Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRAĐANSKI ZAKONIK

Za neplaćanje alimentacije roditelji će ići u zatvor!

Autor: 021.rs | 12.01.2015 - 11:23:00h | Komentara: 0

Prednacrt Građanskog zakonika predvideo je uvođenje alimentacionih fondova iz kojih bi se detetu isplaćivalo izdržavanje koje je sud odredio pravnosnažnom i izvršnom odlukom.

Ovajdiće se  kada izađu  na slobodu

Pisci Prednacrta smatrali su da država, odnosno fond, treba da preuzme teret prinudne naplate, u interesu deteta. Roditelj-dužnik bi morao potom da fondu vrati utvrđeni iznos izdržavanja, uvećan 10-15 odsto na ime naknade prinudne naplate. Uslov za ostvarivanje prava na isplatu iz alimentacionog fonda bi bio da dužnik ne ispunjava uredno svoju obavezu izdržavanja deteta u periodu od tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci s prekidima.
Pored toga, dete-poverilac treba da podnese dokaz o tome da je prinudno izvršenje ostalo bezuspešno. Tada bi izdržavanje isplatio fond, koji bi dalje gonio roditelja-dužnika radi refundiranja isplaćenog iznosa – objašnjava članica Komisije za izradu GZ-a Olga Cvejić Jančić.
Inače, izbegavanje plaćanja izdržavanja predviđeno je i kao krivično delo. Ti slučajevi se, međutim, u interesu deteta, mahom okončavaju uslovnim odlaganjem krivičnog gonjenja, uz ispunjenje neke obaveze koju odredi Tužilaštvo. To se primenjuje da roditelj-dužnik ne bi završio u zatvoru i bio onemogućen da detetu plaća izdržavanje.
„Kod nas se skriva činjenica da 85 odsto roditelja koji redovno viđaju decu redovno i plaćaju alimentaciju, a svega 35 odsto roditelja plaća redovno alimentaciju tek kad im bivši partner uskraćuje viđanje s detetom“, kaže advokat i predsednik Udruženja „Tata“ Dejan S. Višekruna.
Kako je istakao, u državama s razvijenom svešću o pravdi i efikasnim pravosudnim sistemom, prilikom krivične prijave zbog neplaćanja alimentacije nadležni organi odmah proveravaju da li i roditelj koji prima alimentaciju za dete redovno ispunjava svoje obaveze po pitanju viđanja deteta s roditeljem kod kog dete ne živi i koji plaća alimetaciju.
Dakle, kada se jedan roditelj požali na to da drugi ne plaća alimetnaciju, prvo se mora proveriti da li mu on uskraćuje pravo na viđanje s detetom. U većini slučajeva je to tačno, ali zakonodavac odbija da prizna da se na jedno krivično delo odgovara drugim krivičnim delom i to stanje toleriše.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP