Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVILA KUĆNOG REDA NISU TU DA BI SE KRŠILA

Za nered u zgradi 30.000 dinara!

Autor: Jovana Nikolić | 21.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Život u stambenim zgradama ima brojne prednosti - komšije su tu kad se nađemo u nevolji, ali mogu biti uzrok različitih neprijatnosti!

Ovo nije deponija:  Zajednička terasa zgrade u strogom centru Beograda

Ovo nije deponija: Zajednička terasa zgrade u strogom centru Beograda

Iako kućni red precizno definiše šta je dozvoljeno, a šta ne u zajedničkim objektima, malo ko ga poštuje, ali i poznaje. Niš nakon pune 24 godine donosi novu odluku koja definiše ovu oblast, a njihov primer bio je povod da istražimo kakva su pravila kućnog reda i u drugim gradovima.


Za narušavanje kućnog reda i mira stanari mogu platiti kaznu i do 30.000 dinara, prema odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, koja se razlikuje od grada do grada. Nevezano za to da li je praznik, vikend ili radni dan, u zgradi treba da vlada tišina. Kažnjen može biti i svako ko narušava izgled i higijenu stambenog prostora.

Svako od nas sigurno ima nekog nesnosnog i nesavesnog komšiju koga baš briga za zgradu i njenu okolinu, pa tako svakodnevno posle ručka trese mrve baš po vašoj terasi ili ume da tek tako zafrljači punu kesu đubreta kroz prozor i noću lupmuje sa društvom u stanu.

Nije teško biti fin

Nije teško biti fin | Foto: Milan Ilić


- Komšinica iznad mene stalno trese neku ćebad, tepihe, staze iz kupatila, jednom sam joj onako preko terase rekla da prestane to da radi, a ona je nastavila da trese meni na glavu. Širi neisceđen veš, pada joj alat, krema za cipele, otpaci od viršli, dlake od kose, izgrickani nokti... - priča stanarka jedne zgrade u Nišu, koja muku muči sa svojom susetkom već 20 godina i ne zna kome da se obrati.

U odluci o kućnom redu u stambenim zgradama stoji da “nije dozvoljeno sušenje rublja na otvorenim delovima zgrade (prozori, terase, balkoni i lođe) koji su vidljivi sa ulice ili druge javne površine”. Zabranjeno je tresenje sa istih, kao i bacanje i ostavljanje otpadaka, smeća i nečistoće na stepeništu i drugim zajedničkim prostorijama. Jednoj ženi je iskorišena pelena pala na glavu, dok je drugoj uložak umalo završio u tanjiru dok je ručala na terasi.

- Meni konstantno neko ostavlja đubre ispred vrata i, koliko god da se bunim, to se nastavlja - kaže M. I. iz Beograda.
Problem je i u tome što većina zgrada nema ni predsednika kućnog saveta, koji treba da zajedno sa stanarima svoju zgradu održava. Od oko 14.000 zgrada u Beogradu, postoji 1.216 formiranih skupština stanara.

Kućni red


- Beograd 13-17 i 22-06 svakog dana
- Novi Sad radnim danima 16-18 i 22-05, (odnosno vikendom do 07)
- Niš radnim danima 15-18 i 22-06, vikendom 14-18 i 22-07
- Za kršenje pravila odluke o kućnom redu u stambenim zgradama možete se obratiti komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji u vašem gradu.

Stanari se mogu kazniti ako:

- suše rublje na otvorenim delovima zgrada koji su vidljivi sa ulice ili druge javne površine
- u zajedničkim prostorijama (hodnici, stepenište, krovne terase) drže druge stvari, osim onih koje su nužne za njihovo namensko korišćenje
- ne drže ogrevni materijal u podrumu, a u zgradama bez podruma, na mestima koja odrede stanari ili pripremaju i cepaju ogrevni materijal u stanu ili na drugim mestima koja za to nisu određena
- tresu i bacaju stvari sa terasa i prozora
- za vreme kućnog mira prave buku i ometaju druge stanare
Visina kazni se u Novom Sadu i Beogradu kreće do 25.000, dok će se u Nišu prema novom predlogu odluke o kućnom redu kretati od 5.000 do 30.000 dinara.

Poslednji komentari
  • Dragan,Niš Vreme: 21.07.2015 08:26h

    Mogli su da urede i propišu ugradnju kolima uređaja.Ta pojava je sve učestalija i nastaju mnogi problemi.Naj bezazleniji je kapanje kondezovane vode na komšije,drugi problem je buka koju izazivaju svojim radom i treći je vreo vazduh koji duvaju ventilatori klima u radu.Znači propisati udaljenost od komšija , nivo buke ..Pored toga je i problem narušavanja izgleda fasada,pogotovu onih kojie su pod zaštitom zavoda i imaju poseban arhitektonski značaj.dajte malo da idemo ukorak sa vremenom a ne da uređujemo vć uređene civilizacijske norme poput iznošenja smeća ili odrzavanje higijene zajedničkih prostora i prostorija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP