 0

Iako je od posledica saobraćajnog udesa preminula u Kliničkom centru u Nišu još pre dve nedelje, telo bugarske državljanke Angelinke Dončev (72) još uvek se nalazi u bolničkoj kapeli zbog ogromnog neplaćenog računa za troškove lečenja, obdukcije i čuvanja leša koji premašuje 700.000 dinara. Starica nije imala potomstvo ni porodicu, a u bugarskom konzulatu u Nišu kažu da još nemaju potvrdu da je srpski fond zdravstene zaštite kontaktirao s bugarskim u vezi s namirenjem troškova, pa Dončeva ne može da bude vraćena u njenu matičnu državu i sahranjena.

Kapela u Nišu

Kapela u Nišu | Foto: B. Janačković

Dok traju razgovori, u kapeli KC Niš skreću pažnju da je poslednji trenutak da neko preuzme telo jer nemaju uslove da ga čuvaju, pa postoji opasnost da počne proces njegovog raspadanja. Osim toga, dan čuvanja tela u kapeli naplaćuje se 1.000 dinara, pa svako prolongiranje uzrokuje povećanje računa, koji je već sada previsok i za srpske i za bugarske prilike.

Fond nije problem

Faktura o troškovima lečenja iz KC Niš nije dostavljena filijali Niš, s obzirom na to da se fakture dostavljaju na mesečnom nivou. U skladu s tim, filijala Niš će se po dobijanju fakture odmah izjasniti da prihvata troškove lečenja i proslediti je Direkciji RFZO za plaćanje, u skladu sa zaključenim spozumom sa Bugarskom. Dakle, problem ne postoji u Fondu niti je ikada postojao kada je reč o preuzemanju troškova lečenja stranih državljanja po zaključenih sporazumima, kažu u Fondu.


Nesrećna starica nastradala je 21. januara tokom boravka u Nišu, kod Železničke stanice, kada je na nju automobilom naleteo taksista, nanevši joj teške telesne povrede, zbog kojih je hitno hospitalizovana u Neurohirurškoj klinici KC Niš. Lekari KC Niš mesec dana su se borili da joj spasu život, ali je uprkos tome podlegla povredama. Ona je primljena u komi i odmah je priključena na aparat za disanje. Imala je povrede glave, grudnog koša i nogu. Tokom boravka u klinici primenjene su sve procedure reanimacije i lečenja predviđene za takve slučajeve, ali je došlo do komplikacija na plućima zbog kontuzije.

Stradala baka nije imala porodicu koja bi preuzela telo

Stradala baka nije imala porodicu koja bi preuzela telo | Foto: Shutterstock

- Naša je obaveza da zbrinemo sve hitne slučajeve, ali država treba da ima mehanizam u ovakvim situacijama za naplatu troškova - kažu u Neurohirurškoj klinici u Nišu. Pokušano je da se u toku lečenja izdestvuje da starica bude prebačena u bolnicu u Sofiji kako bi se izbegli dalji troškovi, uz prethodno plaćanje računa KC Niš, ali je pitanje plaćanja bolničkog računa ostalo nerešeno, pa do toga nije došlo.

Konzulat čeka odgovor

U Generalnom konzulatu Bugarske u Nišu kažu da prate slučaj još od momenta povređivanja Dončeve i da su u stalnom kontaktu sa Kliničkim centrom, ali da nemaju potvrdu da je srpski fond zdravstvene zaštite kontaktirao s bugarskim fondom u vezi s podmirivanjem troškova lečenja.
- Oko 15 dana nakon povređivanja, zdravstveno stanje Dončeve se malo popravilo, tako da je po oceni lekara Neurohirurške klinike mogla da bude bezbedno transportovana u Bugarsku sanitetom. Obezbedili smo sanitet i medicinsku pratnju, ali uprava Kliničkog centra je odbila da izda otpusnu listu bez prethodnog plaćanja troškova lečenja. Srpski zdravstveni fond ima ugovor sa bugarskim fondom i do ovog momenta nemamo informaciju da je srpski fond kontaktirao s bugarskim, kažu u Generalnom konzulatu Bugarske u Nišu.


Nakon smrti, telo je 23. februara upućeno u bolničku kapelu, pa na obdukciju, odakle je vraćeno u kapelu, a budući da starica nije imala srpsko osiguranje, bolnički račun dostigao je astronomski iznos.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP